Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Rozrzedzenie kości

Zaczęty przez krista, 2012-12-21, 14:56:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

krista

RTG wykazało rozrzedzenie kości 5mm opowiadające torbieli śródkostnej, chodzi o kość ramienną.
Do ortopedy mam termin na 22 stycznia.
jestem na DO od ponad dwóch lat.

Może ktoś z Państwa doradzi mi jak dostosować DO do chorób kości?.
Czy zwiększenie kolagenu,czy może więcej wapna w pożywieniu powinnam  jeść?
Czy zwiększyć spożycie nabiału?
Nie ukrywam, że ostatnio gdzieś tak od roku unikałam nabiału z racji chorób zatok i wiecznego obfitego kataru, obawiam się, że popełniłam kolosalny błąd  :(
Proszę o konkretne podpowiedzi.

wisienka

Cytat: kristaOtórz w moim wypadku stosowanie DO jest praktycznie nie możlewe, ponieważ mam olbrzymią alergie pokarmową. Nie mogę spożywać codziennie jejek oraz mięsa, i tu jak najbardziej rady "LEKARKI" są bardzo pomocne.
Rotacje  w spożywaniu wszystkich pokarmów napewno pomogą mi powoli zacząć tolerować te najbardziej wskazane produkty przez Dr. Jana Kwasniewskiego. Dieta Pani Ewy wg. mnie jest w 100% oparta na DO. także nie mam co co jej stosowania żadnych obaw, a raczej wiąże wielka nadzieję,

Cytuję z tego wątku:
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4097.msg80769#msg80769

krista, nie rozumiem na co masz alergię pokarmową... z tego co piszesz wnioskuję że na jajka i mięso...z tego co mi wiadomo, to żółtka nie uczulają tylko białko a uczulenie na mięso?? pierwsze słyszę...może prędzej na świństwa którymi są faszerowane kurczaki :roll:
Dr.Kwaśniewski nic nigdzie w swoich książkach nie pisze o rotowaniu czegokolwiek, więc to był jednak chyba błąd w Twoim postępowaniu.Co do alergii czy tam nietolerancji pokarmowej, to napiszę Ci tak.Mój tata, od dziecka nie mógł pić mleka ani jeść żadnych jego przetworów, miał po tym straszliwe wzdęcia i koszmarne biegunki i uwierz ,że wystarczyła odrobinka śmietany w zupie i choroba gotowa.Do dzisiaj musi brać laktazę jeśli ma zjeść coś co zawiera laktozę i to też tylko okazjonalnie, bo wystarczyłoby ze dwa trzy dni pod rząd z laktozą w pokarmie i nie pomogłaby już laktaza w tabletkach.Ta nietolerancja jest tak silna,że nawet leki które zawierają laktozę mu szkodzą.Każdy lek zapisany przez lekarza, musi być sprawdzony na ulotce czy nie zawiera laktozy - wystarczy tak maleńka dawka aby był bardzo chory.Więc to na prawdę bardzo silna nietolerancja.Ale jak kiedyś moi rodzice spróbowali ŻO, przez jakiś czas stosowali tą dietę ( później niestety zrezygnowali ) to kiedyś tata zjadł porcję 200ml "zupy mlecznej" czyli lanego ciasta z żółtek na śmietance.Zjadł to i kompletnie nic mu nie było! Normalnie po czymś takim w takiej ilości wylądowałby chyba w szpitalu...Więc jak widzisz, możliwe jest że na ŻO tego typu wszelkie nietolerancje mogą zniknąć lub się zmniejszyć, tak uważam.A co do problemu o którym piszesz, to najlepiej zwrócić się do lekarza optymalnego.

renia

Cytat: krista w 2012-12-21, 14:56:33
RTG wykazało rozrzedzenie kości 5mm opowiadające torbieli śródkostnej, chodzi o kość ramienną.
Do ortopedy mam termin na 22 stycznia.
jestem na DO od ponad dwóch lat.

Może ktoś z Państwa doradzi mi jak dostosować DO do chorób kości?.
Czy zwiększenie kolagenu,czy może więcej wapna w pożywieniu powinnam  jeść?
Czy zwiększyć spożycie nabiału?
Nie ukrywam, że ostatnio gdzieś tak od roku unikałam nabiału z racji chorób zatok i wiecznego obfitego kataru, obawiam się, że popełniłam kolosalny błąd  :(
Proszę o konkretne podpowiedzi.



