Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Cukrzyca

Zaczęty przez adamgraza, 2008-10-22, 17:03:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

Stat

(uwaga: 1-wsze 2 dni nie za bardzo udane) - plik .doc w załączniku.

[załącznik usunięty przez administratora]

Stat

OSTATNIA PRÓBA jako .jpg plik

Stat

To byla:
Tabela spozytych skladnikow odzywczych – wartosci sumaryczne dla calej doby
Zasada 1: B :T :W = 1 : 2,5do3,5 : 0,6do0,8 
Zasada 2: Maksymalnie 77g bialka i 50 g węglowodanów

+ to samo lecz na wykresie ( w załączniku)

renia

Pięknie się poprawia.  :D "stat" widać, że w dni, w których zjadałeś większe ilości białka (18 i 19. 07) miałeś znacznie wyższy poziom cukru na czczo. Wtedy brałeś leki. Teraz jak spożywasz mniej białka to i bez leków masz lepszy wynik.
Trzymasz się ogólnej zasady DO tj.  1: 2-3,5: 0,6-0,8. Spożywasz 1g białka na kg wagi ciała. Ja uważam, że przy cukrzycy i to po okresie przebudowy, powinieneś jeszcze białko zmniejszyć do max. 0,8/kg.
Ale i tak gratuluję zwycięstwa nad chorobą. :D

WojciechS

Stat
ty idź spać, bo w cukrzycy liczy się też higieniczny tryb życia...  :wink: :mrgreen:
GRATULACJE!  :D

renia

Cytat: renia w 2011-07-31, 07:54:48

Trzymasz się ogólnej zasady DO tj.  1: 2-3,5: 0,6-0,8.

Miało być 1: 2,5-3,5: 0,6-0,8

kangur

Cytat: Stat w 2011-07-31, 06:49:17
OSTATNIA PRÓBA jako .jpg plik
W objasnieniach masz dwa razy PrB. Nie zmieniles B dla weglowodanow.

kangur

Cytat: Stat w 2011-07-31, 07:04:10
To byla:
Tabela spozytych skladnikow odzywczych – wartosci sumaryczne dla calej doby
Zasada 1: B :T :W = 1 : 2,5do3,5 : 0,6do0,8 
Zasada 2: Maksymalnie 77g bialka i 50 g węglowodanów

+ to samo lecz na wykresie ( w załączniku)
Fajnie to zrobiles.
Jakby jeszcze na tym wykresie byly podane wartosci glukozy, to by bylo super. Nie trzeba by bylo szukac  tego w poprzednich postach.
Proponuje dolozyc krzywa glukozy z napisana wartoscia w odpowiednim dniu.

Teresa Stachurska

Stat,

dobra robota :)  Moja koleżanka, 6 lat na insulinie, jakieś dwa miesiące temu postanowiła sprawdzić czy tłuszcz ją wyleczy z cukrzycy. I wyleczył. Leków już nie potrzebuje. Zeszyt z zapiskami prowadzi. Podejście serio jest kluczem. Edukacja, koncentracja, konsekwencja, kontrola.

renia

Teresa wymyśliłaś nową formułę EKKK... :shock: :wink:

renia

Mogłoby być - koedukacja, koncentracja, konsekwencja, kontrola. Formuła 4xk... :lol: :wink:

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2011-07-31, 10:18:38
Teresa wymyśliłaś nową formułę EKKK... :shock: :wink:

:shock:  , zaraz formuła  :)   :lol:   

renia

Takie czasy... :wink: ...no i patent... :lol:

renia

Stat - warto posłuchać... :D ...białka nie potrzebujemy zbyt dużo...

http://www.youtube.com/optymalni?gl=PL&hl=pl#p/u/11/wHhcJ9GW45s

maf

Taka analiza jak zrobil Stat jest po prostu zajebiaszcza.  Co z tego wynika? Chorzy musza liczyc.
Co do wskazan glukometru.  Jak badalem ojca, co pisalem o tym z miesiac temu, to glukometr Diagomat ma test(taki plyn), normal to 120, glukometr pokazywal 140. Ale jest ten plyn w zestawie, ze mozna zrobic niby kalibracje.
Moim zdaniem, wazne jest takze w analizie poziomu glukozy, jakie produkty sie jadlo. Nie tylko ilosc BTW.

