Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Na czym smażyć

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2013-10-27, 16:31:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

friga

A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna

Gavroche

Cytat: friga w 2013-10-29, 22:34:49
A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna
Czego?
Bo raczej wszystko uzasadnione.

Zyon

A na beztluszczowym sprayu do smazenia wolno?
Work Buy Consume Die

renia

Jeśli masło ściemniej przy smażeniu, to jest to szkodliwe? Na pewno jest mniej smaczne i mniej apetyczne, ale czy szkodzi?

Teresa Stachurska

Cytat: friga w 2013-10-29, 22:34:49
A jakie jest tego uzasadnienie? bo to chyba jest najwazniejsze. bo w sumie to każdy może sobie ze cos mozna albo nie mozna


Niską wartością biologiczną. Nie ma powodu by obciążać sobie przewód pokarmowy itd bezwartościowymi produktami. Może być?

friga

 :lol:
dopiero pozniej doczytalam ze to napisal Toan  :lol:
Tak , ale ja znajde to wrzuce tu wiecej inf na ten temat, bardzo ciekawcyhz uzadnieme szkodliwosci smazenia na olejach roslinnych, bo o to mi chodzila ze to nie tylko zawartosc biologiczna ale tez temperatura smazenia ma znaczenie no i na czym sie smazy wtedy sie wyjasnia.


administ

Zdrowy rozsądek nakazuje smażyć w najniższych możliwych temperaturach, aby mięso się nie zagrzało wewnątrz ochłapu do powyżej 73-74oC!
Dlatego idealnie jest smażyć na maśle w temp. tłuszczu poniżej 160oC! Dodanie do masła smalcu w ilości 50/50 wydatnie podnosi max. temperaturę smażenia, ale wykładu na ten temat nie będę robił.  :D
Przypalony albo spalony tłuszcz bezwzględnie dajemy do odpadów mokrych, czyli wg wykazu segregacji ustawy śmieciowej!  :wink:

Radzio


renia

Cytat: admin w 2013-10-31, 07:32:36
Zdrowy rozsądek nakazuje smażyć w najniższych możliwych temperaturach, aby mięso się nie zagrzało wewnątrz ochłapu do powyżej 73-74oC!
Dlatego idealnie jest smażyć na maśle w temp. tłuszczu poniżej 160oC! Dodanie do masła smalcu w ilości 50/50 wydatnie podnosi max. temperaturę smażenia, ale wykładu na ten temat nie będę robił.  :D
Przypalony albo spalony tłuszcz bezwzględnie dajemy do odpadów mokrych, czyli wg wykazu segregacji ustawy śmieciowej!  :wink:

Dzięki. Dobrze wiedzieć...

administ

Prawidłowa segregacja śmieci to podstawa!  :D

renia

 :lol: Tylko, że ze zdrowiem nie ma dużo wspólnego... :roll:

Zyon

Jak sie nie podoba to polecam owsianke z oliwa, wtedy nie ma odpadu  8) :lol:
Work Buy Consume Die

administ

Cytat: renia w 2013-10-31, 08:16:52
:lol: Tylko, że ze zdrowiem nie ma dużo wspólnego... :roll:

No jak? A słynna sentencja zdrowia:
"jesteś tym, czym śmiecisz"?  :shock:

administ

Cytat:  :shock:Zyon w 2013-10-31, 08:18:15
Jak sie nie podoba to polecam owsianke z oliwa, wtedy nie ma odpadu  8) :lol:

No jak nie ma?
A żywy błonnik w kolektorze ściekowym?  :lol:

Zyon

 :shock: faktycznie, tyle dobrego sie marnuje. Ale mozna od razu na talerz, zalac oliwa i znowu gotowe do konsumpcji  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

renia


Cytat: admin w 2013-10-31, 08:19:20
Cytat: renia w 2013-10-31, 08:16:52
:lol: Tylko, że ze zdrowiem nie ma dużo wspólnego... :roll:

No jak? A słynna sentencja zdrowia:
"jesteś tym, czym śmiecisz"?  :shock:

Albo: pokaż mi swoje śmieci, a powiem ci kim jesteś... :D :lol:

Gavroche

Cytat: Zyon w 2013-10-31, 08:21:33
:shock: faktycznie, tyle dobrego sie marnuje. Ale mozna od razu na talerz, zalac oliwa i znowu gotowe do konsumpcji  :lol: :lol:
:?

administ

No, ale i na to jest powiedzienie.
Cyt. dosłownie:
"Jedzcie gówno, miliardy much nie mogą się przecież mylić"!  :shock:  8)