Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

wchłanialność węgli

Zaczęty przez MarekS, 2013-11-17, 12:04:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

To samcza cecha. Nie chcę mieć to rady. :lol:
Powalcz, a sam się pochwalisz. 8) ;) :D

MarekS

Jaśli tak na ciebie jedzenie optymalne działa to biorę dokładkę :D

MarekS

Doradźcie mi proszę jak teraz jeść.
Mam tą niby insulinomę i jeszcze znaleźli polip na woreczku, w poniedziałek mam mieć TG a operację za parę tygodni (kolejka :?0
Chcąc utrzymać cukier na poziomie blisko 100 chyba nie będę w stanie utrzymać proporcji?
I co teraz, nie mam za bardzo chęci wracać do żywienia pastwiskowego już czuję nawroty dolegliwości żołądka.
Czy te węglowodany które zjadam i są tak szybko rozkładane przez insulinę  w pełni są przerabiane przez organizm(głupie pytanie) skoro nie ma w moczu to są.
Jesteście w stanie mi coś doradzić?

Dziś zjadłem
3 zółtka
1 jajo
80g masła
100g ziemniaków i ich wystarczy mi pewnie do 12h.

Chyba trochę przyszalałem z tłuszczem, ale dopiero teraz zobaczyłem że masło jest dużo tłuściejsze od podgardla.

administ

Cytat: MarekS w 2013-11-26, 07:51:01
Doradźcie mi proszę

Możemy.
Zawsze noś przy sobie cukierka, najlepiej krówkę (karmelową), bo to 10g glukozy, która może uratować Ci życie.

PS
i żeby zaś jakiś idiota typu "hanniuś" nie rozpowszechniał na wuwuwu, że "Kwaśniewski każe jeść wszystkim krówki, czyli wołowinę", to wyraźnie piszę, że jest to rada wyłącznie dla MarekaS, chorego na...  :?

administ

Nie mam do tego pewności, czy nie napisać wyraźnie kiedy zjeść tę krówkę?  :roll:
Dlatego napiszę: tylko w przypadku, gdy pojawiają się pierwsze objawy hipoglikemii - natychmiast rozpakować i wsadzić do jamy gębowej i przeżuwać jak najdłużej się da, przełykając ślinę, a objawy hipoglikemii powinny szybko minąć.  8)

MarekS

witam.

Już jestem po operacji 3tyg szpitala i nic nie jedzenia.
Schudłem 12kg a co najgorsze muszę przestrzegać diety trzustkowej.
Próbowałem jeść jajka,'ale źle się czułem albo może pieczywo wywołało złe samopoczucie.
Poradźcie jak uzupełnić szybko białko i czy jest sens w moim stanie pilnować proporcji.

Gavroche

Cytat: MarekS w 2014-01-24, 15:21:22
witam.

Próbowałem jeść jajka,'ale źle się czułem albo może pieczywo wywołało złe samopoczucie.
Poradźcie jak uzupełnić szybko białko i czy jest sens w moim stanie pilnować proporcji.
Pytasz ludzi na forum czy masz być na Diecie Optymalnej czy nie?
Ja nie jadłem kiedyś 49 dni i schudłem 17 kilo, czyli podobnie.
Nie da się przyspieszyć odkładania azotu, chyba, że sterydami :D
Jedz BTW w każdym posiłku wg apetytu, a decyzję co do diety podejmij raczej sam, np. rzucając monetą :wink:

MarekS

Co do diety to nie mam wątpliwości, ale podobno tłuszcz mocno obciąża trzustkę a w mojej sytuacji nie chcę tego robić. Jeszcze mam dreny w brzuchu.
Mam wątpliwości bo coś tam poczytłem i wydaje mi się że to węgle obciążają trzustkę. Niestety jestem sam z tym wszystkim i trochę się pogubiłem.
Z resztą sporo ludzi na diecie wie jak to jest z ignorancją
i nie akceptowaniem diety przez innych.

MarekS

Może ktoś ma linki do artykułów na temat diety trzustkowej
Nie chcę narobić sobie kłopotów już mam dosyć strachu po moich przygodach w szpitalu.

