Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Nierówne paznokcie.

Zaczęty przez Emil, 2012-02-03, 21:31:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

To zależy jakiej wartości biologicznej jest zjadane białko. Im wyższa i czym więcej białko ma aminikwasów egzogennych, tym więcej należy zjadać węglowodanów.
W przypadku białek z żółtka, podrobów, białka wyciągowego należy jeść nawet trzykrotnie więcej węglowodanów, czyli BW może wynosić około 1:1,5.
W takim przypadku z 2/3 zjedzonego cukru organizm robi sobie aminikwasy endogenne z pożytkiem dla zdrowia, bo mniej wydala wodoru i azotu z moczem.
Ale uwaga: w takim przypadku spada zapotrzebowanie na białko (nie na aminokwasy egzogenne), bo organizm sobie sam produkuje te aminokwasy, które są w danej chwili potrzebne.

Emil

Zawsze jak obnizam tlusz jak 1/2  do bialka to gorzej sie czuje, ale jak podniose na wiecej tluszczu do bialka to pewnie nie schudne i kolo sie zamyka. Sam nie wiem co robic.  Moze wegle  wszystkie na noc??

administ

Proporcję dostosuj tak, abyś się czuł jak najlepiej, bo serce ważniejsze niż podskórna słonina!

Emil

Tak tez pomyslalem chociaz milo na starosc dobrze wygladac , szaczegolnie gdy sie nosilo balast cale zycie.
Dzieki za pomoc.

administ

Schudniesz, tylko w dłuższym czasie.
Powodzenia.

afmfo

Cytat: admin w 2012-03-11, 18:49:38
To zależy jakiej wartości biologicznej jest zjadane białko. Im wyższa i czym więcej białko ma aminikwasów egzogennych, tym więcej należy zjadać węglowodanów.
W przypadku białek z żółtka, podrobów, białka wyciągowego należy jeść nawet trzykrotnie więcej węglowodanów, czyli BW może wynosić około 1:1,5.
W takim przypadku z 2/3 zjedzonego cukru organizm robi sobie aminikwasy endogenne z pożytkiem dla zdrowia, bo mniej wydala wodoru i azotu z moczem.
Ale uwaga: w takim przypadku spada zapotrzebowanie na białko (nie na aminokwasy egzogenne), bo organizm sobie sam produkuje te aminokwasy, które są w danej chwili potrzebne.
To się powinno oprawić w ramki. 
W moim przypadku to  wiele wyjaśnia.A już myślałam, że jestem jakaś nietypowa. Dziękuję :D :D

renia

Ja sądzę, że Adminowi chodziło o to, że przy wartościowych białkach możemy zjadać więcej węglowodanów (nawet trzykrotnie) ale w stosunku do białka tylko. Przykładowo jak przy mało wartościowym białku ktoś by zjadał dziennie średnio 80 - 100g białka (np. mięso z mięśni, ryby) to węglowodany powinny być w okolicach 50g (stosunek B:W 1:0,5), to przy wartościowym białku mógłby zjadać go (białka) np. 40g a węglowodanów mogłoby być wtedy maksymalnie ok 60g (stosunek B:W 1 ;1,5) Ale nie jestem tego pewna...

administ

To pewna skrajność, której uniknie się przez zjedzenie białka produktów mlecznych. Szczególnie serów typu fromage blanc, szczególnie z placków serowojajecznych, w których kazeina twarogowa staje się białkiem pełnowartościowym! W takim przypadku dodatek zbyt dużej ilości węglowodanów, szczególnie fruktozy do diety powoduje szybką zamianę nadmiaru cukru na triglicerydy, co z kolei na niewielką skalę (nieduży nadmiar) jest zjawiskiem korzystnym, bo wyprodukowane w ten sposób, głównie palmitynian i stearynian, są rozprowadzane z wątroby jako materiał energetyczny, a nie adipocytowy i długo utrzymuje się ich poziom we krwi. Ich poziom spada niewiele pod wpływem zmiany potencjału błonowego, a szybko pod wpływem narastania stężenia cytozolowego cAMP. Zjawisko to jest jednym z głównych czynników powodujących długotrwałe poczucie sytości.

MariuszM

To już wiem dlaczego śniadanie z 1-2 placków serowo-jajecznych z 4 żółtkami, szczyptą cukru i 2 kostki gorzkiej 80% czekolady, szklanka śmietanki a to wszystko podgrzane w rondelku powodują,że nie jestem wstanie zjeść całości i długo trzyma (stan sytości) :)

administ

wisienka

Cytat: MariuszM w 2012-03-12, 12:08:13
To już wiem dlaczego śniadanie z 1-2 placków serowo-jajecznych z 4 żółtkami, szczyptą cukru i 2 kostki gorzkiej 80% czekolady, szklanka śmietanki a to wszystko podgrzane w rondelku powodują,że nie jestem wstanie zjeść całości i długo trzyma (stan sytości) :)

No nie dziwię się,że nie zjesz całości...  :lol: też bym nie zjadła ;)
Taki budyń ze śmietanki, 4 żółtek i czekolady ( albo i bez ) jak piszesz, ( ale już bez placków ) to wystarcza mi na obiad np. piątkowy - bezmięsny i nie ma mowy o kolacji... pełny brzuch trzyma aż do drugiego dnia.
Placki natomiast najbardziej lubię na świeżo.A twaróg często jadam rozrobiony ze śmietanką i odrobiną cukru,starcza mi na taki piątkowy obiad jak ta lala :D

Stat

Cytat: admin w 2012-03-11, 18:49:38

Pytanie do Admina:

Czyli reasumując, jak n.p. stosowaliśmy proporcję B/W=1/0,5 i jedliśmy 60g białka na 30g węglowodanów, a teraz przechodzimy na białko o pełnej wartości biologicznej, więc zapotrzebowanie organizmu nań spada i powinniśmy jego ilość zmniejszyć do n.p. 40g. Nieprawdaż? Ilość węglowadanów zwiekszamy natomiast, jak piszesz, 3 krotnie czyli 3*30g=90g to proporcja B/W=40/90=1/2,25. Jeśli B/W było 1/0,8 czyli węglowodanów jedliśmy 48g przy tej samej ilości białka (60g), a teraz zwiększymy W 3-krotnie to będzie ich 144g, a B/W=40/144=1/3,6. Skąd się więc bierze, że cyt. "B:W może wynosić około 1:1,5" w takim wypadku?

adampio

Stat przeczytaj jeszcze raz to co napisales.

administ

Należy przeliczyć sobie całość na jednostki dwuwęglowe wliczając wszystkie aminokwasy keto i glukogenne oraz węglowodany i tłuszcze, z wyłączeniem aminokwasów egzogennych i wyjdzie czarno na białym.
Ile i z czego powstanie, a ile się utleni możemy odbiczyć ze współczynnika RQ, dobowego bilansu azotu oraz różnicy masy ciała w kolejnych dniach, dzięki czemu możemy wprowadzić koretkę Złotej Proporcji praktycznie od ręki!
Jak dołożymy do tego biochemię krwi, to każdy syndrom metaboliczny da się wyleczyć w bardzo szybkim tempie pod watunkiem umiejętności poprawnego liczenia i WNIOSKOWANIA.
Syndrom cukrzycowy typu II leczy się w ten sposób nie dłużej niż tydzień.  :D

MariuszM

B:T:W
60:180:30
1:3:0,5

Wyższa wartość biologiczna białka
B:T:W
40:180:40-60
1:4,5:1-1,5

administ

Właśnie!
Jak się przeliczy na jednostki dwuwęglowe wychodzi dokładnie to samo.  :D
Aby zrozumieć proces należy dokładnie zapoznać się z działami biochemii: "integracja metabolizmu" i "losy metaboliczne jednostek dwu i trzywęglowych", bez komentarzy autorów, bo są przeważnie błędne lub sprzeczne. Myśleć i wnioskoeć należy samodzielnie, bo jak nie to wychodzi "or" czyli, "albo", a nie "czyli".  :D

administ

Dlatego zdanie cyt.: "dla zdrowego człowieka na diecie optymalnej wystarcza 30-50 gramów na dobę, jeżeli jest to białko o wysokiej wartości biologicznej." - jest prawdziwe, pod warunkiem, że: ... (tu sobie wstawić własne wnioski z lektury, pamiętając, że cyt.: "Większość ludzi w ogóle nie czyta nic. Z tych, co czytają potrafią zrozumieć to, co przeczytali, tylko nieliczni, a jeszcze mniej potrafi wyciągnąć  praktyczne wnioski. Prawidłowość ta nie jest zależna od wykształcenia czytającego."
Oraz cyt.: "Gdy się dużo czyta – dużo się znajduje. Gdy się czyta z kluczem – znajduje się jeszcze więcej."

MariuszM

Cytat: admin w 2012-03-18, 10:13:33
bez komentarzy autorów, bo są przeważnie błędne lub sprzeczne. Myśleć i wnioskoeć należy samodzielnie, bo jak nie to wychodzi "or" czyli, "albo", a nie "czyli".  :D
Świetnie obrazują to te cytaty (mogliby się w końcu zdecydować!)
CytatJaki jest procentowy udział tłuszczu jako źródła energii potrzebnego do pracy.

Wyłączne wykorzystywanie tłuszczu podczas wysiłku fizycznego nie jest jednak możliwe. Największy, bo aż 90% udział tłuszczu w pokrywaniu potrzeb energetycznych mięśni obserwujemy w spoczynku. Podczas wysiłku udział węglowodanów jest tym większy im wyższa jest intensywność wysiłku i krótszy czas jego trwania. Dlatego w czasie trwających kilka godzin lekkich wysiłków udział tłuszczu w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego wynosi około 80%, reszta zapotrzebowania pokrywana jest jednak przy pomocy utleniania węglowodanów.

W spoczynku 60% zapotrzebowania energetycznego komórek mięśniowych pokrywane jest przez, utlenianie FFA, a pozostałe 40% energii uzyskiwane jest w wyniku utlenianiu glukozy wychwytywanej z krwi

W przypadku mięśni szkieletowych ssaków w stanie spoczynku podstawowym materiałem energetycznym są kwasy tłuszczowe.

Tłuszcz dostarcza do 70% energii w spoczynku, tworzy błony komórkowe i włókna nerwowe, jest elementem składowym hormonów steroidowych, transportuje i magazynuje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, chroni narządy i utrzymuje zasoby ciepła w organizmie.
:lol: Ja się poddaje, trzymajcie mnie. A to wszystko stąd http://dc351.4shared.com/doc/nTCguzmm/preview.html  8)

administ

A całkiem niedawno jedynym źródłem energii dla mięśni była glukoza, a dla serca najlepsza z miodku - fruktoza!*  :shock:, a tłuszcz to w ogóle nie wiadomo do czego był?  :D
A teraz tylko mózg nadal się żywi glukozą tylko zamiast 120g ponoć już potrzebuje 160g.
Podczas, gdy wystarczy wziąć do ręki kilka podręczników i wychodzi mniej więcej, że: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=869

* - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=70 - GENIALNE!

adampio