Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Chleb orzechowy

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2012-02-26, 19:30:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Chyba zrobię taki dla odmiany, bo teraz to co 2 - 3 dni piekę chlebek biszkoptowy. Może ten lepiej zasmakuje mężowi do kanapek do pracy... :roll: chociaż on na ten biszkoptowy nie narzeka... :lol:

Teresa, te ciemne paski na górze, to są przebarwienia czy pęknięcia? :roll:

Teresa Stachurska

Chyba za długo trzymałam go w piekarniku z obawy o zakalec - stąd otoczka dookoła kromki. A na bochenku to peknięcia, drobiazg ;)  No i fotograf ze mnie żaden.

renia

Ja jestem zapalonym fotografem... 8) :lol: Bardzo lubię robić zdjęcia...A jak wychodzą? To już mniej ważne... :roll: :wink:

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2012-02-26, 20:27:22
Ja jestem zapalonym fotografem... 8) :lol: Bardzo lubię robić zdjęcia...A jak wychodzą? To już mniej ważne... :roll: :wink:

Dziś się od fotografii sporo wymaga, bo jest sporo narzędzi, które fachowcom pozwalają zdjęcia w nieskończoność poprawiać. Niefachowcy się na tym nie znają i nie mają oprogramowania, bo kosztowne. I zdaje się wymagania sprzętowe też mają/

renia

No ja to jestem wzorcowym niefachowcem... :D :lol:

Teresa Stachurska

Może większość jest w podobnej sytuacji?

renia

To by było pocieszające... :lol: :lol: :lol: :wink: Wspólne nieszczęście jest łatwiejsze do zniesienia... :lol: :wink:

renia

A tak na serio, to w ogóle nie chciałabym lepszego sprzętu...i tak nie umiałabym się nim posługiwać. Z moim zwykłym aparatem mam dość główkowania... :lol: :wink: Syna lustrzankę to nawet nie wiem jak chwycić... 8) :?

MariuszM

A placki ciazowe (serowo-jajeczne) maz probowal?

renia

Nie. Nic innego oprócz biszkoptowego chleba z tych "optymalnych substytutów" chleba nie jadł. Ale wszystko przed nim, niedawno dopiero zaczął tą swoją "przygodę" z DO. Oby tylko się z niej nie wycofał to będzie OK... :D Ma łatwo, bo wszystko dostaje gotowe podane "na tacy"...a jeszcze czasami sięga po to co jest niewskazane na DO... :?
A te placki "ciążowe" to są z twarogiem?

administ

Pani Tereso!
Muszę sprostować ten cytat:
"Najlepszy z optymalnych chlebów, Ćwierczakiewiczowa nazywała go chlebem dla chorych."

Ćwirciakiewiczowa nie miała pojęcia o "chlebach optymalnych".
To ciasto z orzechów, co Pani nazywa "Chlebem orzechowym" w oryginale nazywa się: "Ciasto migdałowe bez cukru i mąki (dla chorych)" i zamiast orzechów w przepisie są migdały.
Ale ponieważ migdały są drogie to w tym cieście zastąpiliśmy je w recepturze orzechem włoskim.

PS
już wspominałem, że ciasta na słono, nazwaliśmy "chlebami optymalnymi".
Wyśmienite na desery po dodaniu stosownej ilości bakalii i cukru.

renia

Cytat: MariuszM w 2012-02-27, 07:36:56
A placki ciazowe (serowo-jajeczne) maz probowal?

To są te z "Książki Kucharskiej" JK , które na YouTube wstawił Blackend?

administ

Nie!
Kobieta w wysokiej ciąży nie powinna sobie tak obciążąć żołądka!
Kobieta w ciąży powinna jeść bardzo treściwie przy minimalnej objętości spożywanego pokarmu!

renia

A skąd się w ogóle wzięła ta nazwa "ciążowe"?

administ

A bo ktoś tu w ciąży pytał się co jeść i napisałem, że są na przykład bardzo dobre te "placki ciążowe" - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=504 , choć w przepisie podano, że to naleśniki.
I tak oto z ciast robią się "chleby", a z naleśników "placki" i to "ciążowe".  :lol: :lol: :lol:

renia

Cytat: admin w 2012-02-27, 07:51:26
Nie!
Kobieta w wysokiej ciąży nie powinna sobie tak obciążąć żołądka!
Kobieta w ciąży powinna jeść bardzo treściwie przy minimalnej objętości spożywanego pokarmu!

Ale mój mąż nie jest w ciąży... :roll: chyba... :lol:

renia

Cytat: admin w 2012-02-27, 07:58:54
A bo ktoś tu w ciąży pytał się co jeść i napisałem, że są na przykład bardzo dobre te "placki ciążowe" - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=504 , choć w przepisie podano, że to naleśniki.
I tak oto z ciast robią się "chleby", a z naleśników "placki" i to "ciążowe".  :lol: :lol: :lol:

Tak powstają MiT-y... :lol:

administ

Ten pytający Człowiek w ciąży, to nie była z całą pewnością mężczyzna.  :wink:

renia

W tych czasach to już niczego nie można być tak do końca pewnym... :lol: chyba... :wink: