Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Chleb migdałowy.

Zaczęty przez renia, 2011-01-13, 18:50:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

WojciechS

O ja!  :shock:
No WRESZCIE teraz widzę wyraźnie na własne źrenice, że: "Kwaśniewski siem myli" i "od tuscu siem tyjem" ...  :wink:
To jeść te migdały, czy nie jeść tych migdałów?  :?

maf

Kurczę. Tych słodkich migdałów (Sweet almond (Prunus amygdalus dulcis)) nie ma nawet w najwiekszej bazie, nalusda.
Sa tylko gorzkie. W wiekszej ilosci szkodliwe(chociaz smaczne).

maf

Jeszcze jedno. W polsce nie widzialem gorzkich migdalow (moze do zlych sklepow chodze). Kupuje czasem jak ola robi tort smietanowy z migdalami. Zdarza sie to chyba raz  w roku bo: z zasady nie jemy zadnych ciast/deserow, mimo ze ten tort to w wiekszosci bita smietana.
Ale o migdalach, te migdaly w polsce to sa slodkie. Pamietam z 20lat temu w NRD to kupowalem gorzkie i slodkie.

adampio

Jeszcze raz powiem, BTW migdalow, tych i tamtych, miesci sie w granicach teoretycznego, optymalnego BTW. Wie po co ta dyskusja?

Libertador

To ja z innej, choc chlebowej, beczki. Ostatnio, na Swieta, robilem chleb orzechowy wg. przepisu z Ksiazki kucharskiej, pozycja bodaj 12 (ten przed chlebem Cwierciakiewiczowej) i jakis dziwny wyszedl, choc robilem jak przykazano (troche tylko ze skladnikami zmienialem proporcje, bo robilem 1/3 takiego chleba, na sprobowanie, a nie wszystkie skladniki daly sie rowno podzielic przez 3). Najpierw miekki byl, jak biszkopt do ciasta, wiec postanowilem zrobic z niego suchara odstawiajac na pare dni by zasechl sie. Po owych dniach, byl bardzo gorzki, gorzkniejac jeszcze bardziej z biegiem czasu. Dodatkowo srodek mial ciemniejszy, niz wtedy gdy go odstawialem.
Teraz pytanie. Skad taka reakcja, czy moze od orzechow, czy mozna trzymac poza lodowka jak zwykly chleb, no i  dlaczego mi nie wyszedl? ;)

WojciechS

 :lol:
Kiepski przepis, albo z ciebie kiep.
Jak myślisz?  :D

WojciechS

Cytat: Libertador w 2011-01-15, 02:30:57
Teraz pytanie. Skad taka reakcja...

Teraz odpowiedź:
Założyłeś sobie chów: Pseudomonas fluorescens, Serratia marcescens, Proteus vulgaris, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, czyli pospolitych tlenowych bakterii gnilnych...

kristan


renia

Ja mieliłam migdały z łuską. :? Czy to coś szkodzi?

admin

Cytat: Libertador w 2011-01-15, 02:30:57
... zrobic z niego suchara ...

Aby uzystać suchary z chleba optymalnego, który zawsze przechowuje się w warunkach chłodniczych, należy pokroić go na stosowne porcje, wsadzić do lekko uchylonego piekarnika nagrzanego do około 50st.C, na termoobieg  i trzymć tak długo, aż straci około połowę lub więcej masy.
Ponieważ suszenie zagęszcza składniki odżywcze, stosownie do utraty masy, należy zawartość BTW w 100g suchara zwiększyć o % utraconej wody.
I tak np: przy 100g BTW produktu mokrego o zawartości np: 10:20:5 w gramach, po utarcie połowy masy w 100g suszu zawartość BTW będzie wynosić około: 20:40:10, choć proporcja się nie zmienia!
Oznacza to, że spożycie 50g suchara, równoważne jest ze spożyciem 100g produktu przed suszeniem.

Libertador

Cytat: WojciechS w 2011-01-15, 08:31:00
:lol:
Kiepski przepis, albo z ciebie kiep.
Jak myślisz?  :D

Mysle, ze kultury troche by ci sie przydalo chamie korzenny.


Cytat: admin w 2011-01-15, 11:10:10
Cytat: Libertador w 2011-01-15, 02:30:57
... zrobic z niego suchara ...

