Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Watrobka a la Stroganoff

Zaczęty przez adampio, 2012-02-10, 10:42:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Watrobka jest zdrowa i dobra a zima niezbedna.

Ponizej przepis na moj obiad piatkowy:

500 gr watrobki wieprzowej
100 gr boczku
100 gr cebuli
200 gr pieczarek
150 gr smalcu
150 gr groszku zielonego ( mrozonego)
200 ml bulionu
20 gr maki
150 ml smietanki 36%

Na patelni rozpuszczamy 50 gr smalcu i smazymy cebule pokrojona w cienkie piorka. usmazona przekladamy na talerz.
Na patenie wkladamy boczek pokrojony w cienkie paski i smazymy, nastepnie przekladamy na talerz, do cebuli
Teraz na smalcu smazymy pokrojone w talarki pieczarki a nastepnie przekladamy do cebuli i boczku
Nastepnie smazymy pokrojone w cienkie "paluszki" watrobe, posypane maka i szybko smazymy / brazowimi.
Teraz dolewamy bulion i mieszamy. Gotujemy pod przykryciem okolo 15 min i nastepnie dodajemy cebule, pieczarki i boczek i wszystko dokladnie mieszamy.
Dodajemy mala puszke przecieru pomidorowego po przegotowaniu dodajemy groszek.
Kiedy danie jest gotowe smakowo dolewamy smietanke i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogiein i pozwalamy wyparowac wodzie aby otrzymac taka konsystencje na jaka mamy ochote. Ja nigdy nie otaprowuje, bo mam konsystencje zawsze dobra, czyli gesta poniewaz reguluje iloscia dolewanego bulionu na samym poczatku.

B:T:W 1:2,2:0,3

Do tego mozna zjesc placek ziemniaczany, jezeli ktos ma braki weglowodanowe.
Ja zjadam placek ciazowy.
MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC.






http://community.webshots.com/album/582315691OUuNdU

renia

Wygląda to bardzo apetycznie...tylko jeśli to ma być  a'la Strogonow, to można by chyba dać zamiast groszku paprykę... hę? :roll:

adampio

Na dobra sprawe mozna dac to co kto lubi. A w oryginalnym Sroganowie nie ma papryki a wlasnie groszek zielony. Chyba ze myslisz o ostrej papryce w proszku, to jest w oryginale.
Danie nazywa sie a la Stroganoff ze wzgledu na sposob pokrojenia miesa. Dodatki sa kwestia gustu, czyli upodoban albo inacze mowiac smaku :lol: :lol: :lol:

czyli tego, czego nie dyskutujemy :lol: :lol: :lol: :lol:

renia

Byłam pewna, że papryka w Strogonowie, obok wołowiny, to jest podstawa... :?

administ

Bardzo dobry przepis, tylko zamiast wątróbka "świńska" powinno być "wieprzowa".
To tylko taka śmietana śmietankowa, ale...  :wink:  :D
Porządek musi być.  8)

adampio

Jezeli masz mozliwosc to wtargnij na ten przepis i prosze zamien slowa. Mozesz? Please. :lol:

adampio

Cytat: renia w 2012-02-10, 11:14:55
Byłam pewna, że papryka w Strogonowie, obok wołowiny, to jest podstawa... :?

Do baraniny jak najbardziej. Nie wyobrazam sobie gulaszu z baraniny bez papryki w trzech kolorach. :lol:

Ale Reniu jak lubisz do wolowiny to jaki w tym problem. Ja lubie karkowke na slodko. :lol:

Kazdy jest inny, tak?
Zreszta po co ja sie pytam, przeciez to widac. :lol: :lol: :lol: :lol:

Dasna

Adampio mój mąż robi wspaniałego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowiną . Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wątróbką , ale Twój przepis także już mi  smakowicie pachnie. Mniam.Choć nie jadam wątróbki to sama idea b.  ciekawa.  :D

adampio

Cytat: Dasna w 2012-02-10, 11:34:02
Adampio mój mąż robi wspaniałego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowiną . Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wątróbką , ale Twój przepis także już mi  smakowicie pachnie. Mniam.Choć nie jadam wątróbki to sama idea b.  ciekawa.  :D

To jest wlasnie przepis dla nie jadajacyh watrobki, bo tej watrobki sie nie czuje. Moja corka, ktora nie nawidzi watrobki, wcina tat tego stroganoffa, ze zawszxe musze jej zamrozic porcje.

A propos, nie dodalem w przepisie, ze MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC!!!

administ

Adam,
a skąd te bażanty w galerii?

adampio

Moj szef chodzi na polowanie a ja z tego tylko korzystam. :lol:

Tylko, ze sam musze to ptactwo "rozbierac". :lol:

administ

To dobrze!
Rozbierać tusze też lubię, ale mordować dla "sportu" - nigdy!  :evil:

adampio

Szcerze mowiac to rozbirac, tuszy, tez nie lubie ale przeciez trzeba :lol:

Z zabijaniem dla sportu czy statusu mam podobne zdanie. :o

administ

W oprawianiu ptactwa nie odpowiada mi tylko zapach sparzonych piór.

adampio

Ja robie to troche inaczej. TU PROSZE SLABE DUSZKI O NIE CZYTANIE!!!! :P
Rozcinam skore wzdluz tuszki, na brzuchu czyli od glowy do pupy i obdzieram ze skory. Wowczas czynnosc opierzania i opalania nie wystepuje. :lol:

administ

Jest to sposób.
Ale przypieczona skórka, to dla wielu najsmaczniejsze z ptactwa!

Teresa Stachurska

Adampio, świetnie się ten przepis zapowiada :) 

renia

Adampio, ten przepis wydaje się smakowity i masz zdjęcie do niego, może byś tak przeslał go do biura OSO? Ja bym to zrobiła za Ciebie ale strasznie boję się ACTA... :shock:  :(  :wink:

adampio

Cytat: renia w 2012-02-10, 16:50:32
Adampio, ten przepis wydaje się smakowity i masz zdjęcie do niego, może byś tak przeslał go do biura OSO? Ja bym to zrobiła za Ciebie ale strasznie boję się ACTA... :shock:  :(  :wink:

Masz przyzwolenie :lol: