Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

KK-700 540. Sernik luksusowy z kruchym podkładem

Zaczęty przez zofijeczka, 2015-06-14, 17:10:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diogenes z Synopy

Zosia przyjechała i oceniła, że nie jest aż tak źle z tym opadaniem. I że zabrała sobie na drogę sernik taki naturalny ( z cukierni Bajka, w Ustroniu) i powiedziała, że nie mam się czego wstydzić. To oni mimo kilkudziesięcioletniej tradycji powinni, a nie ja -  zaledwie trzykrotny beniaminek.   ;-) 

Zjadła go na śniadanie i powiedziała, że już nie chce obiadu  ;-)  Czyli spełnił oczekiwania. Smaczny i pożywny  ;-)

Czem chata bogata ;-)

zofijeczka

Diogenes z Synopy

tak jak pisałaś 30-35 min. Duża porcja koło godziny - 175 st. Przygotowania trwa 10 min. Tyle zajmuje mi przygotowanie omletu czy gofrów. A tu czynności są podobne.  Warstewka  dżemu czereśniowego niesłodzonego i czekolady z masłem umiliła wierzch, na drugi dzień.

zofijeczka

nie to ja się aż tak nie śpieszę...
może niepotrzebnie dodaję na zmianę ser i żółtka to wydłuża sprawę :D

administ

Wiadomo, że każdy sernik dochodzi inaczej... ;)

Diogenes z Synopy

wczorajszy wyszedł super. Zamiast 10 min, z Zosią guzdraliśmy się ( z myciem)  1,5 godziny. Świetnie  urósł i mokry i soczysty i napowietrzony.  Puch, ale wilgotny. Podobno białko trza trzepać na pianę aż jakieś kryształki się pokażą  :shock:   ( tak Zosia rzekła ) . I na koniec do piany daje drobnego cukru łyżeczkę do ...  ?  krystalizacji ?  czy czegoś tam  ...   

Dziś do śniadania z dobrym masłem i malinkami, był dodatkiem do gofra z wątrobianką z ogórkiem. Kawa tradycyjnie z musem jeżynowym z kremem z 36 - tki.      :D

Zyon

Ja wczoraj zjadlem kawalek sernika od ciotki, tej chorej na cukrzyce. No nie dziwie sie, ze ma te cukrzyce, byl tak slodki, ze mnie niemal zemdlilo :D
Work Buy Consume Die

administ

Test buraczany to podstawa diagnozy nawet przy cukrzycy... ;)

Diogenes z Synopy

jak się brzuch wylew na pasek od spodni i trudno go znaleźć, to nie trza testu robić. Od razu można łykać tabletki.  ;-)

Zyon

Cytat: renia w 2015-09-22, 12:05:09
Sprawdź sobie teraz cukier... 8) :lol:
E tam, dojadlem wartosciowego bialka zeby szafa grala  :lol: :lol:
Work Buy Consume Die

renia

U nas wczoraj był sernik optymalny po długim czasie (tradycyjna optymalna wersja). Podzieliłam się nim ze znajomymi i nam zabrakło... 8) :lol:
Dzisiaj znowu "się" piecze.
"Moja Pani" dolewa do niego trochę śmietanki 30% i sok z cytryny daje zamiast olejku. Wychodzi pulchniutki i nie siada tak jak mi to robiło... :? Rodzynek dajemy trochę więcej niż w przepisie, żeby wszystkim u nas smakowało. 8)

Zyon

Ja rodzynek zazwyczaj daje ile mam, jak woreczek to woreczek, jak wiaderko to wiaderko
Work Buy Consume Die

renia

Blackend

U nas jest zawsze wersja bezrodzynkowa, bo młodzież nie lubi.  :D

Zyon

Widze, ze u was demokracja, ja tam zawsze sie kieruje wlasnymi upodobaniami :D
Work Buy Consume Die

renia

Znowu ładnie się udał... :D

(http://i.imgur.com/iiZrwcs.jpg)

administ

administ