Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Prawda o diecie dr.Kwaśniewskiego w oczach profesora.

Zaczęty przez Jerzy, 2011-04-24, 13:31:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

jerzy555

Cytat: Blackend w 2011-04-26, 13:01:37

Dla podtrzymania zdrowia nic wiecej nie potrzeba  :D

Cytat: renia w 2011-04-26, 12:38:40
A to najważniejsze. Do zwyczajnego obiadu zawsze można dodać odpowiedni± ilo¶ć masła i już jest optymalnie... :D :D

dziękuję Wam za wsparcie duchowe  :D :D

jerzy555

Cytat: renia w 2011-04-26, 13:52:53
Na nas zawsze możesz liczyć Bracie... 8) :lol: :wink:

nooo...teraz czuję się jeszcze lepiej :D

jerzy555

Gavroche

Cytat: Jerzy w 2011-04-24, 13:31:18
Oto część wywiadu z prof.Grażyną Cichosz na temat diety dr.Kwaśniewskiego.Reszta na stronie:http://nowadebata.pl/

W Polsce od ponad 40 lat dominującym poglądom dietetycznym przeciwstawia się Jan Kwaśniewski. Jak ocenia Pani jego poglądy i działalność?

W opinii dietetyków i lekarzy tzw. dieta optymalna dr Jana Kwaśniewskiego nie zapewnia odpowiedniej ilości związków mineralnych i witamin. Oczywiście nie jest to prawdą, bowiem w wysokobiałkowych produktach spożywczych oprócz białka i tłuszczu obecne są wszystkie witaminy i minerały, w dodatku w formie biodostępnej. W mięsie (świeżym, nieprzetworzonym) a także w twarogach , serach dojrzewających, jajach obecne są wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz bezcenne dla zdrowia, biologicznie aktywne witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (A, D, E, K).

Dieta Kwaśniewskiego zapewnia wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej zaletą jest to, że ogranicza apetyt, jest bardzo sycąca dzięki tłuszczom. Tłuszcz po strawieniu w jelicie cienkim, przetwarzany jest w wątrobie na tzw. ciała ketonowe, których poziom we krwi odczytywany jest przez mózg jako jeden z kilku sygnałów sytości. Właśnie dlatego, stosując tę dietę, je się bardzo mało. W USA w jednej z klinik neurologicznych dzieci ze schizofrenią, padaczką, depresją leczy się dietą wysokotłuszczową tzw. ketogenną/ketogeniczną.

Prawdą jest, że dieta Kwaśniewskiego na dłuższą metę obciąża wątrobę, ale też prawdą jest, że doskonale reguluje metabolizm. Proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych, jedno- i wielonienasyconych w tkance tłuszczowej człowieka i w smalcu wieprzowym są niemal identyczne a skład aminokwasowy mięsa wieprzowego i białka z mięśni człowieka też jest taki sam. Nie bez powodu prof. Religa sztuczną zastawkę otrzymywał z tkanek świnki.

Trzeba pamiętać, że zarówno białka, jak i tłuszcze ograniczają apetyt. I właśnie dlatego zaleca się ograniczanie spożycia białka (bo syci) i tłuszczu ( jest jeszcze bardziej sycący). Przecież przemysł spożywczy ma interes w tym, żebyśmy jedli jak najwięcej. Dieta wysokowęglowodanowa to biznes dla branży spożywczej, a przy okazji farmaceutycznej. Stosując w diecie tzw. żywność masowego rażenia nie obejdziemy się bez suplementów. Skutki diety wysokowęglowodanowej to nie tylko otyłość i cukrzyca typu 2. To także zagrożenie dla funkcjonowania centralnego układu nerwowego (rosnąca zachorowalność na schorzenia neurologiczne i neurodegeneracyjne).Pozdrawiam Świątecznie.Jerzy

I co?
Można?

administ

Jaśnie Wielmożny wie lepiej, bo twierdzi, że tylko białko syci!  :shock:  :lol: :lol: :lol:
A ja powiem co syci na prawdę - poziom cytozolowy cyklazy adenylowej - im jej więcej tym większy głodzio nawet przy pełnym bandziochu...
Poziom somatotropiny (regulowany cyklazą adenylową), która uruchamia kaskadę genów katabolicznych (choć większość myśli, że się po niej tylko rośnie...) wpływa również na głodzio, no chyba, że wcześniej zaś się zapcha zgodnie z formułą 5*wio na przykład.  :D

Gavroche

administ

Po nocy wychodzi się z fazy anabolicznej i tu działa inny mechanizm.  8)
Główną rolę odgrywa przeskok TCA z przewagi anabolizmu na rzecz przewagi katabolizmu i nie musi się to objawiać głodem.  :D

administ

A to z kolei u młodych niewyżytych faciów występuje...  :wink: :mrgreen:
Koniecznie trzymać rączki na kołderce należy i czekać aż samo przejdzie!  8)

Gavroche

Cytat: admin w 2014-03-25, 15:37:58
Po nocy wychodzi się z fazy anabolicznej i tu działa inny mechanizm.  8)
Główną rolę odgrywa przeskok TCA z przewagi anabolizmu na rzecz przewagi katabolizmu i nie musi się to objawiać głodem.  :D
To dobrze, bo ja prawie nigdy nie jestem rankiem głodny :D
Zganiałem to na kortyzol...

administ

Tylko prawidłowa interpretacja biochemii krwi daje pewność, a reszta, to wróżenie z fusów...   8)

Gavroche

Cytat: admin w 2014-03-25, 15:57:41
Tylko prawidłowa interpretacja biochemii krwi daje pewność, a reszta, to wróżenie z fusów...   8)
Aż tak mnie nie pili :D

administ

I bardzo dobrze, bo zaraz dostałbyś statyny i gliptyny - na bank!
A jak ciśnionko zbadają po tych wspaniałych wiadomościach, to i jaki inhibitor konwertazy angiotestyny chętnie dołożą.  :D
I dopiero się rozchorujesz na dobre i do śmierci.  :?

renia

A jak o moje zdrowie "dbajom"... :shock: co kilka dni mam zaproszenie na darmowe badania... :roll: Czyżby im kto powiedział, że ja jestem na ŻO? :shock:

Gavroche

Cytat: admin w 2014-03-25, 16:15:59
I bardzo dobrze, bo zaraz dostałbyś statyny i gliptyny - na bank!
A jak ciśnionko zbadają po tych wspaniałych wiadomościach, to i jaki inhibitor konwertazy angiotestyny chętnie dołożą.  :D
I dopiero się rozchorujesz na dobre i do śmierci.  :?
Jako krwiodawca mam coroczne badanko z krwi oraz, przy oddawaniu, ciśnienie i jakieś pierdoołki.
Nawet nie zaglądam w wyniki, bo i na co mi to?

Radzio

Cytat: admin w 2014-03-25, 15:43:30

Phi. Żaden problem. :lol: :lol: :lol:

Gavroche

Cytat: Radzio w 2014-03-25, 16:47:09
Cytat: admin w 2014-03-25, 15:43:30

Phi. Żaden problem. :lol: :lol: :lol:
Ta.
A jak siku przypili?

Radzio

Jakie siku przypili? :shock:
Przed wyjściem z pod kołdry? :shock: :shock:
No, proszę Cię... :lol: