Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Wątróbka wieprzowa w sosie śmietankowo - koperkowym

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2010-11-09, 20:42:40

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Znalazłam w internecie na .doc - z Arkadii w Katowicach, ale bez możliwości skopiowania linka:

500 g wątroby wieprzowej
200 g cebuli
80 g smalcu
250 g śmietany 30%
1 łyżeczka mąki (5g)
pęczek koperku zielonego
listek bobkowy, ziele angielskie,
sól i pieprz - do smaku

Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, lekko szklimy. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski wątrobę, obsmażamy około 3-5 minut z przyprawami. Pół szklanki wody mieszamy z mąką i zatrzepujemy wątrobę. Całość zagotowujemy, a na koniec trochę solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy śmietanę i pokrojony koperek. Warto wiedzieć, że potrawa ta zapobiega niedokrwistości, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci, poprawia wzrok. Polecana jest w profilaktyce chorób gruczołu prostaty. Zawiera witaminy – A, E, C, B1, B2, B6, PP i składniki mineralne – wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, potas, cynk.

SMACZNEGO!


W 100 g potrawy:
Białko             23,2
Tłuszcz   32,6
Węglowodany  5,6

Stosunek B : T :  W    
1 : 1,4 : 0,2

renia

Ja bym raczej zrobiła tą potrawę bez mąki i z większą ilością cebuli - bo bardzo ją lubię, szczególnie z wątróbką. Mi wątroba wieprzowa zawsze wychodzi zbyt twarda i sucha, a tym sposobem zrobiona powinna być lepsza..

Teresa Stachurska

Mąka rzeczywiście zbędna. Ale całość fajna. Na deser bita śmietana z czarną porzeczką... :) 


Teresa Stachurska


renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-11-09, 21:05:57
Na deser bita śmietana z czarną porzeczką... :) 

Ja dzisiaj zamiast kolacji jadłam bitą śmietanę z gorącą szarlotką i lodami.. :D mniam.. 8)

zeto555


renia


zeto555


renia

 :lol: .. już pewnie chciałeś mnie skreślić z listy zaproszonych, z obawy o niedostarczenie wystarczającej ilości jadła.. :lol:

kristan

Cytat: renia w 2010-11-09, 20:50:26
Ja bym raczej zrobiła tą potrawę bez mąki i z większą ilością cebuli - bo bardzo ją lubię, szczególnie z wątróbką. Mi wątroba wieprzowa zawsze wychodzi zbyt twarda i sucha, a tym sposobem zrobiona powinna być lepsza..

Kiedyś , kiedyś miałem podobny problem.
Teraz , najlepsza i nigdy twarda , gdy zrobię w/g przepisu  dra Kwasniewskiego/K.K. 224/.
Polecam na przyszłość.


Gwidon

... ja robie watrobke z indyka,jest mieciutka i duza, pokrojona w kostke,gotowana na wodzie 15 min. wode wylewam, do tego odpowiednia ilosc masla i smietany,pieprz,troche wegety i magi-zagotowac,do tego wrzucam pokrojone szparagi i gotowe-z jednym kartoflem swietne zarcie :P 8)...

renia

No na pewno Gwidon. Ale dobre jest urozmaicenie, bo każda wątroba zawiera inne ilości witamin i minerałów. Na pewno są jakieś składniki w wątróbce wieprzowej takie, których nie ma w wątróbce z indyka. Wiem, że wołowa jest bardzo zdrowa..

Gwidon

...tak,ale swinska jest przewaznie cholernie twarda...



fewa

Zazwyczaj wątróbkę smażę z jabłkiem. Ale ze śmietaną wydaje się smaczna, więc jutro ją wypróbuję tylko z cielęcą, bo akurat taką mam w zamrażarce. Smaczna też jest wątróbka z królika, można ją dostać w makro.  :)

Teresa Stachurska

Cytat: fewa w 2010-11-10, 14:55:35
Zazwyczaj wątróbkę smażę z jabłkiem. Ale ze śmietaną wydaje się smaczna, więc jutro ją wypróbuję tylko z cielęcą, bo akurat taką mam w zamrażarce. Smaczna też jest wątróbka z królika, można ją dostać w makro.  :)


Dobra wiadomość, liczę na sprawozdanie :) 

Dasna

Cytat: fewa w 2010-11-10, 14:55:35
Zazwyczaj wątróbkę smażę z jabłkiem. Ale ze śmietaną wydaje się smaczna, więc jutro ją wypróbuję tylko z cielęcą, bo akurat taką mam w zamrażarce. Smaczna też jest wątróbka z królika, można ją dostać w makro.  :)

Akurat wątróbkę z królika mam przez płot. Sąsiad byłby zachwycony. Kica po klatkach 8 dorodnych króli. Wszystko tylko nie wątróbka i móżdżek. :( Ja na to mam alergie. Zazdroszczę , że możecie to jeść.