Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Chleb makowy II wersja

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2011-01-06, 17:50:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

- 200 g mielonego maku (można zemleć suchy w młynku do kawy)
- 100 g mielonych orzechów włoskich (można zemleć w maszynce do mięsa)
- 100 g stopionego smalcu
- 350 g białek jaj kurzych
- 150 g jaj kurzych (3 sztuki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i upiec w temp. 180'C, około 50 minut, sprawdzałam patyczkiem.

W 100 g gotowego produktu jest:

- B = 13,40 g

- T = 31,24 g

- W = 5,12 g

B : T : W  = 1 : 2,33 : 0,38

Jest w tym chlebie sporo białka, po mniej więcej połowie z jaj i roślinnego - z maku i orzechów.

kristan


Gwidon

...mnie te optymalne chleby nie smakuja ,moze za wyjatkiem bialkowego,albo bulek bialkowych, czasami mam taka ochota na dobry tradycyjny chleb,oczywiscie w optymalnych ilosciach 8)...

kristan

Przecież , ten wyżej , też jest  na białkach zrobiony.  Nie zauważyłeś?

Gwidon

...no mowie,ze bialkowy jeszcze mi podchodzi :P...

Teresa Stachurska

Cytat: kristan w 2011-01-08, 07:57:00
Spróbujcie naszego makowego , wynalazku:

  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=279


Też ciekawy, jednak BTW w moim korzystniejsze, a i białka mniej :) 

kristan

A  , mójjestwięksyyyy... :P