Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blackend

Albo na drugie śniadanie idą. ;)  :lol:

Gavroche

A ja w pracy, niestety z mikrofali:
-laska kaszanki (u mnie kaszanka zawsze gryczanka, bardzo się dziwiłem kilka lat temu, jak kupiłem kaszankę, a tam jęczmień)
-150 g boczku
-100 g masła
Na deser landrynka. :)

renia

...różowa? :mrgreen:

Gavroche

Biała, ale nie potrafię określić smaku, choć od dzieciństwa mi takie smakują.  :?

MariuszM

Dla mnie takie landrynki sa za slodkie :) Wole krochmal z  kwaskowego soku wisniowego ,kilka wisni i skrobi :D

Gavroche

Do mnie nie, lubię wyraźną słodycz, np. łycha miodu gryczanego, aż w gardło szczypie. ;)

renia

Cytat: Gavroche w 2015-05-10, 11:27:37
Biała, ale nie potrafię określić smaku, choć od dzieciństwa mi takie smakują.  :?

Ja też te białe zawsze wybierałam... 8) :lol:

MariuszM

Tto ja jestem inny,zawsze kolorowe i "owocowe"  glownie wybieralem. :)

Gavroche

Moja rodzona Siostra, zawsze jadła "jak chłop": Tłuste mięso, jaja, sery, trochę warzyw i okruszyna chleba. :lol:
A ja w tym czasie chleb, kartoszki, mleczko i twarożek na słodko. ;)
Pod tym samym dachem. :shock:

administ

I co, żyje jeszcze? :roll:
Bo tak niezdrowo jadła!  :shock:

Gavroche

:lol:
No żyje, nawet biega. ;)
Gdyby to nie była rodzina, to powiedziałbym, że świetnie wygląda. :P

administ

:D
Znaczy zdrowa, chociaż naukowo nie powinna...  8)

Gavroche

Miała przejściowe zmartwienie związane brakiem przestrzegania piramidy WHO, ale brat zootechnik rozwiał wątpliwości.  :D
Co równie dziwne, nasza Szanowna Rodzicielka odkąd pamiętam, nienaukowo żywi się ciastem drożdżowym z mlekiem i pieczonym schabem zawiniętym w liście sałaty i jest zdrowiutka, szczuplutka i energiczna. :)

administ

A to pewnie cuda, albo przez geny... ;)

Zyon

CytatProf. Jarosz dodał, że regularne jedzenie śniadania od najmłodszych lat zmniejsza również ryzyko chorób mózgu, takich jak demencja i choroba Alzheimera oraz choroba Parkinsona. „Taka dieta, szczególnie gdy jest w niej dużo warzyw i owoców, chroni przed przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą uszkadzać mózg” – podkreślił.

Do 2020 r. we wszystkich krajach Unii Europejskiej ma być wprowadzona polityka promująca codzienne jedzenie śniadania. W Polsce po raz czwarty w tym roku szkolnym realizowany jest skierowany do szkół program „Śniadanie Daje Moc” - wzorowany na podobnej europejskiej kampanii.
Ustawa sniadaniowa  :shock: A potem obiadowa i kolacjowa pewnie
http://stylzycia.newsweek.pl/czy-sniadanie-jest-zdrowe-czy-jesc-sniadanie-,artykuly,361790,1.html
Work Buy Consume Die

renia

Nawet jak się nie chce jeść, to trzeba wpychać na siłę... :? Ten Jarosz z IŻiŻ nie żartuje... :lol:

Gavroche

Dzieci zwykle mają rano apetyt. :D
Znaczy mam małe pole obserwacji, ale tak mi się wydaje.
A "rano" i "śniadanie" to pojęcia względne. ;)

renia

...i co na to śniadanie... :roll:

Blackend

To co podadzą dorośli, a potem jak dbasz tak masz. ;)  :lol:

renia

Każdy tak dba, jak się na tym zna... :roll: Albo na ile go stać...