Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Chleb migdałowy.

Zaczęty przez renia, 2011-01-13, 18:50:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Upiekłam go według przepisu na chleb orzechowy Ćwierciakiewiczowej (przepis nr 13 "Książka Kucharska" J. Kwaśniewskiego) - zastępując orzechy migdałami.
Do ciasta dałam połowę składników, co jest podana w przepisie.
Migdały zmieliłam maszynką do mięsa. Dodałam do składników jeszcze szczyptę soli. Chleb wyjęłam z piekarnika dopiero po częściowym wystudzeniu. Mi bardzo ten chlebek smakuje.
Na zdjęciu jest jeszcze zawijanka z boczku też mojej roboty (pieczona w piekarniku 3 godziny).

[załącznik usunięty przez administratora]

Teresa Stachurska

No to wstawiamy składniki :

- 240 g mielonych migdałów - można w maszynce do mięsa
- 130 g masła
- 160 g (8 szt) żółtek
- 180 g białek
- 1/2 łyżeczki do kawy soli

oraz masło do wysmarowania formy, 20 g
i bułka tarta też do wysypania formy, 10 g

Utrzeć masło i nadal ucierając dodać po jednym żółtku na zmianę z łyżką mielonych migdałów. Ubić na sztywno pianę z białek z 1/2 łyżeczki do kawy soli i dodać tę pianę do masy. Formę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Upiec.

Gotowego chleba było 636 g. W 100 g :

- Białko = 11,22 g; Tłuszcz = 38,08 g; W = 5,50 g;
- B : T : W = 1 : 3,39 : 0,49 

W moich tabelach migdały mają B = 10 g; T = 28 g; W = 10 g.

renia

Teresa Ty wzięłaś dane dla migdałów słodkich. A chyba powinny być dla gorzkich, bo w innych tabelach podają tylko dla tych drugich. No ja nie znam się na migdałach... :roll:  jedynie czasami myślę o niebieskich... :wink:

adampio

Wdunskich tabelach podaja BTW 20:39:20 dla migdalow ( ale nie tych niebieskich) :lol:

Teresa Stachurska

Reniu, piekłaś ze słodkich. Gorzkich nie ma w sprzedaży, mają dużo, zdaje się, cyjanku. Za to to te gorzkie pachną migdałowo i dla tego są dodawane w malutkiej liczbie do słodkich. Tak tymczasem umiem. Można mnie dokształcić  :)   

renia

Tutaj jest ciekawy artykuł o migdałach...samo zdrowie...

http://www.zdrowylink.pl/migdaly-wartosci-odzywcze

renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-01-13, 19:40:31

Utrzeć masło i nadal ucierając dodać po jednym żółtku na zmianę z łyżką mielonych migdałów. Ubić na sztywno pianę z białek z 1/2 łyżeczki do kawy soli i dodać tę pianę do masy.

Ja dałam mniej niż pół łyżeczki soli. Dosłownie szczyptę do ubijanych białek.

A białek na sztuki to dałam 7.

Radzio

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-01-13, 21:30:20
Reniu, piekłaś ze słodkich. Gorzkich nie ma w sprzedaży, mają dużo, zdaje się, cyjanku. Za to to te gorzkie pachną migdałowo i dla tego są dodawane w malutkiej liczbie do słodkich. Tak tymczasem umiem. Można mnie dokształcić  :)  

O cyjanku, wit. B17 i migdałach gorzkich ....  to temat niestety "farmaceutyczny":roll:
Ale da się to kupić,
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2651

albo wydłubać ;) :D

Teresa Stachurska

Zostanę przy słodkich :) 

A ilość białek "udało mi się" opuścić, choć planowałam wstawić. Przepraszam  :)   

renia

No coś TY?  :shock: Przynajmniej miałam co napisać... :lol:

Teresa Stachurska

:lol:  , pouczające  :D   

adampio

Ja nie pojmuje tych pojec; slodkie migdaly, gorzkie migdaly. U mnie jest jeden rodzaj i nie mam pojecia jakie to sa. Tabele dunkie podaja zawartosc BTW tylo dla jednych, wiec o co tu chodzi? :lol: :lol: :lol:

Gwidon

slodkie maja BTW 20-52-20.5  a gozkie  20-25-7.5

Teresa Stachurska

Cytat: Gwidon w 2011-01-14, 07:56:10

Niezły rozstrzał. W moich zbiorach bibliotecznych 10 - 28 - 10, tak jak w Tabelach doktora Kwaśniewskiego.
Na opakowaniu (posiadam kilogram migdałów :)  ) zero informacji. Taki jest handel, że nie wymaga informacji, a niektórzy producenci, czy importerzy się nie silą.

Gwidon

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-01-14, 08:21:54
Cytat: Gwidon w 2011-01-14, 07:56:10

Niezły rozstrzał. W moich zbiorach bibliotecznych 10 - 28 - 10, tak jak w Tabelach doktora Kwaśniewskiego.
Na opakowaniu (posiadam kilogram migdałów :)  ) zero informacji. Taki jest handel, że nie wymaga informacji, a niektórzy producenci, czy importerzy się nie silą.

:oops: pomylilo mi sie- gozkie tez maja 52 tluszczu :lol: 8)...

adampio

hihihihihi.... :lol: :lol: :lol: :lol:

Najwazniesze, ze maja optymalne proporcje a reszta jest milczeniem :lol:

WojciechS

W moich zbiorach bibliotecznych 10 - 28 - 10, tak jak w Tabelach doktora Kwaśniewskiego.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=76 - tab. 3 poz. 4 od dołu, czwatra kolumna widzę - T 53,5%...  8)

Radzio

Cytat: WojciechS w 2011-01-14, 14:36:38
W moich zbiorach bibliotecznych 10 - 28 - 10, tak jak w Tabelach doktora Kwaśniewskiego.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=76 - tab. 3 poz. 4 od dołu, czwatra kolumna widzę - T 53,5%...  8)

To błąd, przydałaby się errata, ponieważ w tabeli 3 podane są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego.  8) 8)

Radzio

Teresa Stachurska

W "Książce kucharskiej" tabela 8 strona 418:

- migdały gorzkie - 20,0; 52,0; 7,6;  
- migdały słodkie - 10,0; 28,0; 10,0.