Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Wątórbka z musztardą

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2013-02-16, 11:25:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Musi być dobre... :roll: nigdy nie wiem czy można smażyć cebulę razem z wątróbką czy trzeba osobno... :roll:

Gavroche

Cytat: renia w 2013-02-16, 11:29:28
Musi być dobre... :roll: nigdy nie wiem czy można smażyć cebulę razem z wątróbką czy trzeba osobno... :roll:
Ja zawsze oddzielnie, potem łączę.

Zyon

Ja z kolei dusze w cebuli, czyli niby smaze ale w glebszym rondlu, wychodzi fajna wtedy, nie taka twarda jak samzona. No i oczywiscie wczesniej mocze w mleku pare godzin, bez tego to nie ten smak.
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-02-16, 11:40:48
Ja z kolei dusze w cebuli, czyli niby smaze ale w glebszym rondlu, wychodzi fajna wtedy, nie taka twarda jak samzona. No i oczywiscie wczesniej mocze w mleku pare godzin, bez tego to nie ten smak.
Mi to się nie chce tak bawić z jedzeniem.
Więc muszę mówić, że lubię twardą i gorzkawą  :lol:

renia

Czyli od smażenia z cebulą wątróbka robi się twardsza i gorzka? Ja często kropię wątróbkę sokiem z cytryny i daję szczyptę cukru - ma ona wtedy taki trochę winny smak i traci gorycz.
Zyon, a dlaczego moczysz wątróbkę w mleku?

Gwidon

ja to sobie robie gulasz watrobiany ze szparagami + ziemniak do tego :, watrobka drobiowa albo najlepiej z indyka poktojona na male kawalki gotowana we wodzie ,wtedy caly syf z watroby wyplynie do wody , ktora pozniej wylewam po 15 minutach, zostaje wtedy czyste wysokowartosciowe bialko + witaminy, pozniej lekko przysmarzana  z maselkiem i szparagami,doprawiana, do tego dziemniak i girara  8)

Zyon

Cytat: renia w 2013-02-16, 12:12:00
Zyon, a dlaczego moczysz wątróbkę w mleku?
Jest bardziej krucha i fajniejsza w smaku, mam mnie nauczyla a mame babcia :) Tez pytalem po co, to powiedziala mi zebym sprobowal to sie przekonam, no i jest roznica. Najlepiej wieczorem polozyc w talerzyk i zalac mlekiem alebo z rana i na pore popludniowa jak znalazl.
Work Buy Consume Die

renia

Ja spróbuję. Moja Mama obtaczała wątróbkę w mące...Jak się pytałam - po co? To powiedziała, że tak się robi i chyba bez mąki by się przyklejała do patelni. Mi się nic nie przykleja, ale może dlatego, że teraz są inne patelnie... :roll:

renia

A jeszcze dodam, że moja Teściowa pokrojone plastry wątróbki wieprzowej tłukła tłuczkiem. Trochę to nabrudziło... :? ale można by to zrobić wkładając najpierw wątrobkę do woreczka...

grenis

Ja obrabiam na sucho watrobke indycza na patelni grillowej.
Jest zawsze mieka z niezauwazalna nutka goryczki 8)
Smazona na smalcu byla lekko twardawa.

optymalna2008

Wpróbowałam tą wątróbke i przyznam, że zdzwiło mnie to, że odrobina musztardy może nadac ciekawszy smak wątróbce, jest o wiele smaczniejsza. To mała odskocznia od zwykłej wątróbki. Od kiedy wypróbowałam ten przepis wątróbke robie tylko pod taką postacią, dodaje więcej śmietanki dzięki czemu wychodzi pyszny sos.

Teresa Stachurska

Dzięki. Wątróbkę można zrobić na b. wiele sposobów.

Radzio

Jako ten... no... budyń czekoladowy. :roll: Na przykład. :lol:

Zyon

Cytat: grenis w 2013-02-16, 12:40:40

Cot o jest ta patelnia grillowa?
Work Buy Consume Die

administ

Nie ważne, ale jak piecze na sucho - to strasznie rakotwórcza.  8)
Bo na zdrowej patelni, bez tłuszczu białko zwierzęce przywiera.  :D

Gavroche

Cytat: Radzio w 2013-10-04, 07:48:50
Radzio w formie :lol:

administ

grenis

Cytat: Zyon w 2013-10-04, 07:57:36
Cytat: grenis w 2013-02-16, 12:40:40

Cot o jest ta patelnia grillowa?

taka zebrowana w pop/rzek
https://www.google.pl/search?q=patelnia+grillowa&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=YWdOUszPBMr-4QTvi4DIBw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1067&bih=723&dpr=1.2

Radzio

Cytat: Gavroche w 2013-10-04, 08:06:01
Cytat: Radzio w 2013-10-04, 07:48:50
Radzio w formie :lol:

Dzielę tym, co mam najlepszego- przecież to widać, a dla niektórych nawet ... czuć. :D