Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Biszkopt z bitą śmietanką i truskawkami

Zaczęty przez renia, 2012-05-26, 18:00:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Zrobiłam biszkopt według przepisu nr 528 z "Książki Kucharskiej" J K.
Dałam 3/4 tamtych składników - czyli 6 jajek i odpowiednio wszystkich składników mniej.
Piekłam je 35 minut w temperaturze 180o. Wyszedł biszkopt
gdzieś tak na 2,5 centymetra wysokości, gdyż mam dość dużą tortownicę.
Ubiłam na sztywno 1/2 l śmietanki z cukrem waniliowym, jedną łyżką cukru
i z 200g rozdrobnionych blenderem truskawek. Do śmietanki
dodałam 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Zalałam tą  masą
śmietankowo-truskawkową biszkopt (w tortownicy). Po stężeniu
ciasta w lodówce, ułożyłam na nim truskawki i zalałam je galaretką
(dwie galaretki z 3/4 l wody i łyżeczką żelatyny). Ciasto to jest czasochłonne,
ale pracy z nim nie ma dużo. Jest proste w wykonaniu i ładnie się prezentuje.
Smak też przedni... :D


http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1beb8a884916b09f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9f35fa8afeee4166.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9f35fa8afeee4166.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e18c48c94cf60d72.html

BTW w 100g  B 4,6g    T 13,4g   W 8,4g

B:T:W wynosi 1 : 2,9 : 1,8

renia

Dałam 2 razy to samo zdjęcie, a tego z ukrojonym kawałkiem nie zamieściłam...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c549cf9231436a2.html

Blackend

Pieknie wygląda  :D choć osobiście ciast (biszkoptowych również) nie jadam  :)

renia

Ja piekę nie częściej niż raz na dwa, trzy miesiące. No może sernik trochę częściej... :roll:

renia

Proponowałam to ciasto mojemu synowi (średniemu), a on na to - dziękuję, ale wolę sobie kiełbasę usmażyć... :? :lol: Ten syn nigdy słodkiego ani owoców nie lubił. Tylko mięso i jaja. Oj żona będzie miała z nim ciężko... :lol: :lol: :lol: A najmłodszemu smakowało i owszem... :D Więcej nikt nie chciał. Ot taka dziwna rodzina... :? :lol:

Blackend


renia

Jedno szczęście. Co by to bylo gdyby na świecie byli wszyscy jednakowi... :lol: :lol:

Radzio

Cytat: Blackend w 2012-05-26, 20:42:27
Pieknie wygląda  :D choć osobiście ciast (biszkoptowych również) nie jadam  :)

A mnie jako dekoracja na stole bardziej odpowiadają kwiaty, obecnie tulipany.  :lol: ;)

renia

Dodam, że ciasto to jest smaczne, ale biszkopt jest jak dla mnie za suchy. Lepiej by było przekroić go na dwa krążki (po upieczeniu i ostygnięciu przeciąć go poziomo tak jak do tortu) i posmarować jedną część kremem zrobionym z masła i truskawek z dodatkiem cukru. Albo masło z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym, lub masło zmiksowane z dżemem niskosłodzonym, albo innym kremem...

administ

Biszkopt nasącza się na przykład herbatą z rumem.
Ale jest dużo więcej nasączników...  :D

renia

Ano o tym nie pomyślałam. Słaba ze mnie gospodyni...  8) :lol: W sumie to dużo w życiu ciast nie piekłam...

fewa

Albo jeszcze nie stężoną galaretką nasączyć to wtedy biszkopt będzie w sam raz  :D, kiedyś tak przez przypadek nie chciało mi się poczekać, aż galaretka stężeje i wylałam taką wodnistą i miałam biszkopt galaretkowy  :lol:

renia

To ja lepiej... 8) Miałam galaretkę pod biszkoptem... :lol: :lol: :lol: jeszcze z formy uciekała... :lol:

wisienka

Cytat: renia w 2012-05-26, 20:51:11
Proponowałam to ciasto mojemu synowi (średniemu), a on na to - dziękuję, ale wolę sobie kiełbasę usmażyć... :? :lol: Ten syn nigdy słodkiego ani owoców nie lubił. Tylko mięso i jaja. Oj żona będzie miała z nim ciężko... :lol: :lol: :lol: A najmłodszemu smakowało i owszem... :D Więcej nikt nie chciał. Ot taka dziwna rodzina... :? :lol:

U mnie w domu zniknęłoby w pięć minut  :lol: moje chłopaki pochłoną wszystko - zwłaszcza co słodkie niestety...  :?  ogólnie jeśli coś ma nazwę - ciasto i także wygląda, to wcinają czy mniej czy więcej słodkie ;) Mnie sie nie chce pitrasić, nie lubię gotować...najbardziej lubię szybkie i proste potrawy.Wolę całą chałupę wysprzątać i nawet okna pomyć niż obiad gotować ;) Na śniadanie to najbardziej lubie żółtka na maśle ze smażonymi pomidorami ( z puszki - bo szybko ;)  ).Czasem zrobie omlet ale to mi juz za długo trwa, więc niezbyt często go smażę... taka ze mnie kucharka  :lol:  Ciasta robię zazwyczaj z jakiegoś powodu, urodziny, święto itp...

A jeśli chodzi o biszkopt to zawsze nasączam go jakimś "nasącznikiem" ;) a galaretkę wlewam już taką lekko tężejącą aby właśnie w niego nie wsiąkła.

renia

Przez to, że zapomniałam o nasączaniu jestem na siebie zła  :evil: :lol: pamiętam, że kiedyś nasączałam biszkopt na tort. Ale najczęściej to kupowałam gotowe.
Ze mnie nie jest dobra kucharka, ale już lepiej wychodzą mi potrawy mięsne niż ciasta. Z zakalcami to nie miałam problemu, dobrze mi wychodziły... :lol: chyba przez to, że nie lubię dokładnie trzymać się przepisu, tylko wolę robić na oko lub wprowadzać jeszcze jakieś innowacje. Ale jeśli chodzi o sprzątanie, to jest ono dla mnie jeszcze mniej ciekawym zajęciem niż pitraszenie. Wolałabym gotować dla dwóch rodzin i żeby ktoś u mnie sprzątał, niż robić jedno i drugie...8)

Blackend

Umiejętność zorganizowania pracy innym, to też nie lada sztuka ;)