Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Bardzo tłusty twaróg

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2014-12-19, 17:08:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Mam wątpliwości odnośnie zawartości laktozy.
To znaczy, czy te 5% w serwatce to dla serwatki naturalnej czy przemysłowej?
W tradycyjnym twarogu większość laktozy jest przerobiona przez bakterie, w przemysłowym twaróg ma całą laktozę z mleka słodkiego.

Teresa Stachurska

Też mam wątpliwość. Dopisałam sobie kiedyś do tabeli tę serwatkę z informacjami jak wyżej i nawet nie pamiętam skąd to info  pochodziło. Ale twaróg jest jak ta lala, rozpływający się w ustach. I trzeba było jakoś to co wyszło policzyć :)  Przejeść się nim nie sposób.

Radzio

 :lol:
Sporo tych wątpliwości. :lol:*
W sernik go! :lol: :lol: :lol:*

administ

Nie chcę krytykować, ale po co to mleko?  :roll:
Przez to wychodzi owszem, ale rozcieńczone mlekiem mascarpone i serwatkę koniecznie odwirować przy większej produkcji, bo masło typu szwajcarskiego się z tego uzyska.  :D
Półtora litra śmietanki i jazda...  8)
Twaróg nie utrzyma więcej niż 45-50% tłuszczu. A jak się przegrzeje, to dużo mniej. :?
A i zamiast soku z cytryny można dać stosownie kwasku cytrynowego.


administ

O właśnie E330 się to fachowo nazywa.  :D

administ

A już wiem jak to z tym mlekiem - tak jak do klarowania masła każą wody dolewać!  :shock: :wink:

Radzio

Cytat: admin w 2014-12-19, 21:02:14
Nie chcę krytykować, ale po co to mleko?  :roll:
Przez to wychodzi owszem, ale rozcieńczone mlekiem mascarpone i serwatkę koniecznie odwirować przy większej produkcji, bo masło typu szwajcarskiego się z tego uzyska.  :D
Półtora litra śmietany i jazda...  8)
Twaróg nie utrzyma więcej niż 45-50% tłuszczu. A jak się przegrzeje, to dużo mniej. :?
A i zamiast soku z cytryny można dać stosownie kwasku cytrynowego.

:lol:
Znaczy co? Robota dla "gupiego". Wypraszam sobie i moi górale też. :lol: :lol: :lol:*
U "Jana" fajny twaróg śmietanowy komponują. Mazia ma ok. 16 punktów procentowych, nie "słodki" jak twarogi typu "włoskiego", choćby z Sierpca. :lol:*

administ

Prościej będzie tym góralom zwykły twaróg ze śmietanką potaplać w blenderze - i procentów będzie więcej Radziu, a nie tylko jak w jabłcoku jakim  :? :lol:

Radzio

Cytat: admin w 2014-12-19, 21:24:40
Prościej będzie tym góralom zwykły twaróg ze śmietanką potaplać - i procentów będzie więcej Radziu, a nie tylko jak w jabłcoku jakim  :? :lol:

:lol:
"Jana" nie jest w górach, ale w środzie. :wink: :mrgreen: :lol:*
U moich górali procentów jest o kilka punktów więcej, co oczywiście jest połową możliwości twarogu- doczytałem w Twoim poście. :lol: :lol: :lol:*
Dziabnąłem sobie w kolanko skrót myślowy, ale co tam, zrehabilituje się szybciej niż okieć. :lol:* ;)

administ

A ten Tadeusz od Teresy, to czym się tak nawiedził?  :shock:  :lol: :lol: :lol:

Radzio

 :lol:
U Teresy ... . Nie bywam, bowiem wiecznie "zarobiona jest". :wink: :mrgreen: :lol:*

Gavroche

Cytat: admin w 2014-12-19, 21:56:43
A ten Tadeusz od Teresy, to czym się tak nawiedził?  :shock:  :lol: :lol: :lol:

Koniaczek dla zdrowotności?

administ

Cytat: admin w 2014-12-19, 21:02:14
serwatkę koniecznie odwirować przy większej produkcji,

Można z serwatki też ricottę zrobić, ale nie mam doświadczenia, bo nigdy nie robiłem...  :? 8)
Do tego serwatka powinna być podpuszczkowa, a nie zakwaszana.  :D

Teresa Stachurska

Temu Tadeuszowi taka "jazda" już się wcześniej przydarzyła i nie pomogła próba wyjaśnienia "problemu". Może nie wchodzi dwa razy do tej samej rzeki biorąc za nią wątek na blogu?

adampio

Cytat: renia w 2014-12-19, 21:07:46
...albo E330 ... 8)

Ale po co? Cale wieki robi sie twarog tylko ogrzewajac mleko czy smietane ( co kto woli ) i zobaczcie jakia bryndze albo oscypki macie!!!
Ja tez robie domowy twrog tylko podgrzewajac mleko :D

administ

No jak po co? Aby zakwasić, kwaśne zaś powoduje, że wapń przyłączając się do kazeiny wytrąca skrzep. Dlatego w każdej serowarni jest zawsze worek wapna, jakby były kłopoty.  8)
A mleko, czy śmietanka o neutralnym pH (czyli tak zwane "słodkie") to najwyżej wykipią, a twarogu nie będzie...  :wink:

Radzio

 :lol:
U moich Górali ukwaszony twaróg odcieka już na ciepłym piecu ... kaflowym. Kompletny brak higieny, bakterie- dzikusy- mają do niego swobodny dostęp. :lol:*
Jednak ten sposób nie ma wiele wspólnego z przemysłem, znaczy, lepiej żeby jednak ludzie tego nie jedli. :lol: :lol: :lol:*

administ

No pewnie, bo najbliższą okolicę mogą wytruć...  :wink: :mrgreen: