Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Cukrzyca

Zaczęty przez adamgraza, 2008-10-22, 17:03:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: MariuszM w 2011-12-19, 19:04:40
Poruszamy się w ramach  książki DIETA OPTYMALNA.

Jak ja zaczynałam DO to czytałam wszystkie książki dr. Kwaśniewskiego i to po dwa razy, żeby jak najwięcej z nich zapamiętać i zrozumieć. Jedna ksiażka to jest mało. Ja zawsze jak czytałam drugi raz tą samą książkę, to odkrywałam w niej "nowe" rzeczy, które umknęły mi za pierwszym razem. Nie spotkałam żadnych sprzeczności - wręcz przeciwnie - wszystko układało się pięknie w logiczną całość... :D

renia

Cytat: MariuszM w 2011-12-19, 19:11:36
Ile nas może dzielić? Ćwierć wieku  :lol:

Coś koło tego, czyli prawie nic... :lol:

renia

Nie wiek dzieli ludzi, tylko przekonania i poglądy... :?

adampio

CytatIle nas może dzielić? Ćwierć wieku  Laughing

Kiedys to bylo niewiele. Dzis to jest szczegol, jutro moze byc wiecznosc. :shock:

Ja, jestem prosty goral. Dla mmie wiecznosc jest wymiarem niesmiertelnosci - dlatego korzystam z kazdej chwili jaka to, co nazywamy zyciem w tej niesmiertelnej rzeczywistosci, pozwala dotrwac wiecznosci. :D

Czegos nie zrozumiales? :lol:

MariuszM

Miedzy 6 latkiem a 31 latkiem jest przepasc. Miedzy 31 latkiem a 56 jest rzeka doswiadczen. Miedzy 56 a 81 latkiem to juz rzut beretem dla niektorych. Miedzy 81 a 106 latkiem finisz,kt osiagaja wybrani. Miedzy 106 a 6 latkiem nie ma roznicy oni nic nie musza....

Stat

Cytat: renia w 2011-12-19, 14:02:48
Cytat: Dario Ronin w 2011-12-19, 13:18:34

Może najpierw kogoś wylecz . ?

To Forum nie służy do leczenia. Do leczenia innych są lekarze, siebie każdy może leczyć sam...

Dopiero co wykazano, że każdy lekarz ma swoją własną teorię optymalną i nikt tego nie nadzoruje. Dobrze o tym wiesz, więc nie pleć takich bzdur, bo to się nawet "kupy" nie trzyma.

renia

Cytat: Stat w 2011-12-19, 22:07:35

Dopiero co wykazano, że każdy lekarz ma swoją własną teorię optymalną i nikt tego nie nadzoruje.

Gdzie pisze, że każdy? :shock: Wśród lekarzy optymalnych, tak jak wśród wszystkich ludzi, zdarzają się lepsi i gorsi...
Ale gdyby komuś naprawdę zależało na zdrowiu i wyleczeniu, to by się nie czepiał, tylko by zadzwonił do siedziby OSO do Jaworznie i poradził się gdzie może skonsultować się z najlepszym lekarzem optymalnym, specjalizującym się w leczeniu jego przypadłości. Ja od razu mogę polecić Arkadię w Ciechocinku, Lido w Jastrzębiej Górze (dr. Pala i Kania) oraz turnusy dla "cukrzyków" w Wiśle.
Trzyma to się kupy?

renia

...i nie pleć takich bzdur...

Stat

To Forum nie służy do leczenia. Do leczenia innych są lekarze, siebie każdy może leczyć sam...
Cytat: renia w 2011-12-19, 22:17:32
Renia. Znów przeczysz faktom i to na siłę. Przeczytaj sobie jak się nazywa dział tego forum, w którym właśnie piszemy.

Dieta Optymalna
- choroby i ich wyleczenie, czyli "żywienie" w chorobie - jak odzyskać zdrowie?.
? :o :idea: :idea: :idea: :o ?
A Ty myślisz, że do czego służy to forum? - pytam Cię po raz drugi.
Masz aż 5 gwiazdek, czyli prawie generał. Jeszcze się nie dowiedziałaś?
[/size]

Stat

Cytat: MariuszM w 2011-12-19, 19:04:40
Cytat: Stat w 2011-12-19, 03:02:07

Ale książkę mogę wybrać. Niech będzie ta, którą tu mam po prostu ze sobą:
"Dieta optymalna"
(Nowe wydanie)
Jan Kwaśniewski i Marek Chyliński
Katowice 1997
[/size][/b]

...
masz podobny to możemy zacząć.? Czego nie znalazłeś, nie zrozumiałeś z tej książki. Oczywiście kontekst tej dyskusji jak i to co przeczytałeś w internecie to "tabula rasa". Poruszamy się w ramach  książki DIETA OPTYMALNA.

Jak powiedziałem, ja już nie jestem stroną w tej dyskusji. Postawiłem tu wiele pytań, które zbyto milczeniem albo przekierowaniem tematu. Nie chcę się więcej narażać na pomówienia i podejrzenia, które się tutaj na mój temat rozsiewa - i to bez konkretnego wskazania podstaw do tego. Ale chętnie poczytam - jeśli tylko to będzie zwięźle i na temat, oczywiście.

renia

Cytat: Stat w 2011-12-20, 03:00:32

Cytat: renia w 2011-12-19, 22:17:32
Renia. Znów przeczysz faktom i to na siłę. Przeczytaj sobie jak się nazywa dział tego forum, w którym właśnie piszemy.

Dieta Optymalna
- choroby i ich wyleczenie, czyli "żywienie" w chorobie - jak odzyskać zdrowie?.
? :o :idea: :idea: :idea: :o ?
A Ty myślisz, że do czego służy to forum? - pytam Cię po raz drugi.
Masz aż 5 gwiazdek, czyli prawie generał. Jeszcze się nie dowiedziałaś?
[/size]

Jeśli zrozumiałeś, że uczestnicy tego Forum mają leczyć, to trudno. Nie jest to moją winą. :(

Dario Ronin

Cytat
młodych żądnych wiedzy i mądrych... :D
Cytat

jak definiujesz i oceniasz mądrość ?

wiedza = mądrość ?
inteligencja = mądrość ?
doświadczenie = mądrość ?

mądry > mądrzejszy > najmądrzejszy > głupiec ?

można by  "szukać" dalej , ale to temat o Cukrzycy  ( sorry Stat  :-)  )

Ps. nie oceniałem wiedzy , ani mądrości Mariusza , raczej sposób prezentacji  poglądów

Dar

administ

Dario!
Mam prośbę!
Czepiaj się Mariusza u Jarmołowicza. Tam to pasuje, a tutaj nie baw się w dobre dzieci!

renia

Cytat: Dario Ronin w 2011-12-20, 07:23:02
Cytat
młodych żądnych wiedzy i mądrych... :D
Cytat

jak definiujesz i oceniasz mądrość ?

wiedza = mądrość ?
inteligencja = mądrość ?
doświadczenie = mądrość ?

mądry > mądrzejszy > najmądrzejszy > głupiec ?

można by  "szukać" dalej , ale to temat o Cukrzycy  ( sorry Stat  :-)  )

Ps. nie oceniałem wiedzy , ani mądrości Mariusza , raczej sposób prezentacji  poglądów

Dar

Na pewno mądrość nie jest wiedzą. Można mieć sporą wiedzę i źle postępować - czyniąc krzywdę dla ludzi i Ziemi. Prędzej mądrością jest logiczne myślenie, wyciąganie słusznych wniosków, uczenie się na błędach innych, umiejętność dotarcia do wiedzy (nie trzeba znać wszystkiego na pamięć) i skorzystanie z niej dla dobra, itp......

administ

No i Renia dała się złapać w sieć nawiedzenia!  :shock:  :(   :twisted:

PS
zagadnienie jest dokładnie opisane w Pięcioksięgu i tylko nieznający tego tekstu mają takie dylematy.  :D

renia

Cytat: admin w 2011-12-20, 07:55:18

To znaczy? :roll:

Dario Ronin

zagadnienie jest dokładnie opisane w Pięcioksięgu

Admin , a Ty jesteś dobry w tym temacie ?
:D

renia

Chyba się domyślam...chodzi o te poglądy jakie głoszą na forum DD? Tylko oni widzieli Boga i wiedzą najlepiej... :shock: :lol: Nawet byli już na tamtym świecie i wiedzą dokładnie co nas czeka po śmierci i kto dostanie życie wieczne a kto będzie potępiony... :shock: :lol: Ale chyba od "nawracania" są odpowiednie fora...

Gwidon

Cytat: MariuszM w 2011-12-19, 21:20:44
Miedzy 6 latkiem a 31 latkiem jest przepasc. Miedzy 31 latkiem a 56 jest rzeka doswiadczen. Miedzy 56 a 81 latkiem to juz rzut beretem dla niektorych. Miedzy 81 a 106 latkiem finisz,kt osiagaja wybrani. Miedzy 106 a 6 latkiem nie ma roznicy oni nic nie musza....

Miedzy 106 a 6 latkiem nie ma roznicy,ani jednemu ani drugiemu nie s**i niestety :lol:

administ

Cytat: Dario Ronin w 2011-12-20, 08:22:11

zagadnienie jest dokładnie opisane w Pięcioksięgu

Admin , a Ty jesteś dobry w tym temacie ?
:D

Nie, za głupi i za młody jeszcze jestem!
Albo zbyt szczęśliwy jestem, aby zawracać sobie głowę oczywistymi oczywistościami.  :wink: