Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

Przypomniało mi się pewne stwierdzenie w jednej z książek Doktora.   Sens  mniej więcej ~~ Dopóki  jadło się na wyspach brytyjskich jajka na bekonie itp potrawy na śniadanko -  Anglicy władali 1/3 świata . Nastały płatki śniadaniowe  i nie mogą sobie poradzić ze Szkocją :)

http://www.pb.pl/4047014,12635,sniadanie-angielskie-czy-kontynentalne

śniadaj jak król, obiaduj jak książę, jak nędzarz wieczerzaj   ( u nas to brzmi oddaj  wrogowi :)

Diogenes z Synopy

Cytat: Gavroche w 2015-04-15, 10:47:46
Rotujesz kalorie? :lol:

Ja mam laskę kaszanki, boczek, masło i kilka oliwek (dla Omega). ;)

omega 9  , to już lepiej przy śrutuj  siemię lniane

Gavroche

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-04-15, 11:14:20

Siemię lnianie jest niejadalne dla ludzi.
Boczek i masło to najlepsze źródła Omega 5-10-15.  8)
Zwracaj uwagę na takie mordki: " ;) ", żarciki wtedy lecą. ;)

Diogenes z Synopy

Cytat: Gavroche w 2015-04-15, 11:25:40

rozumiem dla smaku ( mordka była odnośnikiem  do całego zdania )  ,   kiedyś oliwa też mi smakowała , od kiedy  jem tłuszcze nasycone w dużych ilościach  , absolutnie nie mogę się przełamać do roślinnych , butelka z oliwą stoi już pół roku ( kiedyś szła w tydzień ) - tran też wyrzuciłem .

siemię ? a dieta Budwig ?  jest jadalne, a nawet wydaje mi się,  być powinno jadalne  dla tych co żłopią oleje rafinowane z Biedry ( uzupełnić proporcje 3 do omega 6 ) , ale raczej oni tego nie wiedzą .  Siemię można tylko jeść w odpowiedniej formie ( tysiące publikacji w internecie )
W  diecie optymalnej raczej niepotrzebne.

powiadasz  boczek , masło   - to zależy od paszy skarmianej  ( proporcje 5-10-15)   :)

Radzio

:lol: :lol: :lol:
Bardzo, ale to bardzo śmieszne. :lol: :lol: :lol:
Bowiem porządne z Was są chłopiska i to bardzo! ;) :D

Owa "omega", to aż z knajpy chwiejnie przypłynęła, a owa krzywa mordka, to nic innego jak wspomniany wcześniej "błysk" wśród iskrzących myśli jest i to taki, że na mordę grymas wyłazi, sam. :wink: :mrgreen: O czym Wasze fajne babeczki niekiedy wiedzą, ale ... nie powiedzą. ;) :lol: :lol: :lol:

Gavroche

Cytat: Diogenes z Synopy w 2015-04-15, 11:44:01
Cytat: Gavroche w 2015-04-15, 11:25:40

rozumiem dla smaku ( mordka była odnośnikiem  do całego zdania )  ,   kiedyś oliwa też mi smakowała , od kiedy  jem tłuszcze nasycone w dużych ilościach  , absolutnie nie mogę się przełamać do roślinnych , butelka z oliwą stoi już pół roku ( kiedyś szła w tydzień ) - tran też wyrzuciłem .

siemię ? a dieta Budwig ?  jest jadalne, a nawet wydaje mi się,  być powinno jadalne  dla tych co żłopią oleje rafinowane z Biedry ( uzupełnić proporcje 3 do omega 6 ) , ale raczej oni tego nie wiedzą .  Siemię można tylko jeść w odpowiedniej formie ( tysiące publikacji w internecie )
W  diecie optymalnej raczej niepotrzebne.

powiadasz  boczek , masło   - to zależy od paszy skarmianej  ( proporcje 5-10-15)   :)

Jeśli coś jest niejadalne na surowo, jest niejadalne w ogóle.
http://www.primanatura.pl/czy-siemie-lniane-jest-toksyczne/
Ale przecież to wolny kraj. ;)

Diogenes z Synopy

Cytat
Jeśli coś jest niejadalne na surowo, jest niejadalne w ogóle.
http://www.primanatura.pl/czy-siemie-lniane-jest-toksyczne/
Ale przecież to wolny kraj. ;)
Cytat

tak jak i twoja kasza w kaszance :)

jak jesz niejadalny biedronkowy olej to i można coś niejadalnego dorzucić  i  stanie się  mniej niejadalne ? :)

Gavroche

Gryka jest jak najbardziej jadalna na surowo.
Przez wieki w tej formie jedli ją zdrowiuścy Tatarzy, stąd czasem się na nią mówi "tatarka". :D
Gryka nie jest trawą, a jej owocem jest orzech, a orzechy są jadalne na surowo. ;)
Poczytaj trochę.

