Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

goralska/ olczanska kapusta

Zaczęty przez adampio, 2011-02-13, 14:29:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia


Może to tajemnica rodzinna... :roll: 8) :wink:

Teresa Stachurska

To może 50 g weź wędzonego, a 150 świeżego?

renia

Jeszcze trochę poczekam na "adampia". Chciałam robić dzisiaj barszcz, ale pytałam się rodzinki i wygrał kapuśniak... :D

adampio

Cytat: renia w 2011-02-14, 09:11:43
Cytat: renia w 2011-02-13, 16:12:17
"adampio" a słoninę i boczek dajesz świeże czy wędzone?

Proszę o odpowiedź - pilne! 8) :lol:


Odpowiadam pilnie, juz nawet przestalem pracowac aby odpowiedziec :lol:

Slonina swieza a boczek wedzony :lol:

renia

 :lol: ...dzięki  :D na Ciebie to jednak można liczyć... :D

renia

Już jesteśmy po degustacji zupy... :D Mój maż powiedział, że aż 30 lat musiał czekać na taka zupę (sklamał - bo tylko 29 :lol: ) w której tłuszcz ze skwarkami na górze pływa. To jest zupa, jaką robiła moja teściowa (w każdym bądź razie podobna - też z rozgniatanymi ziemniakami). Mi ten kapuśniak bardzo smakował, pracy z nim było chyba nawet mniej, bo nie trzeba było robić zasmażki oddzielnie. Kapuśniak ten jest trochę ciemniejszy od tradycyjnego (przynajmniej u nas), gdyż od podsmażania kapusta ma taki złotawy kolor. Smakowita....

Aha, ja dodałam jeszcze trochę włoszczyzny...(gotowałam ją razem z ziemniakami)

renia


Moje wykonanie kapuśniaku... :D

[załącznik usunięty przez administratora]

adampio

Oj wyglada sakramencko dobrze. Narobilas mi apetytu.

Problem jest w Danii z dobra kielbasa, Duny nie maja pijecia o kielbasach takich, ktore mozna wlozyc do np zupy. Maja 1000 rodzajow salami i parowek ale do zupy jest cos co przypomina biala ale nawet moja corka, ktora nie jest zwolenniczka kielbas mowi, ze to jakies tam dunskie g..... i, ze przy bialej to ona nawet nie lezala. :lol:

renia

U nas z tymi kiełbasami jest też coraz gorzej. Była dobra kiełbasa śląska, ale zaczęli dodawać do niej jakąś sztuczną papkę  :x . Teraz kupuję mazurską. Na razie nie jest oszukana i na ciepło smakuje nieźle. :D :D

Radzio

Cytat: renia w 2011-02-14, 16:31:31

Moje wykonanie kapuśniaku... :D

Pycha!!! :D  Złoty kapuśniak ;) :)

Ja zamiast kiełbasy pakuję więcej boczku wędzonego, pokrojonego w paski, bo kiełbasy w Polsce ... sami wiecie. ;)

renia

Ja też wolę bardziej boczek niż kiełbasę, ale daję jedno i drugie, bo u nas każdy ma inny gust...czy smak... :roll: czy apetyt... :lol:

Radzio

Stało się!  Musiałem sprawdzić 8)

Popełniłem tę tajemniczą potrawę z Olczańskiego Wierchu. ;)
Według mnie ma tyle wspólnego z kapuśniakiem ile podobnych produktów w nich użyto.  8)
Adamie, jest jak pisałeś zawiesista i zaje... seksowna. ;) :D :D
Dziękuję :D

Radzio

Adamowa Olczańska  :D doczekała się u mnie kolejnych mutacji... tym razem pod tajemniczą, roboczą nazwą  8) ...   "C". ;) :D :D :D


"C" jak ... wędzone żeberka.  :lol:

Radzio

Olczańska „[…] jest jak lawa,
Z wierzchu zimna i twarda, sucha i plugawa,
Lecz wewnętrznego ognia sto lat nie wyziębi;
Plwajmy na tę skorupę i zstąpmy do głębi”.

Adamie, dziś już czwarta "mutacja" ... "D" . ;)  :lol: :lol: :lol:

"D" jak ... wędzone podgardle.  :shock:

renia

Radzio co to jest... :roll: Oda do Olczańskiej? :shock: :lol: :wink:

Radzio


renia

To jest chyba Twoja nowa miłość... 8)

renia

Moja chyba też, bo dzisiaj - tak po Świętach -  mi się zamarzyła i już "pyrka" w garnku... :D

Radzio

Cytat: renia w 2011-04-20, 09:10:42
To jest chyba Twoja nowa miłość... 8)

Nowa konieczność...  8)  :lol: :lol: :lol: