Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Nowy początek i pytań sto

Zaczęty przez BasiaS, 2015-08-27, 18:26:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gavroche

Co dla jednych jest podłogą... :P
Do mnie to tłumienie głodu na długi czas jest minusem kawy z tłuszczem. :D
I tak szybko lecę z wagi jak nie trenuję i nie jem dostatecznie dużo, dlatego po kilku próbach zostaję przy napojach sauté. ;)
Ale przy odchudzaniu to może i dobry pomysł. 8)

BasiaS

Właśnie chciałam się napić kawy...to spróbuję z tym masłem.

Żeby nie było, to nie chodzi mi tylko o te kg, bo już się oswoiłam z sobą, znaczy czego nie możesz zwalczyć, należy polubić. Ale racja, chciałabym spróbować się ich pozbyć :lol: DO jest moją ostatnia deską ratunku i chcę by było sposobem na życie. Dlatego chcę wiedzieć więcej i więcej. ksiązki i materiały dostępne w necie czytam, szukam, również tutaj na forum, jednak nie na wszystko znajduję odpowiedzi. Więc pozwólcie, że będę pytała;
dlaczego nie mogę/powinnam jeść całych jajek, tzn często w przepisach są tylko żółtka, nawet w jajecznicy. Dlaczego? Czy jeśli zjem 3 jajka na maśle to one mogą być całe, z białkiem?

Diogenes z Synopy

Cytat: BasiaS w 2015-08-28, 12:20:00
jednak nie na wszystko znajduję odpowiedzi. Więc pozwólcie, że będę pytała;
dlaczego nie mogę/powinnam jeść całych jajek, tzn często w przepisach są tylko żółtka, nawet w jajecznicy. Dlaczego? Czy jeśli zjem 3 jajka na maśle to one mogą być całe, z białkiem?

leniuszek z Ciebie. Nie chce ci się poszukać ;-)       białko białka jajka  to nic wartościowego ( wody płodowe ) , żółtko ma wszystko co  ci trza. Białka jeść biologicznie najlepsze.

zawsze będziesz dostawać ten link   ;-)    , w każdej książce to jest wyartykułowane po parę razy ( o białku z jajek i żółtku ) . Na forum kilkadziesiąt razy.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80


Gavroche

Na razie jedz całe jaja, na zdrowie, potrzebujesz białka, do chudnięcia też. :D

Potem, po okresie adaptacyjnym, kiedy będziesz jadła tyle, co pół wątłej myszy, koncentracja odżywcza ma duże znaczenie.
Napisałem Ci, że proporcja musi być uzupełniona wartością biologiczną pożywienia, a żółtko to jeden z lepszych pokarmów.
Więc, 3 żółtka to objętościowo mniej więcej tyle co 1 jajo, ale odżywczo 3x bardziej skoncentrowane. :D
Białko to woda i albuminy, niskowartościowe na diecie tłuszczowej białko, takie wody płodowe dla kurczaka. ;)

BasiaS

Przecież że czytałam, tyle tylko, że się troszkę zmartwiłam czy to białko to może być (znaczy czy może ale nie powinno bo bezwartościowe, czy bezwartościowe i dlatego nie jadalne)...tak, wiem, że lepiej nie jeśc tego co niepotrzebne (białko z jaja), wiem, że żółtko naj,... Liczę że z czasem nie będę potrzebować całego jaja, a tylko to co najpotrzebniejsze. Jakoś tak chyba te wszystkie opory to z przyzwyczajenia w głowie siedzą, zupełnie jak kawa z masłem. A kawa z masłem wypita (można się śmiać), nie było tak strasznie, troszkę śmietankowo (ja pijam czarną), coś nowego. Myślę, że mogłabym taką kawusię sobie chlapnąć raz dziennie. Tyle, że obiad to teraz chyba na 18-tą będzie, bo czuję się syta jak po dobrym śniadaniu. Nie żle :lol:

anakin

Cytat: BasiaS w 2015-08-28, 12:20:00
dlaczego nie mogê/powinnam je¶æ ca³ych jajek

W pierwszych kilkunastu dniach (a nawet w pierwszych tygodniach) okresu przebudowy jak najbardziej możesz, a nawet powinnaś jeść całe jaja, ażeby dobrego białka było pod dostatkiem (tylko znowuż bez przegięcia w drugą stronę).

Cytat: BasiaS w 2015-08-27, 23:51:51
To nie dobry ten kalkulator? to jak siê dowiem czy dobrze jem....ech im wiêcej wiem tym mniej rozumiem (albo jako¶ tak).

Podpowiem Ci, że dla poczucia jako takiej "kontroli"możesz ewentualnie nabyć specjalne paski do sprawdzania ilości ciał ketonowych w siuśkach.

Powinnaś też być świadoma faktu, że w spoczynku (czyli bez większej aktywności fizycznej) konieczność spalenia około 2,5 g tłuszczu na każdy kg należnej masy ciała (wlicza się tu zarówno tłuszcz z pokarmu, jak i własny tłuszcz podskórny) jeszcze nie powinno powodować wyrzutu ciał ketonowych.

Zaś przy ~180 gT/D przy Twoich 165 cm wzrostu, gdy przyjmiemy podług "równania Lorentza", że Twoja waga należna to jakieś 61 kg [(165-100) - ((165-150)/3.6)], otrzymujemy:

183 gT / 61 = 3 gT/kg n.m.c. Ale, rzecz jasna, nie wiem, jak wygląda Twoja codzienna aktywność fizyczna, być może dużo się ruszasz. ;)

Tak czy siak: mierz ilość ciał ketonowych, a będziesz wiedziała czy tego tłuszczu z pokarmu nie jest nazbyt wiele. Dodatkowo nocne skurcze w nodze poinformują Cię o zbyt małej ilości zjadanych węglowodanów. 8)

BasiaS

Zapomniałam dodać iż jestem blondynka i mi trzeba wszystko z polskiego na nasze przekładać, znaczy prosto (najlepiej z mostu).

Obowiązki domowe przy trójcy mojej latorośli są moje, spacer z ON ok 30minut x 2 (+szkolenie w terenie 2x w tygodniu po godzinie), prawie codzinne wizyty na działeczce (jesli pogoda pozwala) i drobne prace tam. Sporo czasu spedzam na dworze będąc w ruchu spacerowym raczej. Nie jestem typem maratończyka ani kulturysty, bardziej rekreacja.

Więc plan dzienny, taki jak dzisiaj mam zaplanowany i częściowo wykonany to:
B: 66 T:138,5 W: 35 , z czego same W będzie na dwie godziny przed snem.
Czyli wg tych proporci i pomocy kalkulatora może tak być? Lubię mieć konkretne wytyczne (czuję się pewniej, że dobrze robie)
W paski zaopatrzę się profilaktycznie jutro.

anakin

Na pierwszy rzut oka wydaje się być OK. Wiesz, gdyby organizmowi było mało tych "kcal" w ciągu dnia, to zawsze da Ci znać uczuciem głodu. ;) Zdaj się na to.

Aktywność masz przeciętną, zdrową bez zbędnego forsowania się ;), więc tym bardziej poprzednie 3 gramy tłuszczu egzogennego (z pożywienia) na kg należnej masy ciała mogło być przesadą.

Helena

Cytat: BasiaS w 2015-08-27, 21:57:20
na wieczór jabłuszko (z robalkiem) oraz 1 piwo jasne pełne

Piwo produkuje się z jęczmienia. Jęczmień zawiera prolaminy. Prolaminy to są białka nierozpuszczalne w wodzie ale rozpuszczalne w alkoholu i są wchłaniane w jelitach do krwi.
CytatBiałko jęczmienia, jak również jego większość innych składników pokarmowych, jest bardzo dobrze trawione przez wszystkie zwierzęta. To najbardziej odpowiednia pasza do tuczu świń, gdyż bardzo korzystnie wpływa na jakość słoniny.
zrodlo:
http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-zwierzeca/200-przeglad-biochemiczny-zboz-w-zywieniu-zwierzat

Ta słonina u piwoszy odkłada się na brzuchu, czego nie można u nich nie zauważyć. A jakby tak świniom zacząć dodawać piwa do paszy, to jaki był efekt końcowy i jaki byłby smalec z takiej słoniny.

zofijeczka

A gdzieś chyba w Niemczech, czy Austrii dodają pozostałości po produkcji piwa świnkom do jedzenia. Niektòrzy sobie chwalą smak tak skarmianych świń.

vvv

Cytat: BasiaS w 2015-08-28, 15:21:58W:35 , z czego same W będzie na dwie godziny przed snem

Może by tak w ciągu dnia dwa kiwi, po jednym przed każdym posiłkiem,
a przed snem zamiast piwa łyknąć kufel soku pomidorowego z wódką i pieprzem.

http://s18.postimg.org/xyib31ue1/W35.png
(http://s18.postimg.org/xyib31ue1/W35.png)
Zgodnie z zasadą - wszystko jest lepsze od piwa.
:wink:

Gavroche

Cytat: Helena w 2015-08-28, 21:54:32
Cytat: BasiaS w 2015-08-27, 21:57:20
na wieczór jabłuszko (z robalkiem) oraz 1 piwo jasne pełne

Piwo produkuje się z jęczmienia. Jęczmień zawiera prolaminy. Prolaminy to są białka nierozpuszczalne w wodzie ale rozpuszczalne w alkoholu i są wchłaniane w jelitach do krwi.
CytatBiałko jęczmienia, jak również jego większość innych składników pokarmowych, jest bardzo dobrze trawione przez wszystkie zwierzęta. To najbardziej odpowiednia pasza do tuczu świń, gdyż bardzo korzystnie wpływa na jakość słoniny.
zrodlo:
http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-zwierzeca/200-przeglad-biochemiczny-zboz-w-zywieniu-zwierzat

Ta słonina u piwoszy odkłada się na brzuchu, czego nie można u nich nie zauważyć. A jakby tak świniom zacząć dodawać piwa do paszy, to jaki był efekt końcowy i jaki byłby smalec z takiej słoniny.