Diogenes z Synopy

kaszanka  =  jęczmień  ( gryka to wyjątek )

będę musiał spróbować tataru gryki na surowo  ;-)

a co na to powiesz ? 

http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/19/blog/ziemniaki-czyli-dlaczego-ludzie-jedza-trucizne/

Gavroche

Powiem, że ludzie robią różne dziwne rzeczy, a po to ma się przestrzeń między uszami, by wiedzieć co się robi. :D

Radzio

:lol: :lol: :lol: ... :lol: :lol: :lol:
No popa, Zyon. :lol: :lol: :lol:
Natura ludzka nie znosi pustki, a przecież jest co dzielnie znosić- jajca!- choćby dziś po schodach. ;) :lol: :lol: :lol: ;)

Radzio

Ale mi błysnęło!- myśl niepotrzebnie skróciłem sobie, a zupełnie przy okazji Nam i Wam. :lol: :lol: :lol:
...
Natura ludzka nie znosi pustki i słusznie, bo przecież jest co dzielnie znosić- jajca!- choćby dziś, po schodach. Tak ma być!!! :lol: :lol: :lol:

Gavroche

W ziemniaku tylko naziemne części zawierają solaninę, bulwy jej nie zawierają, chyba, że długo leżą na słońcu, no i nie można pominąć setek lat selektywnej hodowli na jak najniższą zawartość solaniny i innych alkaloidów.
Surowe ziemniaki też się jada:
http://m.utsandiego.com/news/2009/aug/05/1f5focusm195324-pros-and-cons-munching-raw-potatoe/
Surowe ziemniaki wcale nie są trujące, tylko słabo przyswajalne, świnie karmione surowymi ziemniakami są chude i słabo rosną, a te jedzące gotowane, wiadomo jakie są.  :D

A schody dzisiaj mężnie pokonałem, z uśmiechem na ustach. ;)
No popa, Zyon. :D

administ

Cytat: Radzio w 2015-04-15, 09:42:40
Dzień dobry, bowiem pracowity, Źródełkowi!

Dzień dobry Radziu!
Zakupy promocyjne w markecie faktycznie są męczące!
Ale jakoś poszło - Jacobs zielony w promocji!  :D

Radzio

Porządne i dzielne chłopisko, jesteś wobec tego. O! :lol: :lol: :lol:
Na mnie właśnie czeka jedna PIT'a, ... "z uśmiechem na ustach" też. ;) :lol: :lol: :lol:

Radzio

Dot. więcej niż naj..., naj..., powyższy post, przecież. :D :lol: ... :lol: :lol: :lol:

administ

Cytat: Radzio w 2015-04-15, 12:47:07
Porządne i dzielne chłopisko, jesteś wobec tego. O! :lol: :lol: :lol:
Na mnie właśnie czeka jedna PIT'a, ... "z uśmiechem na ustach" też. ;) :lol: :lol: :lol:

Radziu!
Ja tylko podjeżdżam i pakuję do bagażnika.
Nie zapomnij przy-PIT-cić jednego procenta...  :wink:

vvv

Cytat: Gavroche w 2015-04-15, 12:30:48Surowe ziemniaki też się jada

Zależy też od wąskości definicji ziemniaka:

Cytat: http://www.gazetagazeta.com/2013/12/slodki-konkurent-ziemniaka/Istnieje wiele odmian słodkich ziemniaków . Mają one bardzo zróżnicowane barwy i kształty swoich bulwiastych korzeni. Z grubsza podzielić je można na dwie grupy: słodka oraz gorzka. Słodkie odmiany są smaczne; z tego też powodu często ich uprawy są niszczone przez insekty i dzikie zwierzęta. Natomiast każda odmiana gorzka jest trująca i dlatego nie są one atakowane przez szkodniki. Aby były jednak jadalne, najpierw trzeba obrać każdą bulwę ze skóry, w której jest zresztą najwięcej toksyn, a następnie wystawić na tacy na działanie promieni słonecznych. Pod wpływem słońca toksyny z pozostałej części bulwy zostaną całkowicie usunięte. Tace potrzebne są również po to, aby z bulw wypłynęła część soków, które są teraz zdatne już do picia.

Ponieważ bataty są pnączem, ich łodygi się płożą, często ukorzeniając się przy tym w węzłach. Są silnie rozgałęzione, często mięsiste, a ich długość dochodzi nawet do 5 metrów. Części podziemne to wspomniane już wyżej jadalne bulwy. Mają one biały, różowy lub czerwony miąższ. Liście rośliny są skrętoległe, ogonkowe, a przy tym bardzo zmienne. Bywają głęboko sieczne z trzema lub większą liczbą klap i z sercowostrzałkowatą nasadą, ale bywają też jajowate z nasadą prostą. Osiągają 4-15 cm długości i 3-11 cm szerokości. Kwiaty batatów są duże i do złudzenia przypominają uprawianego w naszych ogrodach wilca. Korona każdego kwiatu jest zatem dzwonkowata, na zewnątrz zwykle jasno-niebieska lub fioletowa, w gardzieli zawsze nieco ciemniejsza. W uprawie rośliny często jednak nie zakwitają. Jej owoce to jajowate torebki z dużymi, ciemnymi nasionami rzadko się zawiązują.

Bataty można jeść zarówno gotowane jak i pieczone. W Ameryce Południowej spożywa się je też na surowo, traktując podobnie jak my marchew. Przetwarzane są też na mąkę, płatki, sago i alkohol. Obecnie ich głównymi producentami są Chiny 80 mln ton rocznie.
8)

Radzio

Jednego?! Ja przecież więcej Państwu oddam, bowiem kto dziś bogatemumu zabroni, ... może jutro. :wink: :lol: :lol: :lol:

Dot. ... wiadomo. :D

administ

Radziu, Radziu!
Jakiemu państwu?
Ty oddajesz garściami władzy.  :D
A władza jest dla władzy, bo przecież nie dla ludu się robi rewolucje i zdobywa władzę! ;)