Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Tylko dobre rolnictwo może zapewnić dobrobyt i zdrowie współczesnemu

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2013-05-14, 23:05:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

renia

Powiedzcie, czy to jest normalne, że krowy stoją cały rok na okrągło w oborach, zamiast - od wiosny do jesieni - paść się na łąkach?

administ

Jak najbardziej normalne!
Wysokowydajne krowy nie mogą się szwędać po łąkach!   8)

Gavroche

Cytat: renia w 2013-05-19, 20:08:45
Powiedzcie, czy to jest normalne, że krowy stoją cały rok na okrągło w oborach, zamiast - od wiosny do jesieni - paść się na łąkach?
Jak to drzewiej bywało...
A takie wspominki i tęsknota za dawnym, dobrym to objaw... :lol:

administ

Krowięciny teraz w niektórych krajach mają taki wypas, wliczając klimatyzację, że niejednemu w oborze by się spodobało bardziej niż pod gołym niebem.  :wink:

Gavroche

Cytat: admin w 2013-05-19, 20:21:24
Krowięciny teraz w niektórych krajach mają taki wypas, wliczając klimatyzację, że niejednemu w oborze by się spodobało bardziej niż pod gołym niebem.  :wink:
Masaż, zimny browar, orzeszki...

renia

Cytat: Gavroche w 2013-05-19, 20:12:22
Cytat: renia w 2013-05-19, 20:08:45
Jak to drzewiej bywało...
A takie wspominki i tęsknota za dawnym, dobrym to objaw... :lol:

Zdrowego rozsądku... :D :P

renia

Full wypas to jest na łące. Mleko jest wtedy lepsze - więc i masło i śmietanka... :D

administ

Cytat: Gavroche w 2013-05-19, 20:23:44
Masaż, zimny browar, orzeszki...

E to tylko dla byków zarezerwowane na Kobe beef, a krówki to ciąża, poród, ciąża, poród, a w międzyczas 305 dni laktacji.  :D

renia

Nawet myjnie automatyczne mają... :lol: Normalnie SPA... :shock:

administ

Cytat: renia w 2013-05-19, 20:26:01

Full wypas to jest na łące. Mleko jest wtedy lepsze - więc i masło i śmietanka... :D

Głupstwa wypisujesz, bo w "ekologię" najwidoczniej popadłaś.  :(

administ

Tego nie wiem, ale magisterium pisałem z produktywności bydła i dość dobrze się na tym jeszcze znam.  :D

RafałS

I dzwonkowanie. Np. w Szwajcarii już dzwonkują, podsłuchałem.  :D

renia

Cytat: admin w 2013-05-19, 20:31:19
Tego nie wiem, ale magisterium pisałem z produktywności bydła i dość dobrze się na tym jeszcze znam.  :D

I co? Poważnie uważasz, że masło robione z mleka krów stojących cały czas w oborze, nie jest gorsze od tego, które jest robione z mleka krów jedzących świeżą trawę?

renia

Cytat: RafałS w 2013-05-19, 20:33:09

Piękny widok i dźwięk... :D

administ

Cytat: RafałS w 2013-05-19, 20:33:09

Tylko w chowie ekstensywnym.  :?

administ

Cytat: renia w 2013-05-19, 20:34:29
I co? Poważnie uważasz, że masło robione z mleka krów stojących cały czas w oborze, nie jest gorsze od tego, które jest robione z mleka krów jedzących świeżą trawę?

Naturalnie, ponieważ krowy nie tracą energii na dojście na pastwisko, bo świeżą zielonkę pastwiskową dostają prosto do korytka.
Przywożą pokos, aby krówki się nie męczyły :D