Gavroche

Cytat: MarekS w 2014-01-24, 15:58:50
Może ktoś ma linki do artykułów na temat diety trzustkowej
Nie chcę narobić sobie kłopotów już mam dosyć strachu po moich przygodach w szpitalu.
Ale takiej oficjalnej?
To użyj googla.
Czy DO?
Użyj szukajki forumowej, wywali Ci ze 100 pozycji na hasło "trzustka" :D

Musisz się na coś zdecydować, bo form pośrednich brak.

renia

Na pewno ten chleb nie jest wskazany po operacji trzustki...

MarekS

No właśnie teksty na temat trzustki są związane z cukrzycą a nie znalazłem nic związanego z częściowym usunięciem.
Oczywiście teksty z google przeczytałem, ale mnie nie przekonują.
Stąd moje rozdarcie.

Gavroche

Cytat: MarekS w 2014-01-24, 16:33:34
No właśnie teksty na temat trzustki są związane z cukrzycą a nie znalazłem nic związanego z częściowym usunięciem.
Oczywiście teksty z google przeczytałem, ale mnie nie przekonują.
Stąd moje rozdarcie.

Jak Ci pomóc?

MarekS

szukam podobnych doświadczeń, lub informacji jakie proporcje są optymalne przy mojej chorobie.

Gavroche

Cytat: MarekS w 2014-01-24, 16:48:57
szukam podobnych doświadczeń, lub informacji jakie proporcje są optymalne przy mojej chorobie.
Choroby nabawiłeś się na dotychczasowej diecie, więc coś zmienić trzeba, jeśli myślisz logicznie.
Na DO stany zapalne, autoagresja i wydzielanie insuliny są najmniejsze z możliwych.
Na razie jesteś po operacji i głodówce, więc jesz do syta pilnując tylko węglowodanów.
1:3:0,5 będzie ok.
Może Admin się wypowie... :D

anakin

Cytat: MarekS w 2014-01-24, 15:21:22

"Dieta trzustkowa" oparta jest na "poglądach naukowych".

Cytat: MarekS w 2014-01-24, 15:55:31
Co do diety to nie mam wątpliwości, ale podobno tłuszcz mocno obciąża trzustkę a w mojej sytuacji nie chcę tego robić.

Na pastwisku, wokół koryta i przy samym korycie - podobno tak się dzieje, choć niekoniecznie winowajcą jest tłuszcz egzogenny. ;)

ziuta

Marek, dobrze Cię widzieć między swemi :)

Co do diety, dieta dr Kwaśniewskiego, ale w wersji dla odchudzających się, czyli w wersji z niskim tłuszczem.

Będzie dobrze.

Gavroche

Cytat: ziuta w 2014-01-24, 20:39:38
ale w wersji dla odchudzających się, czyli w wersji z niskim tłuszczem.

Będzie dobrze.
Na pewno dobrze go przeczytałaś?
Chłop ma 12 kg w plecy.

ziuta

Na pewno. Chłopak ma lekko przetrąconą trzustkę, a ona również produkuje enzymy trawiące tłuszcze, nie tylko węglowodany.

Czyli białka mało, ale żeby starczyło na rekonwalescencję, węglowodany, wiadomo 30-50g na dobę, a tłuszczu ok. 2x razy więcej niż białek. Ze wsłuchiwaniem się w reakcję organizmu na wrzucane pokarmy na ruszt.
  Zjadać niewielkie ilości, poczekać, ewentualnie dołożyć.

Gavroche

Cytat: ziuta w 2014-01-24, 21:04:01
Na pewno. Chłopak ma lekko przetrąconą trzustkę, a ona również produkuje enzymy trawiące tłuszcze, nie tylko węglowodany.

Czyli białka mało, ale żeby starczyło na rekonwalescencję, węglowodany, wiadomo 30-50g na dobę, a tłuszczu ok. 2x razy więcej niż białek. Ze wsłuchiwaniem się w reakcję organizmu na wrzucane pokarmy na ruszt.
  Zjadać niewielkie ilości, poczekać, ewentualnie dołożyć.
Insulinoma to guz komórek B wysp trzustkowych.
Skoro niewiele białka to dlaczego 1:2, a nie przynajmniej 1:3 do syta?
Chłopak jest niezaadaptowany do tłuszczówki, będzie odzyskiwał wiele z niepotrzebnych enzymów.
Do rekonwalescencji potrzeba przede wszystkim energii, na to nakłada się przebudowa i odzyskanie wagi i poczucia wartości.
Zima też jest :D