Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Zupa Kolagenowa ( expresowa)

Zaczęty przez adampio, 2014-08-21, 20:20:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Expresowa nie znaczy w cale, ze jest z expresu. Mam tu na mysli tempo jej robienia.
Oczywiscie musza byc zachowane pewne zalozenia:
-mamy bulion kolagenowy :D

Otoz, ja najczescie gotuje trzy-cztery golonki na malym "ogniu" jakies trzy- cztery godziny. Jak kosci "wychodza" z miesa to jest dobra, kilka marchewek, cebula itd. Co bede pisal, kazdy wie jak zrobic dobry bulion.

W kazdym badz razie bulion jest w lodowce. Okazuje sie oczywiscie,( natsepnego dnia) ze jest to galareta .

Wiec robie tak:

do malego garnka wlewam oliwe z oliwek albo maslo- co kto woli
- pokrojona jedna cebule
- dwa zabki czosnku
- pol ostrej papryczki
- puszka pomidorow
-dwie chochle galarety kolagenowej

cebule, czosnek i chilli smaze na tluszczu i kiedy sa miekkie zalewam pomidorami. Pol minuty pozniej dodaje galarete i podgrzewam do zagotowania.
Na talerzu klade jeszce do zupy lyzke wkasnej 38% smietany, ktora kazdy sobie sam wmiesza w zupe.

Calosc zajmuje 10 min.

Mozna zrobic z tym na co ma sie najbardziej ochote

- czosnek gdzie urzywam glowke czosnku
- groszek mrozony
i inne.

:D

Gavroche

Pomidory w puszce są niezdrowe, bo zawierają bisfenol A :D

Ewa

Ja nic z puszek nie jadam... a właściwie czasem tuńczyka w oleju

Gavroche

Cytat: Ewa w 2014-08-30, 18:34:48
Ja nic z puszek nie jadam... a właściwie czasem tuńczyka w oleju
Słusznie, czasem jednak nie ma wyjścia, bo albo w sklipie nic ni ma, albo podadzą z puszek warzone, nawet nie wiadomo kiedy... ;)

MariuszM

Nie zapomnijcie,ze wszystko co eko jest najlepsze ;)

Ewa

Blackend

No jacha, wszystkie są eko i dobrze za nie na skupie złomu płacą. ;)

administ

renia

Ale tak sobie pomyślałam, że chyba będę też większe ilości wywaru gotowała w szybkowarze, a nie za każdym razem do zupy osobno (zupę mamy zawsze raz w tygodniu). Wywar bym mogła w słoikach przechowywać... :roll:

administ

Z ekopuszek ten wywar będzie?  :roll: :wink:

renia

Nie, w zoologicznym jakieś raki kupię... 8) :lol: albo węże...  :lol:

Gavroche

Cytat: renia w 2014-08-30, 21:23:25
Nie, w zoologicznym jakieś raki kupię... 8) :lol: albo węże...  :lol:
:lol:

Teresa Stachurska

adampio

Podpowiem......
zamiasta dyskutowac na temat ekologicznych puszek proponuje urzyc ekologicznych pomidorow. :D
I czy to bedzie w szybkowarze czy wykonane w sposob standardowy to chodzilo mi tylko i wylacznie o przedstawienie mozliwosci wykonania zupy kolagenowej, ktorej podstawa byl wywar zuzej ilosci golonki :lol: :lol: :lol:

Na dobra sprawe nie trzeba do tego wywaru nic dodawac tylko pic go zamiast wody do obiadu. :D

Gavroche

Cytat: adampio w 2014-08-31, 16:54:23
Podpowiem......
zamiasta dyskutowac na temat ekologicznych puszek proponuje urzyc ekologicznych pomidorow. :D
I czy to bedzie w szybkowarze czy wykonane w sposob standardowy to chodzilo mi tylko i wylacznie o przedstawienie mozliwosci wykonania zupy kolagenowej, ktorej podstawa byl wywar zuzej ilosci golonki :lol: :lol: :lol:

Na dobra sprawe nie trzeba do tego wywaru nic dodawac tylko pic go zamiast wody do obiadu. :D

O!
Takie uproszczenia lubię!
Choć fajosko się to czyta, Adampio, to na codzień wolę właśnie nic nie dodawać i popić :D
Ale kilka z Twoich omletów podawałem znajomym na wczesny obiad czy powieczorek...

Sandman80

Cytat: renia w 2014-08-30, 21:14:59
Ale tak sobie pomyślałam, że chyba będę też większe ilości wywaru gotowała w szybkowarze, a nie za każdym razem do zupy osobno (zupę mamy zawsze raz w tygodniu). Wywar bym mogła w słoikach przechowywać... :roll:

Pewnie ze tak no bo  ja tak robię i np 3 litrowe słoiki som pod rekom.  :D

jukor

A kiedyś się śmiałem jak kolega mówił, że babcia rosół wekuje!
Teraz też mój wywar często w słoiki pakuję. :D

adampio

CytatAle kilka z Twoich omletów podawałem znajomym na wczesny obiad czy powieczorek.

Z jakim rezultatem? 8)

administ

Mizernym, bo nie masz awatara...  :?  :wink: