Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: admin w 2016-01-29, 20:16:22
:lol:
Na mnie "lody" tak działają... ;)

Dlaczego w cudzysłowie... :roll:

grenis

Cytat: Gavroche w 2016-01-29, 18:38:24
Cytat: grenis w 2016-01-29, 18:10:05
Cytat: Gavroche w 2016-01-29, 17:16:17
A jak ja dzisiaj żrę! :shock:
Rano 35 deka salcesonu i ze 100ml majonezu, teraz 250g twarogu, 6 żółtek i 0,5 literka śmietany. :lol:
No ze 4000kcal wpadło, ale potrzebowałem każdej, bo smakowało strasznie i przejedzony nie jestem. :P
A ja wrecz przeciwnie, mam jakies grypsko i jeszcze obiadu nie zjadlem.
Trzyma Cię za gardło i dusi? :D
No ja rozumiem brak apetytu, ale rosołek z żółteczkami i masełkiem to sam wchodzi przecież.
Potem askorbiniany i salicylany i gitara.
Mialem ochote na miecho z gryka i buraczkami z chrzanem.
Weszlo lekko i juz jest git  8)
Prawie git   :lol:

administ

Cytat: renia w 2016-01-29, 21:07:10
Cytat: admin w 2016-01-29, 20:16:22
:lol:
Na mnie "lody" tak działają... ;)

Dlaczego w cudzysłowie... :roll:

A tak jakoś wyszło przez "serniczek" w cudzymsłowie... ;)

Gavroche


Cytat: grenis w 2016-01-29, 18:10:05
Mialem ochote na miecho z gryka i buraczkami z chrzanem.
Weszlo lekko i juz jest git  8)
Prawie git   :lol:
Popieram, trzeba się słuchać zachcianek! :D

Diogenes z Synopy

to samo co wczoraj zjadłem.  5 żółtek na słonince, parę pieczarek, cebulka. Salceson biały. Z WiO  - natka i ogórek kisz. Kawa, 30-stka, rodzynki, czeko.
  ok    1: 3,5-4 : 1,5

Gavroche

A ja dzisiaj zasuplementowałem rtęć.
Puszka tuńczyka w oleju, majonez, ser żółty i ogórek konserwowy. :D
Pycha!

Blackend

Jajecznica na maśle zagryziona pomidorem - nuda, ale z patelni. ;)  :lol:

administ

To jest taka tęsknota zimowa za biwakowaniem... ;)

renia

Cytat: Gavroche w 2016-01-30, 11:47:32
A ja dzisiaj zasuplementowałem rtęć.
Puszka tuńczyka w oleju, majonez, ser żółty i ogórek konserwowy. :D
Pycha!

Pierwszy raz kupiłam (właściwie to synowa mi kupiła, bo ją o to poprosiłam - ja nie chodzę po marketach) majonez kielecki. Bardzo nam odpowiada... :D

Gavroche

Ja ostatnio dużo majonezu jem, i ten Kielecki po pewnym czasie robi się zbyt octowy.
Lubię też Winiary i Hellmanns. :D
Samemu jak zrobię też smakuje.

renia

U nas dużo majonezu nie schodzi. Ciągle kupowałam Winiary, aż się dowiedziałam, że ma on sporo kwasów tłuszczowych typu trans. Ponoć kielecki jest najzdrowszy (albo raczej najmniej szkodliwy), to go chcę teraz kupować. Ja mam coś takiego, że jak się dowiem, że coś jest zdrowe, to automatycznie zaczyna mi smakować... 8)

Jarek

A ten Kielecki ,to nie to samo co Winiary ? :lol:

administ

Kielecki produkuje Społem Kielce, a Winiary Kalisz. 

Jarek

A to duża różnica ,większe miasto , pewnie bez dopalaczy majonezy produkują  :lol:

administ

Nie wiem, bo majonez jadam sporadycznie i dlatego jest mi dokładnie obojętne kto miesza susz żółtkowy z cis, czy trans. ;)  8)
Przypominam, że tłuszcz trans występuje w naturalnych tłuszczach zwierzęcych i nie jest aż tak szkodliwy, jak naukowcy piszą, jeśli występuje w naturalnych produktach.
Co innego margaryna - to trucizna transowa i nie tylko jest.  :?

Diogenes z Synopy

Olej rafinowany to zawsze olej rafinowany, świństwo  :? ;-)  i nic tu nie zmieni czy on kielecki czy inny.
ja na obiad skorzystałem z masła. Kluseczki żółtkowe z dobrego twarogu, polane i przyozdobione pudrem i czereśnią ze słoika. Kwaśna śmietana pasowała z cynamonem jako dodatek. Taki obiado - deser   :D

Produkty, które przestają smakować jednemu z nas, przestaję kupować. Tak stało się z majonezami, oliwami virgin i ''zdrowymi'' olejami.

renia

Cytat: admin w 2016-01-30, 14:41:31
Kielecki produkuje Społem Kielce, a Winiary Kalisz. 
Cytat: Jarek w 2016-01-30, 14:36:17
A ten Kielecki ,to nie to samo co Winiary ? :lol:

Winiary już nie jest polskim produktem.

http://www.co-jem.pl/majonez-dekoracyjny-winiary/

Gavroche

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-01-30, 15:34:26
Olej rafinowany to zawsze olej rafinowany, świństwo  :? ;-)  i nic tu nie zmieni czy on kielecki czy inny.
Ośmielę się nie zgodzić. :D
Emulgacja i dodatek żółtka zwiększają wartość majonezu względem oleju.

Podobno kiedyś (kiedy o olej było trudno) robiono sos majonezowy ze śmietanki/śmietany.
Ale nigdzie nie mogę znaleźć jak, może zaryzykuję i zwyczajnie zastąpię olej śmietanką? :P

administ

Cytat: renia w 2016-01-30, 15:50:05
Winiary już nie jest polskim produktem.

Wiadomo, jak się kupi kielecki, to cały zysk w Polsce zostaje... ;)

Diogenes z Synopy

a już tam, od razu, w Polsce.

http://www.ztkruszwica.pl/pl/relacje-inwestorskie/lad-korporacyjny/akcjonariusze-2


Cytatmoże zaryzykuję i zwyczajnie zastąpię olej śmietanką?
kwaśna gęsta śmietana u nas zastępuje,