Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Artykul w Niemieckim Bild Zeitug dotyczacy tlusczu

Zaczęty przez sewero, 2010-11-24, 21:47:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

sewero

http://www.bild.de/BILD/ratgeber/gesund-fit/2010/11/11/grosse-fett-luege/experte-weist-nach-darum-braucht-gesunder-koerper-fett.html

Pisza ze maslo smietana i ges sa lepsze niz do tej pory ludzie mysleli.
Ludzie jedza coraz mniej tlusczu a coraz wiecej grubasow. Pisza rowniez ze tluszcze nasycone podwyzszaja Hdl czyli dobry Cholesterol a Weglowodany go obnizaja. Ze nikt do tej pory nie udowodnil ze margaryna jest lepsza od masla
itd. Czyli wszystko to o czym my Optymalni juz  dawno wiemy. Cieszy ze wreszcie glosno zaczyna sie o tym mowic.

renia

Naprawdę tego się spodziewałam, że naukowcy nie będą chcieli przyznać racji polskiemu lekarzowi, tylko będą  DO stopniowo wprowadzać - przynajmniej stopniowo ukazywać prawdziwą wartość produktów i składników pokarmowych. W Polsce już jajka wracają do łask - już tak nie szkodzą a nawet leczą. Ciekawe jaki będzie następny krok..Ale dobre i to..

Radzio

Cytat: sewero w 2010-11-24, 21:47:08
......... ges sa lepsze niz do tej pory ludzie mysleli.
....................
Czyli wszystko to o czym my Optymalni juz  dawno wiemy. Cieszy ze wreszcie glosno zaczyna sie o tym mowic.

Prawie 100% polskiej produkcji jest eksportowane m.in. do Niemiec .............................. nie tylko Optymalni dawno o tym wiedzą. ;)

Cytat: renia w 2010-11-24, 22:28:05
................ Ciekawe jaki będzie następny krok..Ale dobre i to..

We Francji wydłużono wiek emerytalny............................ Może w innych krajach najpierw poprawią kondycję społeczeństwa, a potem zaproponują dłuższy okres pracy. ;) :)

Gwidon

....juz im tez cos dzwoni,tylko jeszcze nie wiedza w ktorym kosciele :lol: 8)...

WojciechS

Cytat: sewero w 2010-11-24, 21:47:08
Cieszy ze wreszcie glosno zaczyna sie o tym mowic.

Znaczy cieszy, że dr Kwaśniewski ma rację, czy to, że głupie polaczki dowiadują się tego od obcych?

slawek

adampio

Ja tez nie potrafie zrozumiec dlaczego maslo, ktore nie schodzi z polek sklepowych, drozeje? W normalnych warunka, jezeli cos jest trudno sprzedac to sie obniza cene takiego towaru a tu nagle wzrost o 35%. Poza tym jest kryzys i ceny prawie wszystkich towarow maleja, natomiast cena masla wzrosla. :lol:

renia

Cytat: adampio w 2010-11-25, 08:42:15
..natomiast cena masla wzrosla. :lol:

Czyli przestawiasz się na margarynę.. :roll:  8)

WojciechS

Cytat: slawek w 2010-11-25, 07:47:06
Nic nie cieszy :) jajka zdrożeją :(

Spokojnie, poźrą masła z jajami, z chlebkiem i cocacolą, zagryzą gęsiną, zapiją piwskiem przez pół roku i zaraz wrócą do pięć*woda i metale ciężkie.   :?
Co by sobie choregosterola obniżyć...   :lol:

WojciechS

adampio

Cytat: renia w 2010-11-25, 09:13:12
Cytat: adampio w 2010-11-25, 08:42:15
..natomiast cena masla wzrosla. :lol:

Czyli przestawiasz się na margarynę.. :roll:  8)

Eeeeee. Zona juz sie wstydzi ze mna chodzic do sklepu. Jak kest przecena na maslo Lurpak to kupuje po 10-20 kostek i sobie mroze. :lol:

Iga

Kilka razy mąż kupił Lurpak.Ja jednak przyzwyczaiłam się do Łaciatego.Dziś kupowałam,podrożało.Kosztuje 5.35PLN.

W sklepie, do którego ja chadzam są jajka zielononóżki.One na początku były w promocji.Kosztowały o ile sobie przypominam dobrze, ok. 6PLN za 10szt.Schodziły bardzo ładnie i były świeże,a potem nagle ciach i podrożały do 13PLN za 10 sztuk i ludzie przestali kupować,więc stały dłużej i były coraz częściej nieświeże,aż trafiłam w końcu na takie jajko,że odechciało mi się jajek na jakiś czas.  :x

adampio

Ja sie przyzwyczailem do Lurpak i jak kupimy inne, tansze to czuje wyraznie roznice. No ale coz wszystkiego miec nie mozna a maslo to maslo. Tu jeszcze nie kantuja tak jak w Polsce i mam nadzieje, ze nie beda. Produkty "latwe" do smarowania sa widocznie zaznaczone tak, ze nie mozna popelnic gafy.

adamel

Widocznie w Polsce "Lurpak" to nie jest to samo masło, bo zakwalifikowałbym je do łatwo "smarownych", tak samo, jak irlandzkie "Kerry Gold". :shock:

adampio

Nie wiem. Probowalem Lurpaka w Polsce i jedyna roznica byl brak soli.Poza tym smarowalnosc byla "podobna". Polski lurpak ma tez 860 ckal w 100 gr a to go dyskwalifikuje w grupie "latwo smarowalne". Chyba, ze pisza co innego i pakuja co innego? Tego nie mozna wykluczyc. Jedno jest pewne, ze po zamrozeniu szybko sie rozmraza co dowodzi duzej zawartosci tluszczu.

adamel

Już od paru lat można dostać solone i klasyczne 8)

WojciechS

Cytat: Iga w 2010-11-25, 12:07:14
takie jajko,że odechciało mi się jajek na jakiś czas. 

Bo siem nie znasz na rawpaleorarytasach!  :(

RTS