Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

jajka

Zaczęty przez nowicjuszka, 2011-11-23, 16:17:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Denaturacja czy jakoś tak... :roll:

administ

HTST nie powoduje denaturacji, ani innych zmian organoleptycznych pasteryzowanego produktu.  8)

renia

I wszystko jasne... 8) Na serio... :D :lol:

Kryanna

Cytat: admin w 2016-10-22, 08:06:10
Ale to strasznie niezdrowy produkt, bo aż 700kcal, 30g białka, 60g tłuszczu z czego 9g to te straszne 3-omega no i aż 3 gramy czystego cholesterolu!  A reszta to bezwartościowy popiół! :?
A jeszcze salmonelle gratis dają, więc to się nie nadaje do jedzenia, jak jajka zresztą też. Jajka są strasznie niezdrowe i mogą spowodować gwałtowną śmierć przez zatrucie, sepsę, oraz powolną przez ten cholerny cholesterol, a do tego ostatnie doniesienia "naukowe" mówią, że żółtka są na raka - znaczy, że powodują, bo tak zrozumieli Doktora... ;)  :lol:
Znaczy się: rezygnujemy całkowicie z jajek? To straszne. Co my będziemy teraz jeść?!  :(

Diogenes z Synopy

Sery z bidronki.  ;-)

administ

Unia Europejska się wypowiedziała na temat trujących jajek z Polski!  :D

Diogenes z Synopy

Wczoraj kupiłem 40 jajek i już nie mam ani jednego!  :shock:
5 do kluseczek, 8 do gofra, 1 w sos, 10 do zupy wczoraj, i Zosia resztę w tort wrzuciła.
Te kury tak szybko nie niosą.  :|   :D

renia

U mojego zaopatrzeniowca też jajek zabrakło. Mówił, że kury mniej już znoszą i dopiero w poniedziałek będzie miał. Biorę dwa razy w tygodniu po trzy paletki (po 30 sztuk). Ale z tego jeszcze synowa się "częstuje"...

Zyon

A moj dostawca jaj znowu mi dorzucil kolejny sloik tegorocznych marynowanych kolpakow i kurek do zamowienia :D Oplaca sie jesc te jajca  :lol:
Work Buy Consume Die

renia

A to nie jest korupcja? :shock: 8) :lol:

Zyon

Nie, program lojalnosciowy :D
Work Buy Consume Die

renia

A, bo teraz jest dobra zmiana... :D 8)

administ

Jasne, to takie miłe i delikatne przyzwyczajanie do handlu wymiennego...  8)
Ale jaka byłaby krzywda, jak gostek zlikwidowałby te "łapówki", gdy na rynku zaczęło by jajek brakować.  :lol:
A jaki zawód, jak gostek raz fantów na rozdanie zapomnie... ;)  :lol:

Diogenes z Synopy

Niedawno dostałem dynię 15 kilo w ramach programu, leży i czeka. Na swoją kolej.

renia

Niedługo się przyda... :twisted: :lol:

Diogenes z Synopy

Nic z tego, zjem ją.  Dyniowa zupa - krem (słodka, na ostro), a pieczone kawałki dyni zastępują kartofle do mięsiwa. Kiedyś jeszcze Zosia robiła ciasto dyniowe, też smaczne.

Gavroche

Skrobia?
Można? :lol:

Diogenes z Synopy

WiO zawsze można.  ;-)
Dynia mało komu smakuje.  :roll: Mnie jakoś nie przeszkadzała, chętnie spożywam, choć rzadko, bo dużo miejsca zajmuje w zamrażarce.

administ

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-10-23, 08:35:38
Niedawno dostałem dynię 15 kilo w ramach programu, leży i czeka. Na swoją kolej.

Wywal na kompost i nie będzie problemu... ;)

administ

Cytat: renia w 2016-10-23, 08:37:28
Niedługo się przyda... :twisted: :lol:

Rozumiem, że zgodnie z zasadami Kościoła Katolickiego, grzeszysz myślą o tuczarnianym, głupkowatym halloween? :roll: ;)