Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Cukrzyca

Zaczęty przez adamgraza, 2008-10-22, 17:03:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

lilek

Cytat: admin w 2021-09-29, 20:02:27
Mam odpowiedziulkę - mniej puryn w karmie.  8)

O dziekuje,musze tylko znalezc co i gdzie sa te puryny (po niemiecku) bo nieznam tego slowa :((, ale juz jakis poczatek,dziekuje bardzo Panie Tomaszu :))
Pozdrawiam,Lidia

admin

Podpowiem: Purin.  8)
Ale jaki rodzajnik tego nie wiem. Stawiam na "die" z wyczucia... ;)

admin

A nie - jednak "nijaki"  :(

lilek

Ohhh,jak tu zrezygnowac ze smalcu gesiego i mies? Ja jestem miesozerna :(((,

admin

A to nie mój problem, ja tylko mówię czego trzeba unikać.  8)

lilek

Cytat: admin w 2021-09-29, 20:16:43
A to nie mój problem, ja tylko mówię czego trzeba unikać.  8)

To i tak dziekuje za podpowiedz,
Ja tylko ? glosno? myslalam,pewnie ze to moj juz Problem,
Dziekuje,

admin

Haluxy zoperować i będzie jak nogą odjął...  8)

Jarek

Cytat: admin w 2021-09-29, 20:13:12
Podpowiem: Purin.  8)
Ale jaki rodzajnik tego nie wiem. Stawiam na "die" z wyczucia... ;)
stawiam tez na "die" ale w liczbie mnogiej... :wink:

renia

Cytat: lilek w 2021-09-29, 20:15:33

Coś znalazłam... :D
Cytat: administ w 2015-01-09, 10:32:48
Bo mleczne rozcieńczają poziom puryn w karmie, a zatem chronią przed zbyt wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi.  8)
Mleczne najszybciej leczą syndrom podagry.  :D
Omlet na maśle - zero obcego DNA, w tym GMO dla przykładu.  :D

lilek

Cytat: renia w 2021-09-29, 21:08:00
Cytat: lilek w 2021-09-29, 20:15:33

Coś znalazłam... :D
Cytat: administ w 2015-01-09, 10:32:48
Bo mleczne rozcieńczają poziom puryn w karmie, a zatem chronią przed zbyt wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi.  8)
Mleczne najszybciej leczą syndrom podagry.  :D
Omlet na maśle - zero obcego DNA, w tym GMO dla przykładu.  :D
Dziekuje Ci  bardzo Reniu,

admin

I mocnych alkoholi unikać.

lilek

Cytat: admin w 2021-09-29, 21:13:52

Dziekuje ,ale nie pije;))

Jarek

Cytat: admin w 2021-09-29, 21:13:52
Dokładnie, ale piwska mozna do syta... :wink:

admin

Do syta, ale z umiarem... ;)
Żeby nosem nie poleciało!  :?

lilek

Dziendobry,mam zapytanie ,uwielbiam moja kawusie z rana na czczo ze smietanka 32%  ale po takich dwöch filizankach cukier mi do göry idzie? Nuerozumiem dlaczego?? Gdzies tu wyczytalam zeby maslo dodawac ,wiec jedna lyzeczke masla dzis dodalam i za hodzine zbadam  cukier,
Moze ktos cos wie na ten Temat? Jakis nieidzie mi sie odzwyczaic möj Dzien od Kawy zaczynac ,
Pozdrawiam,Lidia

admin

Jak się leczy "pozom cukru we krwi" - to "cukrzyca jest nieuleczalna". ;)

admin

Dwie filiżanki kawy to około 300mg kofeiny, kofeina upośledza ponoć regenerację cAMP do ATP - co z tego wynika i jak to jest tam dalej to dla przeciętnego cukrzyka nie ma znaczenia, więc nie strzępię języka...  8)

renia

Cytat: lilek w 2021-10-03, 09:15:02
Dziendobry,mam zapytanie ,uwielbiam moja kawusie z rana na czczo ze smietanka 32%  ale po takich dwöch filizankach cukier mi do göry idzie? Nuerozumiem dlaczego?? Gdzies tu wyczytalam zeby maslo dodawac ,wiec jedna lyzeczke masla dzis dodalam i za hodzine zbadam  cukier,
Moze ktos cos wie na ten Temat? Jakis nieidzie mi sie odzwyczaic möj Dzien od Kawy zaczynac ,
Pozdrawiam,Lidia

Lidia, ja tam na biochemii się nie znam, jakie tam reakcje w organizmie zachodzą, ale jak coś nie służy zdrowiu, to lepiej to odstawić, albo chociaż ograniczyć. Może jak organizm się zregeneruje, to tak kawa nie będzie źle na niego wpływała. U mnie tak było.

lilek

Cytat: renia w 2021-10-03, 11:00:26
Cytat: lilek w 2021-10-03, 09:15:02
Pozdrawiam,Lidia

Lidia, ja tam na biochemii się nie znam, jakie tam reakcje w organizmie zachodzą, ale jak coś nie służy zdrowiu, to lepiej to odstawić, albo chociaż ograniczyć. Może jak organizm się zregeneruje, to tak kawa nie będzie źle na niego wpływała. U mnie tak było.

Ni tak,od 25 lat kawka na czczo,raz poraz udaje mi sie ?glowe? przechytrrzyc ,ale tak z samego rana cos jesc to mi tak trudno :((,
Dziekuje za odpowiedz Reniu??

lilek

Witam,mam zapytanie,prosze o interpretacje,
Pan Dr Kwaśniewski pisze w ksiazce,ze jesli sie bialko najwyzszej jakosci je to tylko polowe,
Wiec jesli ja mam tylko zöltkowe dni a proporcja  B- ustalona na 50 g,to jesli 25-30 tylko w postaci zöltek zjem ,to jest to tak ok?
Pozdrawiam,