Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

śmietanka UHT

Zaczęty przez piosza, 2012-06-12, 04:13:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ukko

Kupiłem sobie dzisiaj śmietankę z Pątnicy 36%, spodziewałem się płynnej konsystencji, a była gęsta, do tego w smaku trochę pod mascarpone podchodziła. Nie wiem czy coś im się etykiety nie pomyliły, albo coś w produkcji poszło nie tak, czy może ta śmietana tak ma. 8)

renia

Raz też miałam śmietankę 36% z Piątnicy i była gęsta. Smaku mascarpone nie miała... :roll: ale nie smakowała mi... 8)

administ

A to nic w porównaniu z posmakiem sody kaustycznej, bo się rur po dezynfekcji nie chciało przepłukać dokładnie albo się komu przesypało E-524!  :? ;)

RafałS

Ta w czerwono-białym opakowaniu jest gęsta, tak została wymyślona.  :wink:

Ukko

Teraz czekam aż gdzieś będzie można kupić creme fraiche.

Gavroche

Cytat: Ukko w 2019-03-01, 18:50:13
Kupiłem sobie dzisiaj śmietankę z Pątnicy 36%, spodziewałem się płynnej konsystencji, a była gęsta, do tego w smaku trochę pod mascarpone podchodziła. Nie wiem czy coś im się etykiety nie pomyliły, albo coś w produkcji poszło nie tak, czy może ta śmietana tak ma. 8)
Moja ulubiona.
To jest śmietanka zagęszczana.
Znakomita na deser z łyżką miodu. 8)
Mają też 42% i ta jest jak woda, ale syci na pół dnia.

RafałS

Cytat: Ukko w 2019-03-01, 20:06:18
Teraz czekam aż gdzieś będzie można kupić creme fraiche.
Francja, Szwajcaria... :lol: Tu mniej.

ankylozaur

Cytat: Gavroche w 2019-03-01, 20:34:55
Mają też 42% i ta jest jak woda, ale syci na pół dnia.

Mają jeszcze? Ostatnio mi ze sklepów poznikała. Ze strony też zniknęła: było, nie ma.

Gavroche

U mnie w Leclercu jest nadal.
Może końcówka?

Ukko

Szukałem kiedyś tej 42%, ale jakoś nie wpadła mi w rynce, teraz może już być za późno, pewnie za duże %, żeby sprzedaż wyglądała opłacalnie. U nas preferencje jeżeli chodzi o wysokie procenty leżą gdzie indziej. :lol:

renia

Kiedyś "adampio" napisał, że w Danii jest... 8)

Ukko

Nie pamiętam, czy dobrze zapamiętałem, ale chyba tu kiedyś czytałem, że korzystnie jest dodać trochę sacharozy do połączenia śmietanka/żółtka, żeby jakieś szlaki pobudzić czy coś? :)

administ

Ważniejsze jest, że jak po UHT dostanie się rozwolnienia, to wcale nie świadczy o "skazie", jakby co.  8)

vvv

Wydalanie BTW czy to na sposób pawia czy $raczki świadczy o przytruciu/obżarstwie i tyle.
:shock:  :wink:

Gavroche

Spróbuj utrzymać w jelicie łyczek Twojego ulubionego oleju z solą glauberską. ;-)
Tomaszowi chodziło o aktywną osmotycznie laktulozę z UHT.

administ

Niektórym przez to udaje się wmówić "nietolerancję laktozy", bo dlaczego nie. ;)
A to całkiem efektywny środek przeczyszczający.  8)

renia

Śmietanka UHT tak samo działa... :roll:

administ

Wszystko uhate tak działa, ale nie na wszystkich jak zwykle.

vvv

Cytat: admin w 2019-03-03, 12:34:45
uhate

Z niemlecznych to foka uhatka jest dostatecznie tłusta.
:shock: :mrgreen: