Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Miesięcznik "Optymalni"

Zaczęty przez renia, 2013-04-09, 11:20:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ewa

Dzisiaj znalazłam twój stary post, Renia. Pisałaś o objawach nadmiaru białka i niedoboru węgli. Objawy te same, co przy zatruciu rtęcią [tez ktoś wypisał]

renia

Cytat: admin w 2014-09-08, 20:51:46
Chleb ze szmalcem, albo margaryną i dżemem. Koniecznie słodka herbata. I tak trzy razy dnia.  :wink:
A jak jeszcze będą się ociągać z jedzeniem to tylko suchy chleb i woda. Zaraz się kręgosłupy wyprostują.  :D

Myślałam, że mi podsuwasz pomysł na nowe danie do "Optymalni"... :roll: :lol:

Ewa

Chleb ze szmalcem, albo margaryną i dżemem. Koniecznie słodka herbata. I tak trzy razy dnia.  :wink:
A jak jeszcze będą się ociągać z jedzeniem to tylko suchy chleb i woda. Zaraz się kręgosłupy wyprostują.  :D
No właśnie. Chyba im za dobrze

administ

Cytat: renia w 2014-09-08, 20:53:09

Albo przegłodź o samej wodzie, aż surowe kartofle jak rarytas zaczną wcinać.  8)

renia

Cytat: Ewa w 2014-09-08, 20:52:12
Dzisiaj znalazłam twój stary post, Renia. Pisałaś o objawach nadmiaru białka i niedoboru węgli. Objawy te same, co przy zatruciu rtęcią [tez ktoś wypisał]

Ciekawe to... :roll: Ja te objawy skądś skopiowałam, już nie pamiętam skąd... :roll: Ale niedobór węglowodanów objawia się podobnie jak nadmiar białka. Nadmiar białka podobnie jak jego niedobór... :lol: i bądź tu człowieku mądry. :lol: Przy chorobie, i niewiadomego pochodzenia dolegliwościach, bez lekarza ani rusz...  :roll: :?

renia

Cytat: admin w 2014-09-08, 20:57:59

Albo przegłodź o samej wodzie, aż surowe kartofle jak rarytas zaczną wcinać.  8)

Sadysta czy co? :shock: 8)

renia

Cytat: Ewa w 2014-09-08, 20:53:36
No właśnie. Chyba im za dobrze

Jak się które z nich ożeni, to się mu odmieni... 8) :lol:

anakin

Chleb ze szmalcem, albo margaryną (masłem) i dżemem. Koniecznie słodka herbata. I tak trzy razy dnia.  :wink:

Aż mi się przypomniała pierwsza klasa podstawówki. Chlebek lub bułeczka z masełkiem i dżemikiem. <3 Albo miodzikiem. <3 Albo ze smalcem. <3 Albo z masłem i nutellą. <3 Albo z samym masłem i solą. <3  do tego nieodzowna herbatka z dwoma czubatymi łyżeczkami cukru. <3 Dobrze, że cały dzień ganiałem za piłką albo rzucałem kamykami... w kolegów. ;D

Ten, co miał jako jedyny z klasy komputer w domu, dużo w domu siedział i... duży był. Masywny. Z brzuszkiem. O dziwo go lubiłem, interesowało mnie to, co opowiada o komputerze.

Ewa

Renia, pamiętaj, jak będziesz je głodziła, daj im trochę cukru.

administ

Cytat: renia w 2014-09-08, 21:02:12
Cytat: admin w 2014-09-08, 20:57:59

Sadysta czy co? :shock: 8)

Super niania, czy jakoś tak.  8)  :wink:

renia

Cytat: Ewa w 2014-09-08, 21:05:27

Też super niania... :lol: :wink:

renia

Cytat: renia w 2014-09-08, 21:14:50
Cytat: Ewa w 2014-09-08, 21:05:27

Też super niania... :lol: :wink:

Ale Ewa masz rację, przy głodówkach trochę węglowodanów powinno być... :roll:

Blackend

To co to za głodówka, sama woda już nie wystarczy? ;)

Gavroche

Cytat: Blackend w 2014-09-08, 21:22:44
To co to za głodówka, sama woda już nie wystarczy? ;)
Smakowa musi być  :wink:

Blackend

Jak zejść, to ze smakiem. ;)

Teresa Stachurska

Radzio

Hej, o górach relacje stale mają smak.
http://www.optymalni.org.pl/index.php?dzial=gazeta&idart=1144

Smaczny przepis, jednak Mamie tej potrawy nie mogę zaordynować. Czy bułkę tartą można zastąpić skrobią- wydaje mi się, że jedno i drugie mają cechy koncentratów?
http://www.optymalni.org.pl/index.php?dzial=gazeta&idart=1143

O! Oficjalny link dla bardziej dociekliwych.
http://www.optymalni.org.pl/index.php?dzial=gazeta&idart=1145

Radzio

Czy "bułka tarta" jest może z optymalnego wypieku i wtedy nie powinno to mieć specjalnego znaczenia?
W przepisie nie znalazłem wzmianki o tym.

Dot. przepisu: "kotleciki mielone z brokułami", zamieszczonego w październikowym numerze Miesięcznika. :D