Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Sniadanie

Zaczęty przez adampio, 2014-09-05, 11:32:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Jasne, jak człowiek sapie przy sznurowaniu butów, to trzeba trochę odpuścić. :)
Wagę lubię mieć sporą, ale tylko wtedy, kiedy lustro mówi ok. :P
Ale fakt, że z wiekiem mogę robić większa wagę łatwiej, bez specjalnego obżerania się. Więc coś jest w tym "spowolnieniu metabolizmu"...

Blackend

Ale Ty masz wagę z ćwiczeń, czyli wagę mięśni.  8)
Te mięśnie wspomagają kościec, wszystko jest ok.
A co innego, gdy waga jest ze zwałów tłuszczu. Więzadła i kości nadmiernie obciążone, a już nie mówię o sercu, nerkach i tak dalej.  8)

Gavroche

No nie do końca się z tym zgodzę, każdy balast, nawet ze "zdrowej" tkanki obciąża ustrój. Był plan, żeby zacząć zmniejszać rozmiar, ale na razie mi ego, czy tam głowa, nie pozwala. Ale mam świadomość, że kiedyś przyjdzie taka konieczność, ciało nie lubi nadmiarów. Może się to "samo" zadzieje? Wiesz sarkopenia i te sprawy.

Blackend

Jest taka książka, "Tłuste Życie" się nazywa. ;)
A na niej okładka ze zdjęciem z tyłu.
Na zdjęciu Admin z Doktorem.  8)
Admin młodziutki więc nie ma co brać pod uwagę, w tym wieku jeśli tylko nie pije się słodkich płynów i nie wciąga słodyczy, to ma się szczupłą sylwetkę, ale za to Doktor wygląda świetnie.
Taką sylwetkę powinien mieć każdy dorosły facet w tym wieku - jeśli nie uprawia sportów.  8)

admin

Łoj tam!
Teraz wyglądam jak przystało na wiek... ;)
I to nie nobliwie, a świadomie dziadowsko.  :lol:

Gavroche

Ja wyglądam ponoć jak ruski morderca :D

Blackend

I pięknie, byle nie narzucać swojego widzimisię innym.  :D

admin

Blackend

Dzisiaj na śniadanie dwie parówki + pomidor.  8)
Czy jest optymalnie? Jak najbardziej, bo parówki polałem keczupem. ;)

Gavroche

Moj młodszak zjada więcej. :) A jak będzie wyglądać reszta posiłków dziś?

admin

Cytat: Blackend w 2025-06-25, 12:25:24Dzisiaj na śniadanie dwie parówki + pomidor.  8)
Czy jest optymalnie? Jak najbardziej, bo parówki polałem keczupem. ;)

Ale teraz trzeba etykiety koniecznie czytać, bo zdrowy cukier zastępują chorymi słodzikami!  :lol:
Na szczęście się tym chwalą!

Gavroche

Unikam, ponoć niektóre słodziki rozwalają biotę w jelitkowie lepiej niż antybole!

admin

Ale teraz zdrowy cukier jest "naukowo" "zły"...  :lol:
I "od fruktozy się tyje"!  8)

Blackend

Cytat: Gavroche w 2025-06-25, 12:39:35Moj młodszak zjada więcej. :) A jak będzie wyglądać reszta posiłków dziś?

Twój Młodszak rośnie i dużo się rusza.
Ja nie rosnę, siedzę przed monitorem i chłepcze kawę, tzn. lurę, bo jest tak rozcieńczona, że trudno to kawą nazwać.
Na obiad będzie smażony kotlet z karkówki, do tego jakieś warzywko, wieczorem może dojem sernika wg. przepisu Mamy Admina i tyle.  8)

A taka parówka, to nie jest aż tak mało - dwie to będzie ponad 30g tłuszczu i jakieś 25g białka.  8)

Blackend

Cytat: admin w 2025-06-25, 12:41:18Ale teraz trzeba etykiety koniecznie czytać, bo zdrowy cukier zastępują chorymi słodzikami!  :lol:
Na szczęście się tym chwalą!

Spoko, to jest Dawtona bez dodatku cukru i bez konserwantów.  8)

Gavroche

Cytat: Blackend w 2025-06-25, 12:52:25
Cytat: Gavroche w 2025-06-25, 12:39:35Moj młodszak zjada więcej. :) A jak będzie wyglądać reszta posiłków dziś?

Twój Młodszak rośnie i dużo się rusza.
Ja nie rosnę, siedzę przed monitorem i chłepcze kawę, tzn. lurę, bo jest tak rozcieńczona, że trudno to kawą nazwać.
Na obiad będzie smażony kotlet z karkówki, do tego jakieś warzywko, wieczorem może dojem sernika wg. przepisu Mamy Admina i tyle.  8)

A taka parówka, to nie jest aż tak mało - dwie to będzie ponad 30g tłuszczu i jakieś 25g białka.  8)
Nie neguję Twojego postępowania, wręcz przeciwnie, ogólnie za dużo jemy. Ciekawią mnie po prostu manipulacje dietetyczne. :)

Blackend

Ale to nie są manipulacje.  8)
Węglowodany są ok, nie jestem zakwaszony, a wiem jak wygląda zakwaszenie, bo miałem to na początku choroby.
Białko ok, nie jestem głodny.
Tylko zjechałem minimalnie z tłuszczem, aby spalić to co narosło.  8)

Oglądałem wywiad (chyba tu forum był link, bo ja nie śledzę tematów dietetycznych w internecie) z lekarzem, który napisał książkę o zastosowaniu Diety Optymalnej dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia.
Admin wydał pozytywną opinię, co dla mnie jest wystarczającą rekomendacją.
Otóż on tam powiedział, że jak za bardzo mu się przytyje, to przechodzi na keto.
Ja wolę ściąć tłuszcz i to właściwie tyle, nic więcej się nie zmienia.  8)

Gavroche

Czyli manipulacja poziomem tłuszczu. :)
Ja chyba też wolę ograniczyć tłuszcz, niż węgle. Duża ilość tłuszczu wydaje się zamulać ciało, czasem nawet pryszcz wyskoczy.

Blackend

A, teraz rozumiem, manipulacja w pozytywnym znaczeniu, bo myślałem, że coś kombinuje z poprawianiem Doktora.  :D

Gavroche

:D
Skąd, na ile Cię znam, to się trzymasz standardu. Ile, wagowo, chcesz zjechać? Bardzo się upasłeś? Gdzieś czytałem, że zdrowy organizm przy nadmiarze jedzenia właśnie gromadzi słoninę, ci dziwacy genetyczni, co to jedzą i nie tyją, to jakieś dziwadła metaboliczne.