Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Film

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2011-01-03, 20:23:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyon

30% to ja juz nie widzialem dawno jak mi Presidenta ze storkotki wycofali :(
Work Buy Consume Die

admin

:?
A to pech!  :(
Bo to przecież chleb ze smalcem nie zastąpi... ;)

Zyon

Mam pyszna 24% z lokalnej mleczarni, kwaszona. Ale te 30% to ja uwielbialem, wsypywalem pol lyzeczki soli, pieprzu i cayenne i jazda byla :D
Work Buy Consume Die

Jarek

Kiedyś w Ostrowskiej mleczearni robili 33% w pięcio litrowych wiaderkach, pychotka.
Za karę że dobrą smietankę robili nie ma już mleczararni.

Tutaj smietanka 32% bez dodatków w szklanej butelce, 2, 50 euro 0,5 L. Pewnie dlatego sie opłaca.

admin

:D
W Niemczech nie kupowałem jeszcze śmietany, za to ser i wędlinę dojrzewającą i owszem.  8)
Deutscher Sekt jest suuper! Lepszy niż wina musujące we Francji.  8)

Jarek

To tak jak winami. Wurttemberg Riesling Kabinett. Leciutko gazuje,i bardzo delikatne. Białe. :lol:

Jarek

Cytat: admin w 2020-11-26, 19:17:57
:D
W Niemczech nie kupowałem jeszcze śmietany, za to ser i wędlinę dojrzewającą i owszem.  8)
Deutscher Sekt jest suuper! Lepszy niż wina musujące we Francji.  8)

Wszystko zależy od landów. Na frankoni dobrze mi smakuje, duzo regionalnego jeszcze mają.

admin

Pewna reńska marka (flaszeczka 200ml - 3 sztuki w opakowaniu) przypadła mi szczególnie do gustu, ale nie podaję nazwy, aby nie było, że namawiam. Musi być "trocken" - przed snem jedna flaszaczka - idealna dawka.  :D Z Alzacji -już jednak nie to - cięższe - nie ma miłego owocowego posmaku, charakterystycznego dla reńskiego.  8)

Zyon

Mam pare takich niemieckich bimberkow w fikusnych  fajnych flaszeczkach z ichnich gorzelni lokalnych. Kolega zawsze jak zjezdzal to mi przywozil. Ale tak to capi, ze pic sie nie da :D
Potem zaczal mi przywozic Metaxe i to juz pic sie da, nawet wiecej, z przyjemnoscia ;)
Work Buy Consume Die

admin

Jarek

https://de.wikipedia.org/wiki/Schäufele

Jak sie juz w tych niemcach bywa, warto tego spróbować.  :lol: 

Jarek

Jarek

Miało byc z obrazkiem cos nie przechodzi, moze potem jak wrócę do domu.

Zyon

Work Buy Consume Die

Jarek

admin

"Dzień dobry. Zastałem Jolkę..."  :lol:

Gavroche

Obejrzałem sobie jeszcze raz "Tenet" Nolana i zdania nie zmieniłem.
Zwykły film szpiegowski z elementami "odwrócenia strzałki czasu" i "odwrócenia entropii". :D
W dodatku momentami niespójny w tej innej fizyce, ale tu się czepiam, bo inaczej film byłby mniej "oglądalny", konieczny zabieg. 8)
I w zasadzie tyle, achów i ochów nadal brak, choć ładne wizualnie kino i pomysł ciekawy i świeży.

Zyon

A ja obejrzalem ponownie Sin City i dalej twierdze, ze to super kino noir idealnie oddajace ducha komiksu  8)
Work Buy Consume Die

Gavroche

Jedynka super, dwójkę ledwo dooglądałem.
Mickey Rourke wybitna rola, dla mnie mistrz palenia fajek. :D

admin

:shock:
W pierwszej chwili pomyślałem o TVPiS 1 i TVPiS 2...  :?
Co też mi się skojarzyło...  :lol: