Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Boczek korzenny

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2010-12-23, 17:06:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Przyprawy:

- 2 łyżki przyprawy do piernika
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli

wymieszać w miseczce. Skórę na boczku naciąć co 2 cm (w paski) i przyprawami jw boczek natrzeć z obu stron. Zostawić na dobę (przewracałam) w lodówce. Następnie

- kilka ząbków czosnku pokroić w słupki i naszpikować górę boczku nie rzadziej niż co 2 cm. Upiec. 

Świetny na zimno, a na gorąco przepyszny. Polecam.

WojciechS

Wypróbuję, ale już w przyszłym roku...  :D

Teresa Stachurska


adampio

Widze, ze dunskie potrawy Pani propaguje. :lol:

WojciechS

A jakby boczek pieczony położyć na plaster piernika?  :wink:

Teresa Stachurska

Cytat: adampio w 2010-12-24, 10:51:21
Widze, ze dunskie potrawy Pani propaguje. :lol:


A, nie wiedziałam, że w Danii niektórym moim eksperymentom kulinarnym byłoby, a nawet już jest, dobrze.

Teresa Stachurska

Cytat: WojciechS w 2010-12-24, 10:56:26
A jakby boczek pieczony położyć na plaster piernika?  :wink:

Piernik jest "w tym" więc lepiej luzem, ew. z łychą duszonej kapusty z suszonym grzybami na przecierze pomidorowym  :) 

adampio

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-12-24, 11:03:53
Cytat: adampio w 2010-12-24, 10:51:21
Widze, ze dunskie potrawy Pani propaguje. :lol:


A, nie wiedziałam, że w Danii niektórym moim eksperymentom kulinarnym byłoby, a nawet już jest, dobrze.

W taki sposob robi sie podstawowe danie 1-go dnia swiat. Wykorzystuje sie do tego schab albo karkowke koniecznie ze skorka, ktora sie nacina do miesa w centymetrowe paski. Miedzy paski wsypuje sie sol gruboziarnista, ktorej zadaniem jest wyciagniecie wody ze skorek podczas smazenia. Pieczemy tak dluga az skorki beda lekko brazowe a na sam koniec dajemy opcje grill, na jakies 10 min albo tak dlugo aby skorki stalu sie nadmuchanymi skwarkami. Do tego serwuje sie slodkie ziemniaki albo male, rowne gotowane ziemniaki i oczywiscie czerona kapuste. To tzw dunski standard.
Ja robie to na grillu, koniecznie Weber,oczywiscie na polu, gdzie grilluje 1,5 kg takiego schabu okolo 2,5 godzi. O 15 zaczynam. :lol:

Teresa Stachurska

Ale sól to za mało, trzeba jeszcze przyprawy do piernika  :lol: 

adampio

Tu takich przypraw nie ma.

WojciechS

A może jest "piernik w proszku" ...  :wink:
To takie "coś" co się dodaje stosowną ilość ciepłej wody, czeka w cieple, aż wyrośnie i wstawia do piekarnika...
I nawet smakuje to to jak prawdziwy piernik!  :shock:

renia

A boczku w proszku nie ma? :shock: :roll: :wink:

Dasna

 :D Wystarczy , że są jaja w proszku wykorzystywane na skalę przemysłową. Przed Świętami natknęliśmy się z mężem w sklepie na chrzan , który na etykiecie miał napisane , "wyciąg z chrzanu " To ile chrzanu było w tym chrzanie?

Teresa Stachurska

Przyprawa korzenna składa się z ziela angielskiego, goździków, kminku, kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej, majeranku, liścia laurowego, papryki i gorczycy. Przepisałam z opakowania  :) 

renia

Cytat: Dasna w 2010-12-26, 10:04:16
:D Wystarczy , że są jaja w proszku wykorzystywane na skalę przemysłową. Przed Świętami natknęliśmy się z mężem w sklepie na chrzan , który na etykiecie miał napisane , "wyciąg z chrzanu " To ile chrzanu było w tym chrzanie?

Nie wiem czy to jest prawdą, ale słyszałam, że głównym składnikiem chrzanu w słoiku jest biała rzepa  :shock: nie wiem ile w tym prawdy, ale sam chrzan z korzenia byłby chyba droższy... :roll: Moja teściowa robiła chrzan (mąż kiedyś też) , to ten chrzan własnej roboty był dużo ostrzejszy od tego kupnego... :roll:

WojciechS

Ze słoika to som same E. Na ten przyklad E-260, jako ocet ujdzie, ale jako E, a to już straszna toksyna!  :lol:

adampio

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-12-26, 10:25:01
Przyprawa korzenna składa się z ziela angielskiego, goździków, kminku, kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej, majeranku, liścia laurowego, papryki i gorczycy. Przepisałam z opakowania  :) 

A to ci checa. Wszystkie przyprawy mam w domu.

Zroboe po swietach bo dzis griluje ges.

WojciechS

A proporcje składników znasz?
Bo jak czegoś dasz za dużo, albo za mało, to chała może wyjść, a nie przyprawa korzenna...  :wink:

renia

Cytat: WojciechS w 2010-12-26, 11:07:28
Ze słoika to som same E. Na ten przyklad E-260, jako ocet ujdzie, ale jako E, a to już straszna toksyna!  :lol:

No mogliby pisać po polsku na tych etykietach, a nie jakieś E, E, E nie wiadomo o co chodzi... :lol:

renia

Cytat: WojciechS w 2010-12-26, 11:21:24
A proporcje składników znasz?
Bo jak czegoś dasz za dużo, albo za mało, to chała może wyjść, a nie przyprawa korzenna...  :wink:

I jeszcze może wyjść proporcja japońska... :shock: :lol: