Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Grillowane warzywa

Zaczęty przez adampio, 2012-05-01, 11:43:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Salatka francuska

2 baklazany
2 cukinie ( wielkosci ogorka)
4 czerwone papryki
4 cebyle
glowka czosnku ( niekoniecznie)
pieczarki

Baklazana i cukinie kroimy (wzdluz) na paski o 1 cm grubosci, delikatnie solimu z kazdej strony i odkladamy na pol godziny
Papryki dzielimy na pol
Scinamy gore calego czosnku, kladziemy na folie, dolewamy do srodka glowki czosnku oleju z oliwki i solimy. Zawijamy folia aluminiowa
Pieczarki robimy na brazowo

W pierwszej kolejnosci kladziemy cale cebyle bezposrednio na grillu, potrzebuja najwiecej czasu ( okolo 30 min ), czosnek  tez okolo 30 min.
Papryke przypalamy na kolor prawie czarny ( 5 min )  i wkladamy do worka foliowego, ktory zawiazujemy aby para pomogla zejsc skorce 5-10 min.
Paski baklazana i cukini tez kladziemy na kilka minut na grilla i grillujemy 3-4 minuty na kazdej stronie.

Z papryki zdejmujemy dokladnie sama skorke i kroimy na odpowiednie kawalki ( jakie lubimy). To samo robimy z baklazanem i cukinia. Wkladamy pokrojone warzywa do miski na salatke.
Czosnek po wystygnieciu wyciagamy zabek po zabku i dodajemy do miseczki.
Cebule po wystygnieciu wyciskamy z lupiny i dzielimy na pasujace czesci.

Dresing jest najwazniejszy:

pol szklanki oleju z oliwek z pierwszego tliczenia wlewamy do malej miseczki, do oleju dodajemy sok z jednej cytryny i ubijamy trzepaczka az sos zmieni kolor i konsystencje. Musi byc bardzo gesty ( 20 sek). Nastepnie solimy, pieprzymy, dodajemy pokrojony koperek, zmielony kminek rzymski, lub to co lubicie najbardziej

Teraz polewamy warzywa i mieszamy calosc. Odstawiamy na pol godziny. i gotowe.


Grillowane warzywa

4 marchwie
4 pietruszki
seler
2 buraki
4 ziemniaki

marchwie dzielimy na 4 szt wzdluz i smarujemy oliwa z oliwek a nastepnie posypujemy kminkiem w ziarnach
pietruszke kroimy wzdluz na 4 sztuki, smarujemy miodem i posypujemy mieta
seler kroimy na slupki, smarujemy oliwa z cytryna
buraki pokrojone w polplastry smarujemy oliwa
Ziemniaki kroimy jak chipsy tylko troche grubiej mieszmy z olejem i posypujemy pokrojonym czosnkiem

Na tacke aluminiowa kladziemy wazywa grupami obok siebie, nie mieszajac. Wszystko przykrywamy i grillujemy okolo 45 min. Ja klade razem z miesem.

Tzatziki ( przepis oryginalny) Juz kiedys podawalem. W Polsce jesce nie jadlem tzatziki, ktore byly zrobione wg oryginalnego przepisu.

jeden caly "dlugi" ogorek
pol litra yoghurtu greckiego 20% T ( jak nie ma to trzeba znalesc grecki jogurt 10% i dodac smietany kwasnej 30 %
oliwa z oliwe
mieta
czosnek

1. obieramy ogorka ze skorki i ucieramy na tarce warzywnej. Solimy i pozostawiamy na sitku do odsaczenia
2 pol litra jogurtu , albo jak mowielm pol na pol ze smietana kwasna albo serkiem rikotta, mieszamy z dwiema lyzkami oliwy z oliwek
3. dodajemy 2-3 wycisniete zabki czosnku i 1-2 leki swiezej poszatkowanej miety
4. ogorki odciskamy w szmatce aby nie bylo prawie wody w nich i dodajemy do reszty.
5. wszysko dokladnie mieszamy, doprawiamy sola i bilym pieprzem i dostawiamy do lodowki na min 2 godz.



administ

Bardzo fajne urozmaicenie do mięs!  :D

renia

Mi najbardziej odpowiada do grillowanego mięsa sos tzatziki (robię go z ukwaszoną śmietaną). Z pozostałymi sałatkami jest moim zdaniem za dużo roboty...i chyba by mi nie smakowało... 8)

adampio

Serwowalem francuska salatke wielu osobom i wszyscy byli nia zachwyceni.
Fakt, jest przy niej troche roboty. Ale jest dobra. :D

adampio

Z szybkich salatek proponuje:

na dwie osoby:

2 pomidory
cala cebula
szklanka smietany kwasnej/gestej 30-38 %T

pomidory kroimy na pol a nastepnie na talarki
cebule na bardzo drobna kostke
calosc mieszamy ze smietana i doprawiamy sola i pieprzem.

Albo

Pomidory obrane ze skorki pokrojone w gruba kostke , tak "bylejak", do tego tak samo pokrojone awokado i wszystko polewamy dresingiem zrobionym z oliwy z cytryna.

Dobry jest jeszcze mus z baklazana z czosnkiem i oliwa
albo taki sam mus z oliwek zielonych z czosnkiem

Do mies zamiast musztardy polecam przecisniety przez sitko czosnek. Grillujemy 10 glowek (45 min ) w foli i jak jeszcze cieple przeciskamy przez sito. Nastepnie mieszamy z odrobina oleju z oliwek aby powstala konystencja miekkiego masla. Smarujemy upieczone mieso. Uwaga szybko sie po tym usypia. :lol:

adampio

Jest jeszcze tabouleh, przepyszny arabski dodatek z pomidorow, naci pietruszki, burguru, soku z cytryny

no i humus :lol:

renia

Pomidory robię podobnie. Obrane ze skorki (po sparzeniu) kroję w półplasterki, zalewam gęstą śmietaną i dodaje soli, pieprzu naturalnego i koniecznie pieprzu ziołowego (dobry jest Galeo)... :D

renia

Bardzo dobra jest biała kiełbasa z grilla (dzisiaj jadłam ją pierwszy raz z grilla), jeśli ją się najpierw przez 5 minut gotuje...pewnie dużo jeszcze zależy od jakości wyrobu...sos tzatziki do tego i "niebo w gębie"... 8) :wink:

renia

Zrobiłam dzisiaj  pikantny sos chrzanowy do mięsa z grilla. Zmieszałam śmietanę gęstą (miałam z Piątnicy 36% do deserów) z chrzanem w proporcjach mniej więcej 2:1. Dodałam sok z cytryny (całej), sól, cukier i sporo pieprzu czarnego - świeżo zmielonego. Wszystkim u nas to smakowało...bardziej niż sos tzatziki i było gęściejsze (konsystencja papki)...

administ

Do papki też zębów nie trzeba...  :wink: :lol:

renia

Ale do mięsa z grilla muszą być mocne zęby... :roll: chyba, że jest mielone... :lol:

renia

Mieliśmy dzisiaj szaszłyki z grilla i stwierdziłam, że pieczone w piekarniku w tłuszczu są smaczniejsze, bardziej soczyste. Mój mąż też by6ł podobnego zdania. Bez tego sosu chrzanowego to szaszłyki byłyby do ...chrzanu... :lol:

administ

A kto takie niezdrowe i rakotwórcze strawy jada?  :shock:
Nie wolno, bo rusztowane mięso jest antydemokratyczne, sieje zwątpienie i sceptycyzm...!  :?  :wink:

renia

No to dzisiaj już takich jeść nie będę...  :|

administ

Właśnie!
Na dziś wystarczy, aby zachować umiar...  :wink: :lol:

renia

Cytat: admin w 2012-05-03, 15:08:36

Nie wolno, bo rusztowane mięso jest antydemokratyczne, sieje zwątpienie i sceptycyzm...!  :?  :wink:

...to raczej jest zaletą... :roll:

administ

Nie w demokracji neoniewolniczej!  :?

renia

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... :roll:

administ

A ja i tak uważam, że kotlety "sojowe" są najzdrowsze z kotletów!  :D

renia

Pod warunkiem, że się ich nie je... 8)