Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Czekoladowy krem

Zaczęty przez adampio, 2014-01-25, 19:03:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Nikt nie zgadnie co w nim jest dopoki im o tym nie powiecie. Duzo ludzi nie lubi avocado albo uwaza go za nudne warzywo. Nie ma bardziej blednej opinii. Z avocado mozna robic sosuy, pasty, dipy, i ktremy.
Ponizszy krem robi sie w kilka minut i smakuje bosko. Wariacji jego jest tyle ilu jest kucharzy. Tu podam moja wersje.
Skladniki na dwie porcje.
- jedno avocado
- 2-3 lyzki kakao
- sok z dwoch limonek
- dwie lyzki miodu

wszystko miksujemy i gotowe.

Jak powiedzialem wariacji jest wiele.
Avocado i kakao jest podstawa pozniej mozna dodac np: smietane albo maliny albo sok z cytryny albo...............
no wlasnie.  :D

Smakuje super

renia

I ten krem tak poprostu się je, czy służy on jako dodatek do jakichś dań czy deserów?

Gavroche

Nie, że nie spróbuję, albo, że jestem przeciwnikiem roślin, ale zdecydowanie lepiej jest mi opierać się na produktach zwierzęcych...
Zwłaszcza teraz zimą, oleje, orzechy, nasiona i awokado "wychładzają", jak mówią Chińczycy :lol:
Latem lubię koktajl z awokado i melona miodowego ze szczyptą soli i kroplą soku z cytryny.

renia

Ale "adampio" mieszka w Danii. Tam są teraz upały... 8)

Gavroche

Cytat: renia w 2014-01-25, 19:26:53
Ale "adampio" mieszka w Danii. Tam są teraz upały... 8)
Wiem, wiem :D
I wiem też, że w Danii w Kopenhadze jest -5, a w Szwecji w Malmo -6 :lol:

adampio

Cytat: renia w 2014-01-25, 19:07:29
I ten krem tak poprostu się je, czy służy on jako dodatek do jakichś dań czy deserów?

To juz jest deser. Wykladasz do ladnej miseczki i zdobisz np kilkoma plasterkami pomarancza czi kilkoma kawalkami mandarynki czy kiwi. Ale tez mozna tak po prostu jesc. Bez miodu i tylko z sokiem z limonki uzywam jako dodatek do miesa.  :lol:

adampio

Cytat: Gavroche w 2014-01-25, 19:24:48
Nie, że nie spróbuję, albo, że jestem przeciwnikiem roślin, ale zdecydowanie lepiej jest mi opierać się na produktach zwierzęcych...
Zwłaszcza teraz zimą, oleje, orzechy, nasiona i awokado "wychładzają", jak mówią Chińczycy :lol:
Latem lubię koktajl z awokado i melona miodowego ze szczyptą soli i kroplą soku z cytryny.

Wychladza powiadasz? No coz nie znam chinskiego! :lol:
A tak powaznie to jedno awocado dziennie dla zdrowia i urody jest ponoc dobre. Jedyne warzywo, ktore ma wazne skladniki i dobry tluszcz.

Gavroche

Cytat: adampio w 2014-01-25, 19:40:30
Cytat: Gavroche w 2014-01-25, 19:24:48

Wychladza powiadasz? No coz nie znam chinskiego! :lol:
A tak powaznie to jedno awocado dziennie dla zdrowia i urody jest ponoc dobre. Jedyne warzywo, ktore ma wazne skladniki i dobry tluszcz.
Bezsprzecznie najlepsze, ale z boczkiem przegrywa w przedbiegach...
Ale, ale, to nie owoc?
Po polsku to gruszka smaczliwka :D

MariuszM

Gavroche

Cytat: MariuszM w 2014-01-25, 19:56:00
Awikado
Tanie to?  :D
Nie wiem, ale dobre, optymalne :D
No i z pechy wyrasta łatwo łatwa roślinka doniczkowa.

zofijeczka

2,99 zł/szt. w teesco

renia

Lubię smak awokado, ale z przyprawami (sól, pieprz, czosnek...)

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2014-01-25, 20:03:35

Bez cytryny?

Gavroche

Cytat: Teresa Stachurska w 2014-01-25, 20:13:49

Bez cytryny?
Z czosnkiem?

MariuszM

administ

I bez serka paprykowego?  :shock:  :wink:

Gavroche

renia

Cytat: Teresa Stachurska w 2014-01-25, 20:13:49

Bez cytryny?

Bez...

renia

Cytat: Gavroche w 2014-01-25, 20:22:38
Skandal!

Tym bardziej, że jadłam je z chlebem pełnoziarnistym... 8) Ale to było chyba przed I wojną światową... :roll: :wink: