Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Chlebek optymalny z siemieniem

Zaczęty przez renia, 2013-09-24, 20:32:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Dostałam taki przepis od Teresy Pokorskiej - Doradcy(czyni) Żywieniowego z Ustki.

Ponoć chlebek jest smaczny, puszysty, bez zakalca. :D

Chlebek optymalny

Składniki:

Żółtka jaj – 10 szt
Białka jaj - 5szt
Masło 82% - 100g
Mąka orkiszowa - 100g
Mąka jaglana – 20g
Siemię lniane – 20g
Kminek -5g (ok. 1 łyżka)
Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka

Wykonanie
Masło rozpuszczam i studzę. Do dwóch oddzielnych naczyń przekładam białka i żółtka,
Białka ubijam na pianę. Żółtka na puszystą masę, do której miksując dodaję stopniowo wystudzone masło.
Mąki (orkiszową i jaglaną) mieszam z sodą oczyszczoną. Mieszając delikatnie łyżką dodaję stopniowo do ubitej piany z białek masę żółtkową, przesypując wymieszanymi mąkami. Delikatnie mieszam, następnie dodaję siemię lniane i kminek. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chlebka smaruję białkiem i posypuję siemieniem lnianym.
Piekę w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C 30 minut.

Zawartość BTW w 100 g
Białko          10,77
Tłuszcz       25,75
Węglowodany      16,38

B:T:W         1:2,39:1,52

1 kromka chlebka waży średnio 20g. Wybornie smakuje z masłem!

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c12279edd7df7f84.html

MariuszM

W pracy
Nie jesz chleba, masz (za)długie zęby na chleb?
Chwilę po zagryzieniu masła następuje pełna konsternacja :P Dobrze,że koledzy są wyrozumiali ,tolerancyjni i węglowodanami się dzielą-pomidorami :D :lol:
Chleb, afffffeeeeeeeeeeeee :lol:

Dasna

MariuszM

Gavroche

Cytat: MariuszM w 2013-09-24, 20:36:05
W pracy
Chwilę po zagryzieniu masła następuje pełna konsternacja :P Dobrze,że koledzy są wyrozumiali ,tolerancyjni i węglowodanami się dzielą-pomidorami :D :lol:
Pewnie, chleb to syf.
Ja na kolację zjadłem dwa pączki przekrojone na pół, na każdej połówce 1/8 kostki masła :lol:
I co, lowcarbowcy?

MariuszM

Cytat: Gavroche w 2013-09-24, 20:53:34
W pracy
Pewnie, chleb to syf.
Ja na kolację zjadłem dwa pączki przekrojone na pół, na każdej połówce 1/8 kostki masła :lol:
I co, lowcarbowcy?

Nic, na zdrowie :P :D  :lol:

renia

I czy Wam można jakiś przepis dać? :shock: Zachowujecie się jak dzieci w piaskownicy... 8)

administ

A "wacław" czuwa!  :shock:  :wink:
I będzie na mnie!  :?

MariuszM

Cytat: renia w 2013-09-24, 21:10:56
I czy Wam można jakiś przepis dać? :shock: Zachowujecie się jak dzieci w piaskownicy... 8)
Reniu ,120lat w uśmiechu zobowiązuje  :D Ja jeszcze dziecko jestem,więc mogę....?  :P :lol: :lol:
I chciałem nieśmiale dodać: I kto to mówi :P :D :twisted:

Zyon

Cytat: Dasna w 2013-09-24, 20:45:08

I jak Zyona kawa. :mrgreen: :lol: :lol:
Oj taki chleb to bys bochenkami wsuwala  :lol:
Work Buy Consume Die

renia

Cytat: MariuszM w 2013-09-24, 21:15:36
Reniu ,120lat w uśmiechu zobowiązuje  :D Ja jeszcze dziecko jestem,więc mogę....?  :P :lol: :lol:

Coś sugerujesz mi? Czyżbym ja kiedyś niepoprawnie politycznie coś pisała? :shock: 8)

renia

Cytat: admin w 2013-09-24, 21:15:21
A "wacław" czuwa!  :shock:  :wink:
I będzie na mnie!  :?

Przynajmniej ma zajęcie... :lol: Taki chleb ma służyć nieoptymalnym domownikom, którzy bez chleba żyć nie potrafią. Na pewno taki jest zdrowszy nić kupny. Optymalnym dwie kromki takiego chleba też krzywdy nie zrobią.

Zyon

Work Buy Consume Die

renia

Tutaj jest jeszcze zdjęcie jego w przekroju...

renia

Tutaj... 8)

[załącznik usunięty przez administratora]

renia

Tobie Mariusz wybaczam, ale reszcie tego nie zapomnę... :evil:  :wink:

MariuszM

Cytat: renia w 2013-09-24, 21:20:02

Coś sugerujesz mi? Czyżbym ja kiedyś niepoprawnie politycznie coś pisała? :shock: 8)
Nie znam się na polityce, nie oglądam "tych" głupot, szkoda czasu.Szczególnie, gdy na forum się gotuje od 5-6 rano  .  :D