Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

masło orzechowe

Zaczęty przez wisienka, 2011-05-20, 19:11:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

wisienka

No więc uwielbiam masło orzechowe.Ale te ze sklepowych półek nie wiadomo z czego zrobione... No fistaszki - wiadomo.Ale jaki tam tłuszcz jest? i te dodatki, pewnie tez konserwanty itp...Spróbowałam więc zrobić sama z orzeszków osobiście przeze mnie obranych ze skorupek, oliwy z oliwek i masła.Wszystko byłoby pięknie, tylko niestety nie mogę tak dokładnie zmielić tych orzechów na krem jak te kupne w słoiczku...Próbowałam najpierw przez maszynke do mięsa, ale takie lekkie grudki są, więc wrzuciłam do miksera z dodatkiem oleju , nie dało rady, grudki zostały...Mnie najbardziej właśnie smakuje, gdy jest zmielone na krem. Nie mam pomysłu...Próbował ktoś?

WojciechS

Dawniej takie rzeczy to się robiło w moździerzu kuchennym, a teraz pewnie blender sobie poradzi...  :roll:

renia

wisienka

Cytat: renia w 2011-05-20, 19:43:34
Albo thermomix... :roll:

Tak tez sobie pomyślałam, tylko niestety nie jestem w jego posiadaniu ;) a wiem że cena jest lekko z kosmosu... więc raczej nie kupię...Dlatego cały czas kombinuję nad jakimś tańszym sposobem zmielenia...
A blender mam, z nożem który zmiksuje ziemniaki na krem, ale orzechów nie dał rady na krem zrobić...

renia

Też nie mam thermomixu i też uważam, że ta cena jest zbyt wygórowana... Więc chyba pozostaje tylko blender...albo rezygnacja z masła orzechowego...

adampio

A czy musi byc to maselko takie gladkie?

Sam podrabiam wszystkie produkty, ktore mozna kupic gotowe w sklepie. Nie zawsze maja te sama konsystencje ale w smaku za to sa duzo lepsze. I o to tu chyba idzie. Czyz nie?
Lubomirski, moj "znajomy"( pisze znajomy bo siedzi przy mnie) najbardziej lubi moj gulasz z glowizny.
Do tej pory, jak mowi, glowe widzial tylko na karku swini. Nie wyorazal sobie, ze mozna miese z glowy swini jesc!!!!! :shock: Katastrofa, mowie. Czy nie jadles nigdy "zimnych nozek.pytam? Jadlem a jak? Mowi.
A ja na to, ze nogi robi sie z glowy!!!! Zalezy jak kto pamieta!!!!!

Radzio

Cytat: wisienka w 2011-05-20, 19:11:43
... No fistaszki - wiadomo.Ale jaki tam tłuszcz jest?

Przecież skład masła o. nie jest tajny... tłuszcz roślinny z akcentem mlecznym. (oczywiście oliwa z oliwek mechanicznie tłoczona byłaby nie "nieekonomiczna" w produkcji masowej)

Cytat: wisienka w 2011-05-20, 20:10:06

A blender mam, z nożem który zmiksuje ziemniaki na krem, ale orzechów nie dał rady na krem zrobić...

Trawożerne prawdopodobnie z tym sobie nieźle radzą.  :roll:

Cytat: renia w 2011-05-20, 20:14:30
...albo rezygnacja z masła orzechowego...

To jest warte przemyślenia... :)

adampio

Ej Radzio, maslo orzechowe jest fajowe i dobre. Orzechy sa zdrowe, czekolada tez.
Tylko wszystko w pewnych / zdrowych ilosciach. :lol:

WojciechS

Właśnie to chciałem napisać. Masło orzechowe jest super, szczególnie jak się ma sztuczną szczękę...  :wink:

Radzio

Cytat: adampio w 2011-05-20, 20:22:57
Ej Radzio, maslo orzechowe jest fajowe i dobre. Orzechy sa zdrowe, czekolada tez.
Tylko wszystko w pewnych / zdrowych ilosciach. :lol:

Ej Adamie, pewnie że masło jest skitowskie ;), ale co sobie przemyślę to moje.  :lol: :lol:

Radzio

Cytat: WojciechS w 2011-05-20, 20:24:50
Właśnie to chciałem napisać. Masło orzechowe jest super, szczególnie jak się ma sztuczną szczękę...  :wink:

To o chrzęszczących w paszy kościach np. żebrowych lepiej nie wspominać... bo po co komu taki błogostan. ;)

adampio

Oj Wojciechu, to juz Twoj problem. Ale widze problem. Proponuje nie jesc :lol:

Albo wyciagnac "szufladke" i jesc, wyplukac i zyc dalej. "Zycie polega na znalezieniu najkrotrzej drogi do sukcesu" -powiedzial juz niezyjacy Galica!-moj Ojciec

wisienka

Cytat: Radzio w 2011-05-20, 20:16:20
Cytat: wisienka w 2011-05-20, 19:11:43
... No fistaszki - wiadomo.Ale jaki tam tłuszcz jest?

Przecież skład masła o. nie jest tajny... tłuszcz roślinny z akcentem mlecznym. (oczywiście oliwa z oliwek mechanicznie tłoczona byłaby nie "nieekonomiczna" w produkcji masowej)

Tajny nie jest, ale tłuszcz roślinny - tłuszczowi roślinnemu nie równy.
skład:
orzeszki ziemne 69%
olej roślinny,
dekstroza
utwardzony tłuszcz roślinny

ale jaki to tłuszcz roślinny? słonecznikowy? rzepakowy? czy jeszcze jakiś inny... bo oliwa z oliwek to nie jest... do tego ten cudowny utwardzony tłuszcz roślinny... :?

Dlatego wolałabym sama robić masło o. tylko mnie te grudki wnerwiają.Więc pozostaje mi tylko chyba albo sie do tych grudek przyzwyczaić albo sobie thermomixa kupić  :lol:

wisienka

A z masełka orzechowego nie zrezygnuję, taka opcja nie wchodzi w rachubę ;) raz że bardzo lubię, dwa mam problem z bólami żołądka po zjedzeniu jakichkolwiek ziaren.Wystarczy że źle pogryzę...

renia

"wisienko" dobrze, że wstawiłaś tutaj swoje zdjęcie, przynajmniej panowie się trochę ożywili i zaczęli pisać... 8) :lol: :wink:

Radzio

Cytat: Radzio w 2011-05-20, 20:32:46

To o chrzęszczących w paszy kościach np. żebrowych lepiej nie wspominać... bo po co komu taki błogostan. ;)

Lepiej by brzmiało jakbym napisał ...w paszczy..., ale tak też jest zabawnie. ;) :D

Radzio

Cytat: wisienka w 2011-05-20, 20:33:53

Dlatego wolałabym sama robić masło o. ....

Słusznie, pomysł godny naśladowania. :)

adamel

Cytat: wisienka w 2011-05-20, 20:38:06
A z masełka orzechowego nie zrezygnuję, taka opcja nie wchodzi w rachubę ;) raz że bardzo lubię, dwa mam problem z bólami żołądka po zjedzeniu jakichkolwiek ziaren.Wystarczy że źle pogryzę...
Orzeszki zmielić "na nic" w elektrycznym młynku do kawy( coś takiego jeszcze istnieje), masło sklarować w jak najniższej temperaturze i połączyć ze zmielonymi orzechami, dokładnie wymieszać i schłodzić przez 24 godziny.

adamel

Zapomniałem dodać, że mieszać, jednocześnie podgrzewając :oops:

wisienka

Dzięki adamel, zobacze czy sie uda z tym młynkiem do kawy.Ja masło dodałam nie klarowane,ale spróbuje teraz z tym klarowanym ;) Musze tez jeszcze pokombinować z proporcjami bo oliwy dawałam tak "na oko"... aby nie było za gęste.