Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

Faworki

Zaczęty przez kasara1991, 2015-02-15, 11:18:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

kasara1991

W ksiazce jest przepis na faworki:

100 gr maki
160 gr zoltek
lyzka spiritusu
500 gr smlacu do smazenia

BTW: 8,1:58:16,3

Gdy zarobilam wczoraj ciasto, jest bardzo klejace sie, wiec musialam dodac 40 gr maki. Czy ktos zna lepszy przepis albo wie jak zapobiec takiemu ciastu?

MariuszM

Nie obraz sie. Jest wyjscie,nie robic!!!! :D

Gavroche

My z córką robiliśmy na tłusty czwartek, bo chrust lepszy od pączków. 8)
Ale zwykłe, czyli 5 żółtek, 1/4 kostki masła, kilka łyżek śmietany, spirytus i tyle mąki, by ciasto było ciastem.
Wyszły pyszne z migdałowym cukrem pudrem.

MariuszM

Ahuu ,znaczy na zdrowie i smacznego :)

Gavroche

Kilka razy w roku można zgrzeszyć zbożami. :D
Staram bez drożdży tylko...
Byle nie w każdy weekend, jak u Mauro z Komodo. ;)
Albo codziennie, jak u "Optimal ugh"...

MariuszM

Synu ,maka bez glutenu nie grzeszysz ;)

Gavroche

Mąka bez glutenu?
A co to za wymysł?!
Pewno jeszcze kawa bez kofeiny na popitkę?! ;)

administ

Cytat: kasara1991 w 2015-02-15, 11:18:24
Gdy zarobilam wczoraj ciasto, jest bardzo klejace sie, wiec musialam dodac 40 gr maki.

Ciekawe, bo moja żona podaje cyt.: "Jeśli jest zbyt twarde, dodać jeszcze 1 lub 2 żółtka."
A skoro tak podaje moja żona, to znaczy, że coś sknociłaś i tyle. 8)

Zyon

Cytat: Gavroche w 2015-02-15, 11:49:32
Mąka bez glutenu?
A co to za wymysł?!
Pewno jeszcze kawa bez kofeiny na popitkę?! ;)

Toz to jak wodka bez procentow!  :shock: :?
Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: admin w 2015-02-16, 08:54:39
Cytat: kasara1991 w 2015-02-15, 11:18:24
Gdy zarobilam wczoraj ciasto, jest bardzo klejace sie, wiec musialam dodac 40 gr maki.

Ciekawe, bo moja żona podaje cyt.: "Jeśli jest zbyt twarde, dodać jeszcze 1 lub 2 żółtka."
A skoro tak podaje moja żona, to znaczy, że coś sknociłaś i tyle. 8)
Twarde=klejące? :?

administ

Już się podobno robią... :D
Tak dla pewności. 8)

administ

Podobno wyszły, ale na szczegóły musimy poczekać... :D

Blackend

No ale jak na odległość organoleptycznie sprawdzić, na wiarę?  :shock: ;)  :mrgreen:

zofijeczka

http://babkawmrowkach.pl/543-faworki/
proszę bardzo są zdjęcia !
pierwsze przedstawia już prawie nie klejącą masę.

Jednym słowem trzeba dodać do przepisu jeszcze szczyptę cierpliwości i wiary (!)  że wyjdzie.

To jest moje drugie podejście i również udane do faworków których tak w ogóle to nie znoszę jeść.
Znajcie poświęcenie.

Specjalnie dla Was 1 faworek. :)
Z reszty wywałkowałam okrągłe placki

Dodam je do przepisów - choć zdjęcia nie są niesamowite - ale się śpieszyłam i ciemno było

administ

Masz Zosiu u mnie dług, ale taki nieduży! ;)
Dziękuję, bardzo dziękuję. :D

administ

Cytat: Blackend w 2015-02-16, 18:05:22
No ale jak na odległość organoleptycznie sprawdzić, na wiarę?  :shock: ;)  :mrgreen:

Ale chyba się nie zmarnują, choć nielubiane... ;) :lol:

zofijeczka

planuję na nich śmierdzących serów poukładać jakiś sos to się zje.
Zrobiłam z połowy porcji przepisu - pamiętając jak długo je jadłam ostatnio. a tak wyszedł 1 faworek, z 10 paseczków i 2 placki.

:D

Na początku jak zaczęło mi się ciasto kleić chciałam zwątpić... ale napisałam maila, wróciłam, pougniatałam, znowu przerwa. Zaczęłam ugniatać mniejszymi partiami i zaczęło się wszystko ładnie łączyć.
Jak to wikipedia mówi:
"Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję"

Czyli wszystko o czas się rozbija.

administ

Krzysiek lubił śmierdzące serki na ciepło na plackach serowo-jajecznych (na ledwie ciepłym maśle kładzie się placek, nakłada na niego plasterki tych śmiedzielków z Turka, przykrywa pokrywką i czeka aż się rozpłyną po placku), ale na szczęście już mu przeszło! :D
Tylko śmierdzące kiełbaski jeszcze mu nie przeszły. 8)

zofijeczka

:) a ja mam właśnie taki wybitnie jadący serek. I chyba się idealnie połączy - tylko na masło muszę poczekać i cebulę !

Teresa Stachurska

Masło się robi, cebula rośnie? :)