Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Zapiekanka z boczkiem, ziemniakami i kapustą kiszoną

Zaczęty przez renia, 2013-01-22, 15:57:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Składniki:

- boczek wędzony 600g
- ziemniaki 400g
- kapusta kiszona 500g
- smalec 50g
- przyprawy

Ziemniaki i boczek kroimy w plasterki i układamy wraz z kapustą kiszoną w brytfannie z dodatkiem smalcu.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e9bad52ab0103e06.html

Kapustę posypujemy ziarnami kminku (według upodobania), na to dajemy talarki ziemniaków i posypujemy je "Przyprawą do ziemniaków". Na górę kładziemy warstwę boczku i lekko prószymy ją czarnym pieprzem.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d59f8ba667f1423.html

Zamkniętą brytfannę wstawiamy na 1,5 godz. do piekarnika na 200oC. Pod koniec pieczenia na chwilę pozostawiamy zapiekankę w piekarniku odkrytą, aby się przyrumieniła.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a652449d5cc2ffc.html

Jest to pełnowartościowe danie i nie wymaga dodatków. Smacznego.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fef2fdc701bac6de.html

W 100g potrawy jest B = 6,1g   T= 21,8g   W = 5g

B :T :W zapiekanki wynosi  1 : 3,6 :0,8

administ



Teresa Stachurska

Reniu, możesz podesłać ostatnie zdjęcie? Jeśli nie masz nic "na przeciwko" to dam go jutro u się :) 

renia

Bardzo chętnie Ci je prześlę... :D i nie mam nic "vis-a-vis" wręcz odwrotnie... :lol:

Teresa Stachurska

Dziękuję :)  W nazwie może być "Zapiekanka Reni"?


Blackend



renia

Cytat: Blackend w 2013-01-22, 17:00:32
Kapusta z dobrymi dodatkami nie jest zła ;)

Gdybym musiała jeden składnik z tej potrawy odrzucić, to najszybciej zdecydowałabym się na tą kapustę...chociaż duszona nie jest zła... :D kapustę można zastąpić cebulą z pieczarkami...

administ

A boczek podgardlum, aby było po żółtkowemu.  :wink:

renia

Najlepiej to nic nie pitrasić, tylko wiadro smalcu wypić, żeby było "optymalnie"... :D

Gwidon

robie sobie juz  takie ,,cus,,  od dawien dawna, u nas to sie nazywa  ,,pieczonki,,

RG

Cytat: renia w 2013-01-22, 17:05:23
Cytat: Blackend w 2013-01-22, 17:00:32
Kapusta z dobrymi dodatkami nie jest zła ;)

Gdybym musiała jeden składnik z tej potrawy odrzucić, to najszybciej zdecydowałabym się na tą kapustę...chociaż duszona nie jest zła... :D kapustę można zastąpić cebulą z pieczarkami...

Renia, nic nie wyrzucaj :) Zrób sobie dyżurny bigos w zamrażarniku i trzymaj go na takie okazje, miedzy innymi. Kapusta zapiekana jest dobra ale musi się zapiekać ze 4 godziny, najlepiej pod półtorej kilową golonką... wtedy i kapusta i golonka w jednym czasie są dobre :)

renia

To z pewnością... :D chyba nie ma smaczniejszej golonki, jak duszonej w kapuście kiszonej...  :roll:

RG

Nie rób mi smaka... bo zaraz polece do sklepu :)



RG

Tez prawda :D

Z reszta już jem żóltkownicę z 10 żółtek w którą udało mi się wmieszać 100g masełka :)