Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

serek topiony

Zaczęty przez nowicjuszka, 2011-11-09, 19:02:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

nowicjuszka

witam :lol:  czy ma ktos przepis na serek topiony? czy takowy mozna zrobic samemu?  :lol:

Teresa Stachurska

W thermomixie to nie problem : 6 minut, 60oC, obroty poz.6 :) 

renia

Ale z czego się go robi? Chyba sam thermomix nie wystarczy? :lol: :roll: :wink:

nowicjuszka

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-11-09, 19:35:36
W thermomixie to nie problem : 6 minut, 60oC, obroty poz.6 :) 

nie mam thermomixa,no i nie wiem z czego? moze dokladniej? 8) 8) :shock:

Teresa Stachurska

Z twarogu, żółtek i sody oczyszczonej oraz przypraw. W 60 stopniach C.

renia

I lepiej smakuje niż ten ze sklepu?

Teresa Stachurska

Nie jestem amatorem topionych serków, to nie powiem. Na pewno może być mniej słony :)   I mniej chemiczny.

nowicjuszka

dzieki za odp. :lol: i tak nic z tego bo nie  thermomixa :( moze w garnuszku tez da sie cos na wzór serka zrobic :lol: poszperam w necie i moze cos wyszukam :lol:

Teresa Stachurska

Można spróbować na patelni, na maleńkim ogniu.  Dobrze jest dodać masła, co nie nowina w optymalnym wydaniu.

nowicjuszka

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-11-10, 15:31:58
Można spróbować na patelni, na maleńkim ogniu.  Dobrze jest dodać masła, co nie nowina w optymalnym wydaniu.

tak za mna chodził serek topiony ze zjadlam kupiony :( był dobry nie powiem :lol: ale jasny gwint serek był  bez opisu BTW :( zjadłam taki ostatni raz :twisted: jestem na siebie zła :(. Teresa Stachurska a moze znasz proporcje? czy raczej jak okulista  :lol: na oko :lol: :lol:

Teresa Stachurska

Mam taki przepis:

- 40 dag twarogu,
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- przyprawy

- 6 minut, obr. 6, temp. 60 oC

Proponuję zrobć próbę z połowy podanych wyżej produktów. Zaryzykowałabym do tej próby ewentualnie więcej żółtek i z 50 g masła. 

Teresa Stachurska

Twaróg proponuję kupić typu włoskiego, ma lepsze proporcje :) 

renia

Cytat: nowicjuszka w 2011-11-10, 19:45:50
... ale jasny gwint serek był  bez opisu BTW

Ser topiony tłusty (edamski)  B=13,5   T=27   W=1,2

nowicjuszka

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-11-10, 19:55:47
Mam taki przepis:

- 40 dag twarogu,
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- przyprawy

- 6 minut, obr. 6, temp. 60 oC

Proponuję zrobć próbę z połowy podanych wyżej produktów. Zaryzykowałabym do tej próby ewentualnie więcej żółtek i z 50 g masła. 

Dziekuje  przeogromne :lol:

nowicjuszka

Cytat: renia w 2011-11-10, 20:02:23
Cytat: nowicjuszka w 2011-11-10, 19:45:50
... ale jasny gwint serek był  bez opisu BTW

Ser topiony tłusty (edamski)  B=13,5   T=27   W=1,2

Dziekuje  :lol: i witaj :lol: kurcze chyba przekroczyłam z tym serkiem białko :( bo tłuszcz mim nie zaszkodzi rozumiec sie ma :lol:

nowicjuszka

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-11-10, 19:57:23
Twaróg proponuję kupić typu włoskiego, ma lepsze proporcje :) 

Aco to jest za twaróg :shock: ?

Teresa Stachurska

Twaróg typu włoskiego. Jeden się nazywa Capri, ale jest ich więcej. Trzeba pytać na stoisku.

nowicjuszka

Cytat: Teresa Stachurska w 2011-11-10, 20:23:44
Twaróg typu włoskiego. Jeden się nazywa Capri, ale jest ich więcej. Trzeba pytać na stoisku.

ach to Capri :shock: :lol: uwielbiam ten twaróg. Niewatpliwie bedzie z tego cudownie smakowity ser topiony :lol: Dziekuje.

renia

"nowicjuszka" mogę wiedzieć dlaczego stale się śmiejesz? Nawet do sera... :roll: :lol: :lol: :lol:

administ

Dla ścisłości: przemysłowo, ser topopny robi się z sera dojrzewającego, a twaróg tłusty może być jedynie niewielkim dodatkiem w recepturze.