Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Dereń jadalny (kiził)

Zaczęty przez Dasna, 2010-11-10, 16:14:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dasna

:lol: :lol: hi ,hi u nas w Centrum też. Natomiast bratanek mojego męża mówi do niego stryjku, Chwała Bogu mnie nie nazywa stryjną  :lol: :lol: albo stryjenką. Jeszcze mówiło się wujenka , wujna  :lol:. Reniu czy jesteś dla kogoś wujną? Poważnie :D Ja jestem ciocia i niech tak pozostanie , wujna nie chciałabym być.

renia

Pierwszy raz w ogóle słyszę takie słowo "wujna".. :shock: Jestem jedynie ciocią, no i mamą i babcią.. :lol: . Nazwa "wujostwo", jest jeszcze do zniesienia, ale "dziadostwo".. :lol: to już chyba nie.. :lol:

Dasna

:lol: :lol: Tak zdecydowanie wujostwo lepiej. To by tak było w temacie derenia alias kiziła :lol:. Muszę wyskoczyć na 2 godzinki, ale humorek mam super. Dzięki :D

Radzio

Cytat: Dasna w 2010-11-11, 15:12:07

Jeśli chodzi o BTW derenia(kiziła) to dowiem się . ..... hurmu (kaki, sharon) jaki jedzą i hodują Gruzini wszystko ok.

To jeśli można ;) i będzie to możliwe to kaki BTW również. :)

Dasna

Oczywiście dowiem się . Nie obiecuję , że będzie to szybko, bo najpierw muszę się spotkać z tym człowiekiem z Towarzystwa Optymalnego Żywienia na Ukrainie.
W książce przetłumaczonej na ukraiński znalazłam ciekawostkę BTW mleka kobylego, wielbłąda , łani , świni , kota, owcy, kozy, kobyły. Może w polskich innych wydaniach to jest , ale ja w swoim nie mam. :?

Radzio

Cytat: Dasna w 2010-11-11, 20:04:35
Oczywiście dowiem się . Nie obiecuję , że będzie to szybko.......

Dereń zaczyna owocować po około 3 latach od posadzenia ............................ mamy czas ;) :)

Dasna

Radzio

Hipokrates zalecał spożywanie liści derenia przy chorobach żołądka.  8) (znalezione w necie ;))

Persymonę (kaki) znalazłem tu http://www.ile-kalorii.pl/tabela/persymona-c228-p1.html  :) ciekawa strona :)

Dereń (kiził) ............................................ jeszcze czas ;) :D

Radzio

W warunkach beskidzkich derenie osiągnęły 0,5m wysokości i z 13-tu sadzonek pozostało 9, ale kolejne dwie są zagrożone "wyginięciem". :D

Radzio

Cytat: Radzio w 2014-02-23, 11:50:22
W warunkach beskidzkich derenie osiągnęły 0,5m wysokości i z 13-tu sadzonek pozostało 9, ale kolejne dwie są zagrożone "wyginięciem". :D

Trawa, swobodny dostęp saren, być może krów spowodowały, że dereń w "warunkach beskidzkich" nie jest w stanie samodzielnie zaistnieć.
Zagięły ostatnie dwie sadzonki, bezowocnie. Na pocieszenie leszczyna, śliwy ... - te ostatnie dały w tym roku popis.

renia

W tym roku dwa drzewka derenia ładnie u nas obrodziły. Nie bardzo wiem co z tymi owocami robić... :roll: Kwaśne i cierpkie to jak chyba jeżyny. :? :lol: Jeszcze spore pestki mają.
Gdzieś wyczytałam, że kompoty są dobre i też herbatka z suszonych owoców derenia. Robił już ktoś jakieś przetwory z tych owoców? :roll:

administ

Ciepnij na kompost i po kłopocie.  :D

renia

Ty to jesteś rozrzutny... :? 8)

administ

I wytnij na jesień, to w przyszłym roku nie będzie kłopotu. ;)

Radomiak

O dereniówce coś tam kiedyś słyszałem,...ale okazji nie miałem. To się nie wypowiem.  :roll: :wink:

administ

Ale po dereniówce to można źle skończyć... ;)

Radomiak

renia

Cytat: admin w 2017-08-26, 20:35:20
I wytnij na jesień, to w przyszłym roku nie będzie kłopotu. ;)

Pozwolenia na wycinkę nie mamy... :? :lol:

Jarek