Aby uzystać suchary z chleba optymalnego, który zawsze przechowuje się w warunkach chłodniczych, należy pokroić go na stosowne porcje, wsadzić do lekko uchylonego piekarnika nagrzanego do około 50st.C, na termoobieg  i trzymć tak długo, aż straci około połowę lub więcej masy.
Ponieważ suszenie zagęszcza składniki odżywcze, stosownie do utraty masy, należy zawartość BTW w 100g suchara zwiększyć o % utraconej wody.
I tak np: przy 100g BTW produktu mokrego o zawartości np: 10:20:5 w gramach, po utarcie połowy masy w 100g suszu zawartość BTW będzie wynosić około: 20:40:10, choć proporcja się nie zmienia!
Oznacza to, że spożycie 50g suchara, równoważne jest ze spożyciem 100g produktu przed suszeniem.

Z tym sucharem to moze troche przesadzilem. Chodzi mi o takie zeschniecie, jak sie chleby po 2-3 dniach zsychaja. Tego chleba nie dało się na początku posmarować, więc chciałem żeby stwardniał i tyle. A czy takie suchary tracą tylko wodę czy też tłuszcz z nich wypływa?
No i pytanie o przechowanie. Czy można takie chleby trzymać w chlebaku, czy trzeba w lodowce? Czy trzymajac w chlebaku znow sie on zepsuje?

WojciechS

Cytat: Libertador w 2011-01-15, 14:25:32
Cytat: WojciechS w 2011-01-15, 08:31:00
:lol:
Kiepski przepis, albo z ciebie kiep.
Jak myślisz?  :D

Mysle, ze kultury troche by ci sie przydalo chamie korzenny.

No jednak kiep...  :D

WojciechS

... ski przepis...  :(

kristan

W przepisie wyżej wkradł się błąd:
jest-
Razem B.215,0 T.276,0 W.49,8
1:1,3:,2
winno być
1:1,3:0,2

/klawiaturka do wymiany/

Libertador

Czy ktos kiedykolwiek robil chleb orzechowy wedle przepisu z KK? Dochodze powoli do wniosku, ze za malo tam maki, bulki, by utrzymac to wszystko i dlatego ten chleba taki miekki, ze nie da sie posmarowac na nim masla. Po prostu rozpada sie.

Libertador

Powiem tak. Ten chleb orzechowy moze i bylby dobry, jesli tylko bylby chlebem. Robie wedlug przepisu, zachowuje proporcje, a wychodzi miekkie ciasto ktorego nie mozna rowno ukroic, nie mowiac juz o posmarowaniu maslem. Ciekawe jak dlugo wytrzyma i nie popsuje sie. A juz na pewno nie ma on konsystencji grahama, wyglad moze i tak, ale konsystencja juz nie.

WojciechS

O ile wiem, to masło się smaruje na placki serowojajeczne i ostatecznie na żółty ser, a "chlebki" są substytutem dla tych, co się nie odzyczaiły od wypieczonego zakwasu candidowego.
Biada im, bo złą karmę mają i nawet DO im nie pomoże! ...  :wink: :mrgreen:

adampio

Cytat: Libertador w 2011-01-21, 17:11:42
Czy ktos kiedykolwiek robil chleb orzechowy wedle przepisu z KK? Dochodze powoli do wniosku, ze za malo tam maki, bulki, by utrzymac to wszystko i dlatego ten chleba taki miekki, ze nie da sie posmarowac na nim masla. Po prostu rozpada sie.

Ja robilem i nie mialem zadnego problemu z konsystenjca. Po upieczeniu pokroilem na kromki, poprzekladalem papierem pergaminowym i do zamrazarki. Czasami lezal w zamrazarce kilka miesiecy.

Ja robie co prawda wg przepisu Pani Cwierciakiewiczowej i w tym przepisie maki nie ma a chleb sie trzyma dobrze. :D

Maslo musi byc miekkie aby moc ten chleb posmarowac ale jaki z tym problem?

Libertador

Problem taki ze chleb sie rozpada i nawet nie idzie go utrzymac w palcach, nie mowiac juz by na niego cokolwiek polozyc.

Gwidon

... jak mam chec na chleb, to biore kawaleczek dobrego zwyklego chleba np. do dobrej jajecznicy,na to odpowiednia ilosc masla  i gitara,ale bobta co chceta :P 8)...