Chyba zalecenia dr Ewy co do rotacji nabiału już wcześniej Tobie nie służyły... :?

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4325.msg112162#msg112162

administ

"krista"
poproś lekarza o skierowanie na badanie poziomu vit. D we krwi, a później postępuj zależnie od tego, co tam wyjdzie.

krista

Wisienko, wtedy myślałam, ze mam alergie pokarmową, jednak jakiś czas po wdrożeniu modelu żywienia "Lekarki" trafiłam do szpitala z bólem jelit, tam wykonano mi sporo badań i okazało się, ze mam chore jelita - uchyłki w jelicie grubym, dużo zrostów po stanach zapalnych jelita oraz oberwane jelito wiszące na zrostach.
To było przyczyną nietolerancji pewnych pokarmów, czy to było alergia?..testy nie potwierdziły.
Co do rotacji mlecznych, to niestety żle rotowałam , bo ze strachu przed nimi praktycznie przestałam je jeść z wyjątkiem masła klarowanego i śmietany 30%- do kawy.

Sery białe i żółte w ogóle nie wchodziły w rachubę - no niestety, żałuję teraz po czasie, zrozumiałam, że  nie warto słuchać ludzi, którzy modyfikują DO, niestety po fakcie.


Od paru miesięcy, jem nabiał : smażę placki serowe, piekę sernik wiedeński z ks. kucharskiej Dr. Kwaśniewskiego, jem zupy mleczne z masełkiem w środku i żółtkami lanymi, jednak jest już za póżno, ból ramienia się nasila, jestem na przeciw bólowych lekach, nic nie pomaga. RTG pokazało co jest.  :(

Adminie , po świętach idę do ortopedy, poproszę go o skierowanie na badanie poziomu wit D, na
pewno też wyśle mnie na inne jeszcze badania. Kasa chorych po nowym roku będzie miała fundusz, więc z niego skorzystam  :)

Czy rozrzedzenie kośći, to, to samo co osteoporoza?, szukałam w necie, ale rożnie tam piszą, więc dałam spokój, bo coś o nowotworze piszą w niektórych miejscach.
Przeraziłam się  :x


grenis

Osteoporoza (zrzeszotowienie kości) – objawia się zmniejszoną wytrzymałością kości, zwiększoną podatnością na złamania. Choroba ta dotyka ludzi starszych. Jej przyczyną jest odwapnienie kości i zanik masy kostnej – rozrzedzenie kości.
http://www.szkolnictwo.pl/test,4,2812,16,Budowa_ko%C5%9Bci-osteoporoza

Osteoporoza
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=744
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=145

renia

Ważne zdanie:
"Przyczyną choroby jest brak lub niedobór kolagenu w diecie i niedobór wartościowych źródeł energii. "

I to:
"Powinno się jadać codziennie choć niewielkie ilości takich potraw, jak: chrząstki, flaki, zimne nóżki, salceson czy wywar z kości. Nie ma potrzeby zwiększenia ilości białka ponad 1g na kg masy ciała. Zupełnie niepotrzebne są też przetwory mleczne, które z kością mają wspólny jedynie kolor."

Gavroche

Twarogi i sery białe są ubogie w wapń.

renia

Doktor pisze, że potrzebny jest kolagen (i wartościowe źródło energii) a nie wapń... :roll:

krista

grenis- bardzo dziękuję za linki.

Reniu, no nie pasuje mi tu coś, bo ja jem właśnie szpik, kupuje w Auchanie kości szpikowe i zupki robię na tych wywarach, więc czemu moje kości się tak zdegenerowały?

Jem sporo wątróbki, robię pasztety wg, książki J. Kwaśniewskiego, nawet i skórki wieprzowe do kapusty wrzucam bo bardzo mi smakują hm. :?:
Także, chyba u mnie nie brak kolagenu jest przyczyna tego schorzenia.. :?

renia

Widocznie nie...A wartościowe źródło energii masz? Chyba to chodzi o żółtka i inne dobre tłuszcze..(np. z masła czy dobrego sera żółtego?) Ale może jutro "admin" napisze dokładnie?

Gavroche

A Admin sugeruje coś nie halo z Wit. D.
A ta min. z Ca mi się kojarzy :D
Z resztą co to za leczenie na forum, nawet diagnozy pewnej nie ma.

krista

Wit D, w jakich produktach jest?, może mam nie dobór tak jak Admin pisał.
przepraszam, ze nie sama poszukuje , jest na pewno i na ten temat ale jestem cała zbolała od stup do głów.

Dziękuję za każdy link i radę. :(

renia

Cytat: krista w 2012-12-21, 22:56:31
grenis- bardzo dziękuję za linki.

Reniu, no nie pasuje mi tu coś, bo ja jem właśnie szpik, kupuje w Auchanie kości szpikowe i zupki robię na tych wywarach, więc czemu moje kości się tak zdegenerowały?

Jem sporo wątróbki, robię pasztety wg, książki J. Kwaśniewskiego, nawet i skórki wieprzowe do kapusty wrzucam bo bardzo mi smakują hm. :?:
Także, chyba u mnie nie brak kolagenu jest przyczyna tego schorzenia.. :?

Krista, ale szpik to chyba nie kolagen? To muszą być skórki, chrząstki, flaczki...takie rzeczy...

krista

Cytat: renia w 2012-12-21, 23:01:00
Widocznie nie...A wartościowe źródło energii masz? Chyba to chodzi o żółtka i inne dobre tłuszcze..(np. z masła czy dobrego sera żółtego?) Ale może jutro "admin" napisze dokładnie?

Tak, teraz już mam, jednak do czasu bólu kości miałam niedostatek sera żółtego i masła też nie  jadłam zbyt dużo, natomiast żółtka-  tak jadłam około 6 szt dziennie a czasem i więcej

renia

Cytat: Gavroche w 2012-12-21, 23:01:42
A Admin sugeruje coś nie halo z Wit. D.
A ta min. z Ca mi się kojarzy :D
Z resztą co to za leczenie na forum, nawet diagnozy pewnej nie ma.

Coś w ostatnich "Optymalnych" pisało, że niedobór witaminy D jest przyczyną różnych chorób (musiałabym sprawdzić jakich). Pisało tam, że w godzinach zalecanych na opalanie nie przyswajamy w ogóle witaminy D, gdyż kąt padania promieni słonecznych jest za mały i to uniemożliwia. Właśnie najzdrowsze opalanie jest w godzinach południowych (oczywiście w rozsądnych ilościach, aby się nie poparzyć. Ale teraz nam to nie grozi... :lol:)

renia

Cytat: krista w 2012-12-21, 23:03:05
Wit D, w jakich produktach jest?, może mam nie dobór tak jak Admin pisał.


W tranie jest. W żółtku też...

krista

Cytat: Gavroche w 2012-12-21, 23:01:42
A Admin sugeruje coś nie halo z Wit. D.
A ta min. z Ca mi się kojarzy :D
Z resztą co to za leczenie na forum, nawet diagnozy pewnej nie ma.

gavrohe

Tu nie chodzi o leczenie na forum. Leczenie dopiero jest przede mną, najpierw muszę mieć zrobione badania, tak jak pisałam na wstępie . Do ortopedy trza iść tak, czy owak nie?
Ja nim do niego się dostanę chcę już wdrożyć pewne produkty , które mogą mi już pomagać kapujesz?, dlatego pytam coby tu ulepszyć w DO?

renia

Cytat: Gavroche w 2012-12-21, 23:01:42
A Admin sugeruje coś nie halo z Wit. D.
A ta min. z Ca mi się kojarzy :D


Z tą witamina D i wapnem to masz rację Bez tej witaminy wapń jest słabo przyswajalny. Ale to chyba nie jest przyczyną osteoporozy. Tyle osób (sama też sporo takich znam) suplementują wapń aby zapobiec osteoporozie. Sporo szkody tym sobie robią. Naczynia krwionośne od tego się zwapniają i chrząstki na zakończeniach kości.

renia

Ale z witaminą D też trzeba uważać, bo jej nadmiar jest szkodliwy (jak wszystkiego zresztą)...