Aktualności:

Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com

Menu główne

KK-700 012. Chleb orzechowy

Zaczęty przez zofijeczka, 2015-06-11, 19:52:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

zofijeczka

Dzisiaj wklejam przepis wykonany przez Pana Krystiana Wochnika z Facebooka - zdjęcia udostępnione zostały na Facebooku w Grupie: Dieta Optymalna, Kwaśniewskiego. Optymalni.
Autor zdjęć zgodził się by je tu wkleić.
Tekst Autora do zdjęć:
"Dzień dobry .......Mój chlebek optymalny z orzechami laskowymi wg. książki kucharskiej naszego Profesora J.Kwaśniewskiego to już drugi taki chlebek upiekłem pierwszy był bez orzechów .pozdrawiam optymalnych"
"pieczony w 180 stopniach"
(https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/s720x720/11412146_1442137346091620_6215983584571204435_n.jpg?oh=040ca1956d7787229584f20caff666b8&oe=55F84BCD)

(https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/s720x720/11427180_1442137359424952_2589288150436582251_n.jpg?oh=1c9413909e2c44e2ec703ec3ef86369f&oe=55FC626C)

(https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/s720x720/11535665_1442137379424950_1137989703868273235_n.jpg?oh=7da8a59395ba2de3dbbe2052efd3dd0b&oe=55FEE223)


Natomiast jeżeli ktoś chciałby zobaczyć filmik jak to wygląda to autor zdjęć podał mi link:
https://www.youtube.com/watch?v=zHxqHmUAh1I
Możemy tu  obejrzeć jak chleb powstaje i jak wychodzi.

P.S. Autor zdjęć wykonał przepis dla mniejszej ilości i pod wpisem podaje takie składniki:
"120 g masła
200 g zmielonych orzechów włoskich
430 g jaj (8 szt)
0,5 łyżeczki (do kawy) soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masło stopiłem i do letniego dodałem pozostałe składniki. Wszystko starannie zmiksowałem. Ciasto było gęste jak dobra kwaśna śmietana, bo orzechy w płynnych składnikach namokły. Upiekłem chleb w - temp. 180C, około 40 minut.
Gotowego chleba było 763 gramy,
a 100 jego gram zawierało:
Białko 15,10 g
Tłuszcz 45,23 g
Węglowodany 4,38 g
Stosunek B : T : W 1 : 3 : 0,3 wg Profesora J. Kwaśniewskiego"

Pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie zdjęć.

administ

I fajnie.  8)
Ciasto nie na słodko wyszło. ;)

Gavroche


Blackend


administ


zofijeczka

Kiedyś zabrakło mi masła więc smalec dodałam. Ciasto moooooocno się przypiekło.

vvv

180 stopni i masło, to to masło się chyba jakoś przemienia, przynajmniej na powierzchni wypieku?

zofijeczka

Cytat: vvv w 2015-06-12, 22:24:36
180 stopni i masło, to to masło się chyba jakoś przemienia, przynajmniej na powierzchni wypieku?
Nie wiem.

Mirek

Cytat: zofijeczka w 2015-06-12, 21:36:44
Kiedyś zabrakło mi masła więc smalec dodałam. Ciasto moooooocno się przypiekło.
Za gorąco w piecu było.

zofijeczka

Moj piekarnik ma tendencje do rozregulowywania się czujników temperatury. Gorna granica przesuwa się z czasem do gory. Teraz sernik piekę pòł godziny w nastawie 150 stopni. Wkladam do rozgrzanego na 175. A jaka temperatura w srodku kto to wie

administ

Jasne, ważne, aby fachowy zakalec wyszedł, co nie jest wcale takie łatwe. ;)
Bo jak się sernik dobrze upiecze, to bez zapicia śmietanką nie da się zjeść.  8)

Blackend

My robimy sernik o połowę mniejszy (0,5 kg sera) i niski. Bardzo ładnie wszystko się wchłania i smakuje rewelacyjnie. Ale fakt, też często zapijam go śmietanką.  :D

administ

Dobrze zrobiony sernik ma konsystencję budyniową, jest mocno wilgotny, ale jak się robi to tego nie wiem...;)

Diogenes z Synopy

kiedyś kupowałem podobny ( jak na foto ) chleb ze sklepu  , malutki  bochenek z 4 zł , naszpikowany ziarnami , orzechami , różnymi nasionami , nic dobrego z tego nie wyszło, po zjedzenie 3 kromeczek malutkich czułem  napompowany balon  w jelitach.  Straszne rzeczy .   Dlatego wypiek chleba nie przychodzi mi na myśl  ani przez chwilę  ;-)       A podobno miał być zdrowy :)

zofijeczka

O nie wrzucałam jeszcze sernika - powrzucam w tskim razie. Tym razem wersja wilgotna z połową budyniowatego zakalca. Gdy zakalca brak albo polewam masłem z dodatkiem kakao, albo smaruję grubo masłem, albo i to i to  8)


administ

 :D
Zakalec sernikowy to wyjątkowy rarytas.  8)

Mirek

Cytat: admin w 2015-06-14, 10:01:14
Dobrze zrobiony sernik ma konsystencję budyniową, jest mocno wilgotny, ale jak się robi to tego nie wiem...;)
Polecam książkę kucharską Doktora Kwaśniewskiego.
Też nie wiedziałem.
Zrobiłem w/g przepisu i "paluszki lizać".