Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

czemu chleb biszkoptowy mi nie rośnie?

Zaczęty przez ania12345, 2013-08-26, 17:08:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

ania12345

Witam forumowiczów!
Dzisiaj już po raz drugi piekłam chleb optymalny używając proszek do pieczenia. Piekłam go 1 h w 225 stopniach na termoobiegu. Niestety chleb mi znowu nic nie urósł, a na dodatek spalił mi się trochę. Piekę go z 4 jaj, 50 gram masła, 5 gr proszku do pieczenia i 50 gram mąki. Co robię źle?

Teresa Stachurska

Okaże się że nikt nie piekł? Ja nie. Obchodzę się bez pieczywa. Na potrzeby blogu upiekłam w ciągu 2,5 roku po jednym: chleb orzechowy, chleb migdałowy i chleb makowy. Spróbowałam, ok. Poszły (rozdałam) między ludzi jako ciekawostki. Jadłam dziś salceson (wyrób własny) z sałatką - czerwona cebula (100 g) duszona na maśle, tymianek, pieprz, sól, śmietana 30% i... 20 g czarnej porzeczki mrożonej. Pieczywa wcale. Może się przyda?

renia

Ja piekłam chleb biszkoptowy nieraz i różnie też mi wychodził. Nieraz ładnie wyrósł a nieraz był trochę zakalcowaty. Nie mam na niego opracowanego "patentu". Też przestałam piec chlebki. Jak na podróż robiłam ostatnio kanapki, to z placków.

ziuta

-zawsze b. dokładnie oddziel białka od żółtek
-ubij same białka na b. sztywną pianę [ tak, że jak odwrócisz miskę, masa nawet nie drgnie]
-dodaj żółtka i ubijaj 3-4 minuty aż masa wyraźnie się podniesie
-właściwie to zaczynasz od masła, na najmniejszym możliwym ogniu topisz je i odstawiasz na bok by przestygło, i zaczynasz ubijanie jaj
-zmniejszasz obroty miksera i do jaj wlew przestudzone masło, i łączysz przez chwilę masło z masą jajeczną
-na tych samych obrotach łączysz z mąką
-ja piekę w 160 stop. z termoobiegiem 40-50 minut
-proszku do pieczenia nie używam

ania12345

a ta śmietana to ubita czy dodana jako sos? to był Pani obiad? Ja spokojnie mogę się obejść bez chleba ale dokładam go do śniadania od kilku  dni do jajecznicy bo same 2 jajka to za mało dla mnie.

ania12345

ja roztopiłam masło, ostygło dodałam żółtka, potem wlałam to na ubite na sztywną pianę białko i dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

MariuszM

Ze 2 razy upiekłem ciasteczka piaskowe http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=542 zawsze wychodzą. Chleba nigdy nie piekłem.

Cytat: ania12345 w 2013-08-26, 19:07:52
Ja spokojnie mogę się obejść bez chleba ale dokładam go do śniadania od kilku  dni do jajecznicy bo same 2 jajka to za mało dla mnie.
Za to lubię do śniadania http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=504 z żółtkami
lub
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=33 z żółtkami, serem,boczkiem,wędliną

a to jako deser na głodzia http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44

chleb jest niejadalny... ;)  :twisted:

ziuta

Jeśli zrobisz wszystko ściśle! według moich wytycznych, sukces gwarantowany.

administ

Ciekawe dla kogo jest ten "chleb". Może Dr Kwaśniewski tego nie napisał?  :roll: :wink:

administ

I żeby było jasne:
u mnie w domu ciast na słono się nie jada.  :D

ania12345

Cytat: admin w 2013-08-26, 19:21:11
Ciekawe dla kogo jest ten "chleb". Może Dr Kwaśniewski tego nie napisał?  :roll: :wink:

Mam rozumieć, że mam zły przepis? ;>

MariuszM

Dla
Cytat2 jajka to za mało dla mnie
 :D
i w okresie przejściowym dla tych , co bez chleba obejść się nie mogą....... :lol:

Naleśniczki śmietankowe o wiele,wiele lepsze som- tak stwierdził mój siostrzeniec,lepsze niż Babci   :lol:
Posiadają błonnik, kt obniża choresterola :)

administ

Cytat: ania12345 w 2013-08-26, 19:27:53

Nie wiem, co masz rozumieć, ja natomiast wiem, że chleb jest niejadalny.

administ

ania12345

Cytat: admin w 2013-08-26, 19:29:43
Cytat: ania12345 w 2013-08-26, 19:27:53

Nie wiem, co masz rozumieć, ja natomiast wiem, że chleb jest niejadalny.
Aha...

MariuszM

Cytat: admin w 2013-08-26, 19:31:18
Ciasto na słono również.  :D
solonych nie mieszam z rodzynkami :P

Zyon

Cytat: ania12345 w 2013-08-26, 17:08:08
Witam forumowiczów!
Dzisiaj już po raz drugi piekłam chleb optymalny używając proszek do pieczenia. Piekłam go 1 h w 225 stopniach na termoobiegu. Niestety chleb mi znowu nic nie urósł, a na dodatek spalił mi się trochę. Piekę go z 4 jaj, 50 gram masła, 5 gr proszku do pieczenia i 50 gram mąki. Co robię źle?

jezeli zaczynasz od chleba to slabo to widze.....
Work Buy Consume Die

ziuta

Piecz,  piecz Ania ten chlebek biszkoptowy.
Jak zrobisz wedle mojego przepisu to Ci wyjdzie.
Panowie chcą Ci powiedzieć, że ten erzac zbędny jest.
Ale zabroniony, też nie jest ;)

ania12345

No tak mi się właśnie wydaje. Nie można od razu zakładać, że będę go jeść tak jak tradycyjny chleb po kilka kromek na dzień i że na nim mój posiłek będzie się opierał. To ma być jedynie okrasa do śniadania. A tak poza tym, to w ciągu mojego całego życia prawie wcale chleba nie jadłam.

ania12345

Cytat: Zyon w 2013-08-26, 19:55:32
Cytat: ania12345 w 2013-08-26, 17:08:08
Witam forumowiczów!

jezeli zaczynasz od chleba to slabo to widze.....
Zaczynam od jajka ;D