Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Roladki z piersi kurczaka

Zaczęty przez renia, 2013-05-21, 15:39:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Nam smakowały wybornie. Polecam serdecznie. Robiłam je po raz pierwszy, i muszę przyznać, że przerosły one moje najśmielsze oczekiwania.

Składniki :
Jedna dość spora pierś z kurczaka (lub - jeszcze lepiej - z wiejskiej kury) - 630g
Boczek wędzony (czym tłuściejszy tym lepszy) - 380g
smalec - 35g

Pierś kroimy w nieduże paseczki (ok. 6cm X 1,5cm), boczek w cienkie plastry.
Obsypujemy mięso dowolnymi, ulubionymi przyprawami (bez soli lub z niewielką jej ilością,
gdyż boczek z reguły bywa słony) i zawijamy każdy pasek w plaster boczku.
Taką roladkę spinamy wykałaczką (wystarczy wbijać połówki wykałaczek).
Układamy je w brytfannie ze smalcem, przykrywamy pokrywką i pieczemy godzinę w temperaturze 200oC.

Podawać można je z gotowanymi ziemniakami (polanymi sosem z brytfanny) i dowolnymi przystawkami

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/98b6d45ce948594b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/62e466dbdb4eab69.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d732b064e9df3d4a.html

Pracy przy nich nie było więcej niż 15 minut (nie licząc czasu pieczenia).

Jeszcze przy okazji wypróbuję je z grilla. Też powinny być niezłe... :)

Gavroche

Robię coś podobnego tylko w środku są paski z wątroby wieprzowej lub wołowej.
Koniecznie z ogórkiem kiszonym.


renia

Dzieciakom też smakowały... :D Mięso z kurczaka jest - w ten sposób robione - bardzo soczyste...

administ

No i bardzo dobrze.  :D
Do Miesięcznika OPTYMALNI...  8)

renia

Już wysłane.  :D Dostałam juz odpowiedź, że przepis bardzo się przyda... :D

renia

Obliczeń nie dałam... :shock: 8) Ale na szczęście mam wszystko spisane...co, ile i po ile... :lol:

renia

W 100 g potrawy jest
białka  17,6 g   tłuszczu  21,3 g (bez węglowodanów)
Stosunek B : T wynosi 1 : 1,2

Teresa Stachurska

Ja zaś też z wątróbką do której dokładam śliwkę kalifornikską :) 

administ

Najważniejsze, że z wykałaczką, aby się nie rozciapciało podczas pieczenia...  :wink:

renia

Ale tak na ruszcie je piec z tymi wykałaczkami, to by mogły one zapłonąć jak pochodnie... :shock: :lol:

administ

Są takie specjalne szpilki do tego.  8)

renia

Wiem, ale jak się o nie pytałam to nie było... :?

administ

Można też zamiast nitki, przewiązać drucikiem!  :wink:  :shock:  :lol:

renia

Można też zamiast robić roladki, ugotować makaron... 8)

administ

O właśnie!
Tak będzie dużo zdrowiej dla wielu!  :D

renia

No, no... Czyli - "i tak dalej..."   :wink:

Teresa Stachurska



Teresa Stachurska

Napisałam że Ty piekłaś, to każdy może spróbować użyć piekarnika :)