Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

goralska/ olczanska kapusta

Zaczęty przez adampio, 2011-02-13, 14:29:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Jest to przepismojej babci. Raczej zostawcie go dla siebie bo to gorolska tajemnica  :D Zupelnie powaznie mowie.

500 gr kapusty kiszonej
100 gr sloniny
200 gr boczku
200 gr cebuli ( 4 sztuki)
200 gr ugotowanych ziemniakow ( 2 duze)


Danie robimy w garnku nie na patelni
Slonine i boczek smazymy
wpolowie smazenia dodajemy cebule
jak wszystko jest tak jak bysmy chcieli dodajemy kapuche i smazymy
dodajemy smalec
dolewamy okolo kubka wywaru, najlepiej z zeberek ale jakas tam kostka knora tez moze byc. Osobiscie mam zawsze wywar z golonka albo z ziober
jak wszystko jest prawie miekkie, powinno to byc po uplywie okolo godziny dodajemy ziemniaki w formie pure i dokladniemieszamy.

Konsystencja powinna byc gesta. Moja babcia dodawala na koniec smietane ale ja uwazam, ze smietana tu lagodzi smak kapusty a ja lubie kwasne.

Oczywiscie pieprz, ziele angielskie itd, co kto lubi.

Moja mama wlasnie zdradzila mi tajemnice, ze to danie jedlismy z ojcem do kazdego miesa przez cala zime, bo kapusty robilo sie dwie beczki. Tego nie pamietam ale sam taka kapuste robilem tylko, ze bez gruli. Czegos mi brakowalo i wczoraj mama mi podpowiedziala, ze brakuje gruli.

Na koniec powiedziala mi, ze ja taka kapuste ze smazonym oscypkiem i zurawina miglem jesc dzien i noc. No coz.

A proporcje sa jakby to powiedziec....optymalne

BTW: 1:5,5:1-1,4 ilosc W zalezy od ilosci cebuli i zimniakow, ktora tu sa bardzo wazne ze wzgledow smakowych.

Smacznego



WojciechS

Kapusta kiszona to skarb narodowy...  :D
Reszta kiszonek też.

adampio

ups, widze, ze zapomnialem podac ile smalcu, tu musi byc 100 gr.
Smalec dodajemy do kapusty podczas gotowan/smazenia.

A tak, Wojciech to skarb narodowy.

WojciechS

Cytat: adampio w 2011-02-13, 14:58:02
Wojciech to skarb narodowy.

Jakoś się nie czuję, bo skromny ze mnie Człowiek...  :wink: :mrgreen:


renia

Ale ta góralska kapusta musi być smaczna. Ten przepis też dodam do "ulubionych".

adampio

Cytat: WojciechS w 2011-02-13, 15:05:56
Cytat: adampio w 2011-02-13, 14:58:02
Wojciech to skarb narodowy.

Jakoś się nie czuję, bo skromny ze mnie Człowiek...  :wink: :mrgreen:

Oj wiem, ze w zlym miejscu postawilem przecinek. Chodzilo mi o kapuste. Ale Ty tez jestes skarbem narodowym.

WojciechS

 :D
No jak tu nie kochać Górali...
Za dobre regionalne przepisy i nie tylko!  :D

renia

"adampio" a słoninę i boczek dajesz świeże czy wędzone?


WojciechS


adampio

grule to ziemniaki :lol: sorry, od dzis polska nomenklatura :lol:

fewa

Ja podobnie robię tak kapuśniak, dodaję tylko wywar z rosołu.

renia

Cytat: WojciechS w 2011-02-13, 17:00:03
Cytat: renia w 2011-02-13, 16:14:31
A co to są te grule?

http://www.wielkiezarcie.com/recipe33910.html - goooooooooooooglu to na ten przykłąd podają ...  :lol:

Dobrze tam napisali pod składnikami, że olej można zastąpić smalcem ze skwarkami, nie bacząc na cholesterol. To danie może być smaczne, tylko trzeba by mu było trochę proporcje przerobić...

renia

Cytat: adampio w 2011-02-13, 17:13:45
grule to ziemniaki :lol: sorry, od dzis polska nomenklatura :lol:

:lol: :lol: ...a nie można było tak od razu.... :roll: :lol: ...znam ziemniaki, kartofle, bulwy, pyry, ale groli... :shock: to nie znałam... :lol:

renia

...gruli... :lol: nawet powtórzyć tego nie potrafię.  :lol: Co wy tam za nazwy w tych górach wymyślacie? :lol: U nas to są bulwy i każdy wie o co chodzi...

renia

Cytat: fewa w 2011-02-13, 22:23:21
Ja podobnie robię tak kapuśniak, dodaję tylko wywar z rosołu.

To chyba jest kapuśniak - tylko, że z góralską nazwą... :lol: :lol:

renia

Cytat: renia w 2011-02-13, 16:12:17
"adampio" a słoninę i boczek dajesz świeże czy wędzone?

Proszę o odpowiedź - pilne! 8) :lol:

Teresa Stachurska

Gdyby odpowiedź pilnie nie nadeszła gotuj na świeżym. Z wędzonymi może być piekielnie słono.

renia

A ja właśnie dodawałam do kapuśniaku zasmażkę z boczku wędzonego... :roll: sama nie wiem...