Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

pytanie

Zaczęty przez Mike, 2006-03-21, 23:46:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Hana

Czyli krotko mowiac stosujesz ZO "NA OKO".
Od czasu do czasu robie wyliczanki,poza tym nie wyobrazam sobie jak mozna gotowac bez wagi i jak mozna jesc bez "proporcji", mam na mysli przepisy nie sciagniete z Ksiazki Kucharskiej dr Kwasniewskiego.

lutonn

Hana

Zastosowalam zalecenia LEKARKI od sierpnia rotuje mleczne i licze weglowodany (zapoznalam sie z lektura Ewy Bednarczyk-Witoszek) osiagnelam wage 50kg .
Cos w tym rotowaniu jest!!i to cos pozytywnego-!

lekarka

Przydałaby się jeszcze marchewka...
Kiedyś zamiast ziemniaków.
Ale zawsze trzeba robic Swoje.
I żyć Swiadomie.

Hana

PYTANIE DO WSZYSTKICH AKTYWNYCH NA FORUM---CZY UPRAWIACIE SPORT --jezeli mozna wiedziec JAKI I JAK CZESTO[/b]???

elmo

Oj Hana przypomnialas mi czasy kiedy biegalam dlugie dystanse na przelaj i prawie zawsze bylam pierwsza na zawodach ,ale gdzie te czasy  :( . I jeszcze bylam dobra w skoku w dal.Ale to przeszlosc ,niestety.
Napisalam do ciebie na priv ,zerknij jesli łaska  :lol:

opty Marcin

Ja uprawiam kolarstwo górskie przez wiosnę, lato i jesień. W pełni sezonu jeżdżę prawie co dzień. W zimie odstawiam rowerek. Do tego gry zespołowe: piłka nożna i siatkówka na WFie w szkole.

lutonn

Cytat: elmo w 2006-10-26, 13:56:56
Oj Hana przypomnialas mi czasy kiedy biegalam dlugie dystanse na przelaj i prawie zawsze bylam pierwsza na zawodach ,ale gdzie te czasy  :( . I jeszcze bylam dobra w skoku w dal.Ale to przeszlosc ,niestety.
Napisalam do ciebie na priv ,zerknij jesli łaska  :lol:
cho cho skok w dal moj pdziw Jeszcze nic straconego mozesz startowac w maratonie dobre wyniki sie ma po 30 dziestce zycze sukcesow :mrgreen: :wink:

Hana

TOAN
w Tobie jedyna nadzieja --czytalam, ze lopatka z lewej lub prawej polowy lepsza --PYTAM z ktorej i DLACZEGO?

kodar

Ja jezdze codziennie na rowerze 2 godz.bez wzgledu na pogode.Pracowac na dzialce moglabym tez na okraglo.

Szymon

Ja też uwielbiam rower, szkoda tylko, że czasu brak...  :(

kodar

Czesc Luton, :P myslalam,ze jak sie banuje to juz na zawsze.

Hana

Cytat: kodar w 2007-01-17, 18:24:54
Ja jezdze codziennie na rowerze 2 godz.bez wzgledu na pogode.Pracowac na dzialce moglabym tez na okraglo.

Kodar --co uprawiasz--kwiaty czy jarzyny?

toan

Cytat: Hana w 2007-01-17, 15:41:01
...prawej polowy lepsza...

Od strony rzeźnika wygląda to tak: zawsze lewa łopatka jest bardziej sina po uboju od prawej i ma gorszą przydatność surowcową - jest mniej smaczna.

Fizjologicznie i biochemicznie: ubój dla zwierzęcia to spory stres, a w stresie pobudza się układ sympatyczny powodując wyrzut adrenaliny i noradrenaliny, które zaś powodują przedzawałowy stresowy rozpad białek mięśniowych, objawiajacy się stresowym wzrostem poziomu kreatyniny w surowicy krwi, którego nie można mylić z podwyższonym stanem kreatyniny (powyżej 1,3 mg%) przy niewydolności nerek.
W badanisach pozawałowych na ludziach wykryto, że jedynie 20% kreatyniny stwierdzanej w surowicy krwi pochodzi z serca, a aż 80% z lewej łopatki. Nie można powiedzieć, że jest to typowy "stan podkradania" - serce ratuje się kosztem lewej łopatki, ale...

Hana

Dziekuje Toan-- wiedzialam, ze Ty  jestes na biezaco w temacie.

toan

Prawda!, choć biochemia i fizjologia już tak mnie nie interesują jak 15-20 lat temu, ale zawsze nauki podstawowe są przydatne w życiu codziennym, szczególnie dla osób, co nie patrzą np: na kolory, ale na rozkład widma słonecznego 8). U takich osób - codzienne życie jest bardziej tęczowe!.

kodar

Kodar --co uprawiasz--kwiaty czy jarzyny?
Cytat

W ogrodku uprawiam roznorodne kwiaty i tak np.crocusy,hyazinthen i narcissus( juz maja paczki), darwinahybrydy,kosacce. Wrzosy,ktore kwitna o tej porze i stokrotki.Roznokolorowe Cheiranthus.Jukka,rododendrony,roze,tuje.Do tego rosliny skalne i ziola.W planie wieksza dzialka a wtedy beda tez jarzyny i owoce jagodowe.

Hana

Dostalam sloik /350-400g/ TLUSZCZU GESIEGO, moze, mcie propozycje na zagospodarowanie/jedzenie tego "smakolyku"?

kodar

Hana,smalec gesi ,dodawalam  do wszystkich potraw oraz do kawy,nawet ciastka pieklam na smalcu gesim,suuper :)

Hana

Dzieki Kodar--bede dotluszczac terat gesim, bo wieprzowy przejadl mi sie.