Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Cukrzyca

Zaczęty przez adamgraza, 2008-10-22, 17:03:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Każdy powinien go mieć. A jeśli nie ma, to gorzej dla niego... :?

RafałS

Cytat: Zonia w 2012-01-08, 14:55:48

Cukrzyk? Ma się nie opierać chałwie? :shock: :D

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukrzyk

"...przystosowany do pobierania nektaru z kwiatów. W odróżnieniu od kolibrów nie potrafi zawisać w powietrzu; odwiedzając kwiat, zawsze przysiada. Poza nektarem, odżywia się czasami owocami i owadami. Chętnie korzysta z wywieszonych dla kolibrów pojemniczków ze słodką wodą. Swoje głęboko rowkowanego języku służy do wysysania nektaru. Przekłuwa dziobem kwiaty, czasami również owoce wypijają ich sok."
:D

administ

Oczywiście, że się nie opierać. Jak skoczy cukier, to zawsze jest pod ręką insulina albo tabletki.  :wink:

wisienka

wis - ja także do dzisiaj mam swoje zachcianki, jak to nazwałeś pamięć smaków ;) w kwietniu będzie 2 lata jak jestem na ŻO, i stwierdzam z radością,że od paru miesięcy już potrafię się całkowicie oprzeć pokusie.Ale było ciężko i czasami jest nadal.Z chałwy ( mojej ukochanej od dzieciństwa ) się ostatnio "wyleczyłam".Kilka miesięcy temu się skusiłam i stwierdziłam że jest okropna w smaku... tj. kiedyś ta chałwa była Turecka, pyszna, teraz to jakieś świństwo, sam cukier że już wcale sezamu nie czuć... i teraz mam z chałwą święty spokój :lol:  Czasami jeszcze mnie bardzo nęci jak moja rodzinka zajada się na śniadanie świeżutkimi bułeczkami maślanymi , a w naszej piekarni jest pieczywo pyszne, wypiekane według starych dobrych przepisów, bez żadnych polepszaczy czy innego badziewia.Ludzie zjeżdżają się z kilku miast po chleb i resztę pieczywa.Bułeczki że aż ślinka cieknie na sam zapach... ale opieram się dzielnie.Bo u mnie zjedzenie takiej bułeczki równa się wzdęciem i kolką... Nie "zgrzeszyłam" już od bardzo dawna i jestem z tego dumna jak paw :D i tak mam zamiar trzymać.Na widok słodyczy od których kiedyś byłam wręcz uzależniona, mówie sobie, że to sama chemia, mnóstwo cukru i że przy takiej ilości tłuszczu zaraz mi d..a urośnie.I zwłaszcza ten ostatni argument działa najmocniej  :lol: Więc bądź cierpliwy i ćwicz silną wolę.Pokusy pewnie będą jeszcze długo ale trzeba się nie dać ;)
Co do cukrzycy, nie znam się zupełnie ale jeśli zauważasz,że rośnie Ci cukier po zjedzeniu większej ilości białka, to trzeba je ograniczyć i zjadać mało ale najlepszej jakości.Z nadwyżki białka organizm produkuje węgle.Ja ostatnio zmniejszyłam do 30g,ale jest to B najlepszej jakości, bo dotychczas zjadałam ok.40g i miałam nawracające problemy alergiczne.Nie skojarzyłam tego z białkiem, bo myślałam,że te 40g to już i tak niewiele...Zmniejszyłam na 30g i poczułam się dużo lepiej.Jednocześnie zwiększyłam tłuszcz i w tej chwili czuję się świetnie.Bardzo pilnuje białka i węgli.Tłuszczu jem na tyle,żeby nie być głodna ale po godzinie 18 staram się już nic nie jeść.

Zonia

Cytat: admin w 2012-01-08, 15:33:38

Oczywiście, że się nie opierać. Jak skoczy cukier, to zawsze jest pod ręką insulina albo tabletki.  :wink:

Nie biorę ani insuliny, ani tabletek  :P

wis

Admin,Zonia,T.Stachurska,Renia,Wisienka
Wstyd się przyznać ale dwadzieścia kilka  lat temu mialem taki okres w życiu gdy w ciągu dnia jadłem tylko chalwę w ilości ok 1,5kg + kawa. Miałem dostęp do producenta chałwy takiej naprawdę b.b.dobrej a nie bylo jej w sklepach. Ta dzisiejsza chalwa to namiastka tamtej. Wiem, że tak jest, ale co z tego gdy co jakiś czas......Patrząc na tamten okres z perspektywy mojej dzisiejszej wiedzy o ZO to było idiotyczne.Oczywiście.
Z drugiej strony dlaczego tak mała ilość powoduje tak silną reakcję. Mieściłem sie w proporcjach. Była tam odrobina konserwantow, pewnie to jest przyczyna.
Ciekawe, że nie mam takich problemów z pieczywem. Lubilem różne odmiany bułek, chleba, drożdżówek, jagodzianek i td. Mozna powiedzieć, że zniknąły z mojego jadłospisu.
Wypowiedzi Admina troche mi mieszają w głowie. Zawsze uważałem, że mozliwość pomiaru cukru po dowolnym surowcu jest pozytywem w trudnej cukrzycowej doli. Bo mogę wiedzieć ile tego cukru w danej chwili mam i po czym rośnie lub maleje. Mogę powtarzać "doświadczenia" na sobie i szukać tego najlepszego ustawienia.
Wg Admina gdybym nie wiedział, że po chałwie cukier b.wzrósł to byłbym "szczęśliwy". Dziwne. Mojej znajomej, której stawy w palcach robią się coraz większe proponuję zainteresowanie się DO. W odpowiedzi słyszę, że ona jest zdrowa a stawy ma chore genetycznie bo jej mama i babcia i td. Myślę, że gdyby był podręczny aparat do mierzenia wpływu nadmiaru W na stawy to jej ocena swojego zdrowia byłaby inna. Zobaczyłaby zły wynik i uwierzyła.
Mam pytanie, nie mogę znaleźć informacji na temat PPM, jak obliczać znalazlem ale jak to wykorzystać? Do czego to służy? Skoro Admin pytał o to Stata to do czegoś to musi slużyć.
Pozdrawiam
wis     

JoeB

Dla zainteresowanych ,nie jestescie sami ,inni tez nie marnuja czasu,co lepsze ? nie wiem

A 21-day plan to beat diabetes for good…

http://blueheronhealthnews.com/site/2011/01/16/type-2-diabetes-guide/

administ

Cytat: Zonia w 2012-01-08, 19:45:27
Nie biorę ani insuliny, ani tabletek 

Ja też nie.  :D
Ale chałwy nie jadam, bo za słodka dla mnie w smaku i lepi się do zębów, czego nie znoszę.

administ

Cytat: wis w 2012-01-09, 00:55:04
Wstyd się przyznać ale dwadzieścia kilka  lat temu mialem taki okres w życiu gdy w ciągu dnia jadłem tylko chalwę w ilości ok 1,5kg + kawa.

To żaden wstyd. Wystarczyło do tej chałwy dołożyć 1,5g/D na kg nmc białka zwierzęcego, trochę ruchu (około 12 km biegu dziennie) i byłoby całkiem zdrwo.

MariuszM

Cytat: admin w 2012-01-09, 07:17:22
Ale chałwy nie jadam, bo za słodka dla mnie w smaku
mam podobnie. Rodzi sie pytanie: czy,aby na pewno jestem zdrowy? He he :shock:

renia

Jak byłam pierwszy rok na DO to miewałam czasami ochotę na słodkie. Kilka śliwek w czekoladzie od czasu do czasu zjadałam, lub kawałek czekolady z orzechami. Teraz na słodycze w ogóle nie mam ochoty, a śliwki w czekoladzie i czekolada przestały mi smakować. Są po prostu za słodkie...Ale optymalny serniczek lubię... :D
Tylko, że ja nie miałam cukrzycy...

Zonia

Ale chałwy nie jadam, bo za słodka dla mnie w smaku i lepi się do zębów, czego nie znoszę.

Teraz chałwa i dla mnie jest za słodka :)

Teresa Stachurska

Kwarantanna względem  słodkich dań dla diabetyków jest dłuższa niż dla osób, ktore na cukrzycę nie zapadły? I świadomość tego faktu trzeba by cukrzycy (w sklepie np) uwzględniali? Potem - gdy już to słodziutkie będzie trudne do zniesienia na pdniebieniu - będzie z górki :)  Warto?

renia

Cytat: Zonia w 2012-01-09, 09:21:52

Teraz chałwa i dla mnie jest za słodka :)

No to może na nią zrobić... :roll: chał, chał... :lol: :lol: :lol:

Zonia

Cytat: Teresa Stachurska w 2012-01-09, 11:20:34
Kwarantanna względem  słodkich dań dla diabetyków jest dłuższa niż dla osób, ktore na cukrzycę nie zapadły? I świadomość tego faktu trzeba by cukrzycy (w sklepie np) uwzględniali? Potem - gdy już to słodziutkie będzie trudne do zniesienia na pdniebieniu - będzie z górki :)  Warto?

Jasne, że warto ;)

renia

Tym się różnimy od zwierząt, że mamy rozum i nie musimy być zdani na instynkt...

Blackend

A kobiecy instynkt to co? Nieaktualne? ;)

renia

To jest nasza broń kobieca... :lol: :lol: :lol: :lol: raczej chyba intuicja, szósty zmysł... :lol: :P

Blackend

No o ten macierzyński mi chodziło :)

MariuszM

Cytat: admin w 2011-11-25, 09:34:04

Ciekawostka: twaróg z wątrobą wybitnie poprawiają skład białek osocza i morfologię krwi, szczególnie po głodówkach i zatruciach szybko podnoszą poziom tioli.
Połączenie żółtka & twarogu daje podobne rezultaty? Lubie wiedzieć :)