Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

śmietanka UHT

Zaczęty przez piosza, 2012-06-12, 04:13:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

a ja pożyczyłem książkę  Witoszkowej, spotykam gościa, a on mówi, że już nie je śmietan  ;-)  . Chyba jestem V kolumna  ;-)   :roll:

Zyon

:lol: :lol: Dobry motyw, moze ja komus wcisne te Witoszkowe ksiazki, tylko musze sie liczyc, ze mnie nie zechce potem znac, zwlaszcza po pierwszej  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

vvv

Dobra śmietana ma 82,5% tłuszczu, wtedy kara gen u niema.
:wink:

http://www.librapolska.pl/pl/czy_wiesz_ze_karageny_od_lat_wykorzystywane_sa_w_p
CytatKarageny należą do polisacharydów zawierających grupy siarczanowe. Uzyskiwane są na drodze wodnej ekstrakcji z różnych rodzajów czerwonych alg, np.:

Chondrus crispus, rosnące w płytkiej zimnych wodach północnego Atlantyku, Kanady i Francji i produkujące karagen typu kappa, jota i lambda.
    Euchema rosnące w ciepłych wodach Indonezji i Chin i produkujące kappa I i jota karagen.
    Gigartina, rosnące w głębszych zimnych wodach Ameryki Łacińskiej (Chile) i Hiszpanii i produkujące kappa II i lambda karagen.

Wyżej wymienione glony zawierają niewielkie ilości poszczególnych frakcji karagenu. Obecnie glony hoduje się na plantacjach wodnych.
Glony rosnące w zimnych wodach zbierane są raz w roku. Zbiór glonów w ciepłych wodach odbywa się co trzy miesiące. Proces otrzymywania poszczególnych frakcji polega na ich ekstrakcji, odbarwianiu, zagęszczaniu, suszeniu oraz modyfikacji określonych cech funkcjonalnych w trakcie procesu produkcyjnego.

Samo odbarwianie wystarcza bym unikał tego wynalazku.
8)

Zyon

Dobrze Adam, ze jestes, chronisz nas przed roznymi klamstwami rozglaszanymi przez admina. Masz czuja, ze mu nie wierzysz  :shock:
Cytat: admin w 2012-06-22, 16:24:16
Akurat karagen jest bardzo dobrym immunostymulatorem, a nie "trucizną"!  :? :D
A do tego ponoć łagodzi przypadłości żołądkowo-jeltowe z racji swojej "kiślowatości".  :wink:
Cytat: admin w 2012-02-04, 16:54:23
Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych.
W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny.

Work Buy Consume Die

Jarek

Cytat: vvv w 2016-03-03, 12:14:31
Dobra śmietana ma 82,5% tłuszczu, wtedy kara gen u niema.
:wink:

http://www.librapolska.pl/pl/czy_wiesz_ze_karageny_od_lat_wykorzystywane_sa_w_p
CytatKarageny należą do polisacharydów zawierających grupy siarczanowe. Uzyskiwane są na drodze wodnej ekstrakcji z różnych rodzajów czerwonych alg, np.:

Chondrus crispus, rosnące w płytkiej zimnych wodach północnego Atlantyku, Kanady i Francji i produkujące karagen typu kappa, jota i lambda.
    Euchema rosnące w ciepłych wodach Indonezji i Chin i produkujące kappa I i jota karagen.
    Gigartina, rosnące w głębszych zimnych wodach Ameryki Łacińskiej (Chile) i Hiszpanii i produkujące kappa II i lambda karagen.

Wyżej wymienione glony zawierają niewielkie ilości poszczególnych frakcji karagenu. Obecnie glony hoduje się na plantacjach wodnych.
Glony rosnące w zimnych wodach zbierane są raz w roku. Zbiór glonów w ciepłych wodach odbywa się co trzy miesiące. Proces otrzymywania poszczególnych frakcji polega na ich ekstrakcji, odbarwianiu, zagęszczaniu, suszeniu oraz modyfikacji określonych cech funkcjonalnych w trakcie procesu produkcyjnego.

Samo odbarwianie wystarcza bym unikał tego wynalazku.
8)
Popieram  :lol:

Diogenes z Synopy

Uhatka Wypasiona .   2,49zł   330 gr   30 %  Mlekowity   to daje   7,55 zł/ za liter   .  Sretto. 

Anulka177

Netto daleko ode mnie, szkoda  :?

Jarek

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-03-21, 08:46:24
Uhatka Wypasiona .   2,49zł   330 gr   30 %  Mlekowity   to daje   7,55 zł/ za liter   .  Sretto. 
Szkoda że nie piszą o wodorostach ile w 100 gr . :lol:

Jarek

Cytat: Anulka177 w 2016-03-21, 09:52:59
Netto daleko ode mnie, szkoda  :?
Fajnie że daleko można pobiegać ,i tanio wodorosty kupić . :lol:

Anulka177

Na mnie wodorosty działają leczniczo, więc może bym pobiegła, gdyby odległość nie wynosiła 60 km.  :wink:

Anulka177

Dziś poszłam do Kauflandu zakupy robić, patrzę a tam UHT z Łowicza 36% po 4,88 za 0,5l no to dawaj, spakowałam zgrzewkę i mam  :D

administ

A ma być na kartki?  :shock: ;)

Diogenes z Synopy

łee, wczoraj  ja u prywaciarza - pana Zenka - kupiłem po 4,49 łowicką36. Bez promocji i bez kolejki  ;-)  . Stała oferta . 

administ

Spekulant, a nie prywaciarz, pewnie chce markety wykończyć, aby podatku nie płaciły! ;)

Anulka177

Ej, to ja myślałam, że robię deal życia z tą śmietanką... :? :D

administ

Nie przejmuj się i tak kupiłaś tanio!  8) :D

Baciey

Gavroche

Było, karagen dobry jest, jak większość E-dodatków. 8)

Jarek

Zależy od zdrowia

Gavroche

Proszę, nowy polisacharyd:
http://kopalniawiedzy.pl/mech-Physcomitrella-patens-polisacharyd-arabinoglukan-betaglukan-Rachel-Burton,28093
Pewno będzie tak jak z karagenem, jak jest lekiem na wrzody czy immunostymulatorem i kupujemy go w aptece, to jest zdrowiuśki, a jak darmo dają jako E-407 czy ileś, to już be. ;)