WojciechS

Cytat: maf w 2011-07-31, 23:23:34
Moim zdaniem, wazne jest takze w analizie poziomu glukozy, jakie produkty sie jadlo. Nie tylko ilosc BTW.

O jak mądrze napisane, o jak mądrze NAPISANE!
Tylko bez uzasadnienia i wyjaśnienia, to jest do d...y.
Dr Kwaśniewski pisze o tym dokładnie, tylko siem poszukać nie kce na www-dr-k.pl  :lol:

Stat

Dziękuję wszystkim za gratulacje z powodu przezwyciężenia choroby.

Pozdrawiam, Stat

Stat

Cytat: renia w 2011-07-31, 21:21:32
Stat - warto posłuchać... :D ...białka nie potrzebujemy zbyt dużo...

http://www.youtube.com/optymalni?gl=PL&hl=pl#p/u/11/wHhcJ9GW45s

Dziękuję Reniu za ten link. Bardzo dobre video. Po obejrzeniu mam jednak nowe pytania.

Pozdrawiam, Stat

renia

To śmiało pytaj.  :D Jeśli będę wiedziała to odpowiem... albo ktoś inny to uczyni. Albo dam następnego linka, który - być może - zrodzi kolejne pytania... :wink:

Stat

Cytat: renia w 2011-07-31, 07:54:48
Pięknie się poprawia.  :D "stat" widać, że w dni, w których zjadałeś większe ilości białka (18 i 19. 07) miałeś znacznie wyższy poziom cukru na czczo. Wtedy brałeś leki. Teraz jak spożywasz mniej białka to i bez leków masz lepszy wynik.
Trzymasz się ogólnej zasady DO tj.  1: 2-3,5: 0,6-0,8. Spożywasz 1g białka na kg wagi ciała. Ja uważam, że przy cukrzycy i to po okresie przebudowy, powinieneś jeszcze białko zmniejszyć do max. 0,8/kg.
Ale i tak gratuluję zwycięstwa nad chorobą. :D

Tak przyjąłem w/g najnowszych i starszych źródeł:

Zasada 1 --- B : T : W = 1 : 2,5do3,5 : 0,6do0,8  
Zasada 2 --- Maksymalnie 77g bialka i 50 g węglowodanów
ale ciągle nie mam pewności czy to jest to co pisał Dr Kwaśniewski i raczej myślę, że przy zwiększonym wysiłku fizycznym mogę coś zwiększyć (Dr Pala na video mówi, że zwiększyć trzeba białka) - tylko nie wiem co - bo jestem w okresie chudnięcia, więc w/g Dr Kwaśniewskiego powinienem zmniejszyć tłuszcze ale wtedy proporcjonalnie będzie więcej białka - co może być jeszcze gorsze. Teraz w internecie jest wiele nadinterpretacji tego co mówił Dr Kwaśniewski. Np. nie zupełnie to co przyjąłem się zgadza z tym co niedawno mi tu sugerowano w/g "ABC Żywienia Optymalnego" z wstępu do "Książki kucharskiej" Dr Kwaśniewskiego., cyt.:
"Generalną zasadą Żywienia Optymalnego jest zachowanie właściwych proporcji między tymi składnikami. Jako ogólną zasadę można przyjąć: 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Taka proporcja przy założeniu, że białka i tłuszcze są głównie pochodzenia zwierzęcego zapewnia prawidłową pracę organizmu w początkowym okresie Żywienia Optymalnego Po przystosowaniu się organizmu do nowej diety zapotrzebowanie na białko zmniejsza się. Zmniejsza się również, gdy spożywa się białko o najwyższej wartości biologicznej. Wówczas proporcja między białkiem i węglowodanami jak 1 : 0,5 nie obowiązuje. Może być 1 : 1 lub nawet 1 : 1,5." - a wiec 0.5 węglowodanów nie 0,6do 0.8.

Dlaczego inni ciągle to zmieniają? Wiem, że to szacunkowo uśredniona wartość dla ogółu a każdy organizm jest ale nieraz różnice są nawet dwukrotne i robi się bałagan.

Pozdrawiam, Stat