:shock:
Białka wchłaniane w jelitach?!
Co za brednie? :lol:

Helena

Cytat: Gavroche w 2015-08-29, 07:55:55
:shock:
Białka wchłaniane w jelitach?!
Co za brednie? :lol:
A może takby geniusz zapisał się do szkólki i się dokształcił?
http://eszkola.pl/biologia/trawienie-i-wchlanianie-bialek-i-tluszczy-5108.html?strona=2
CytatAminokwasy, będące końcowym produktem trawienia białek wchłaniane są do naczyń krwionośnych kosmków jelitowych, skąd żyłą wrotną transportowane są do wątroby.

Gavroche

No właśnie, aminokwasy, a napisałaś białka. ;)
Wyrażaj się precyzyjnie, to będziesz rozumiana. :lol:

Białka to cząsteczki sygnałowe w organizmie i nie mogą być wchłaniane, kropka.
Za wyjątkiem kilku dni po urodzeniu, kiedy jelita oseska wpuszczają wielkocząsteczkowe twory, co jest fizjologiczne.
Trzeba mieć niezłe rzeszoto z jelit żeby wchłaniać białka, to patologia, podobnie jak mówienie o czymś, o czym się nie ma pojęcia. ;)

Helena

Cytat: Gavroche w 2015-08-29, 11:06:04
No właśnie, aminokwasy, a napisałaś białka. ;)
Wyrażaj się precyzyjnie, to będziesz rozumiana. :lol:

Białka to cząsteczki sygnałowe w organizmie i nie mogą być wchłaniane, kropka.
Za wyjątkiem kilku dni po urodzeniu, kiedy jelita oseska wpuszczają wielkocząsteczkowe twory, co jest fizjologiczne.
Trzeba mieć niezłe rzeszoto z jelit żeby wchłaniać białka, to patologia, podobnie jak mówienie o czymś, o czym się nie ma pojęcia. ;)
No dobra. Poszłam na skróty i dla przeciętnego Kowalskiego napisałam białka.
To tak jak w silniku spalinowym spala się mieszanka paliwowo-powietrzna, a nie czysta benzyna czy olej napędowy. Posługujemy się terminem ile silnik spala paliwa, a nie mieszanki.
Jako genialny naukowiec mógłbyś opisać jaki jest dalszy los prolaminy z piwa u piwosza?

Gavroche

Gluten jak każde białko jest rozkładany do aminokwasów i w ten sposób aktywnie transportowany w głąb organizmu.
I lepiej doczytaj sobie, zanim zaczniesz krzyczeć, że gliadyny to nie gluten, i jeszcze, że niektóre tylko rozpuszczają się bezpośrednio w etanolu, a inne dopiero po redukcji. ;)
Polecam inne źródła niż Wiki, bądź poważna.  :D
http://biblioteka.ihar.edu.pl/show_pdf.php?src=pdf/05/e86174a0.pdf&name=K%B1czkowski%20Jerzy.pdf

Helena

Cytat: Gavroche w 2015-08-29, 18:06:03
Gluten jak każde białko jest rozkładany do aminokwasów i w ten sposób aktywnie transportowany w głąb organizmu.
I co się dzieje z tym aminokwasem w głębi organizmu? Taka "naukowa" odpowiedź mnie nie interesuje.
Nie znalazłam odpowiedzi, ani w twoim poście, ani w linku podanym przez ciebie i nie interesuje mnie wypiek ciast i bułek z pszenicy.

Gavroche

To, że niewiele Cię interesuje, to widać.  :D
Aminokwasy, w zależności od stanu ustroju są zużywane na cele budulcowe lub energetyczne.
I tyle. 8)

vvv

Zauważyłaś zapewne, że Gavroche dba by wymiana spostrzeżeń
przebiegała na zasadach dokładnie przeciwnych niż burza mózgów.

Cytat: Gavroche w 2015-08-29, 07:55:55Co za brednie?
Cytat: Gavroche w 2015-08-29, 11:06:04to patologia, podobnie jak mówienie o czymś, o czym się nie ma pojęcia. ;)
Cytat: Gavroche w 2015-08-29, 18:06:03
(...)
Gluten jak każde białko jest rozkładany do aminokwasów i w ten sposób aktywnie transportowany w głąb organizmu.
I lepiej doczytaj sobie, zanim zaczniesz krzyczeć,
(...)
Polecam inne źródła niż Wiki, bądź poważna.
(...)
Cytat: Gavroche w 2015-08-29, 18:57:37To, że niewiele Cię interesuje, to widać.

Styl taki jest ogólnie akceptowany na forum, więc albo jesteś na to gotowa, albo nie.
Taka gra w nie irytuj się.
O ile to jest przydatne w życiu, o tyle, choć w zasadzie nie powinno być.
8)

Gavroche

To, że Ty Adaś jesteś wybitnie cierpliwy dla matołków, to wiemy wszyscy, bo tylko im możesz swoje wybitne przemyślenia prezentować dziennie codziennie. ;)
Tutaj też próbujesz, cóż, próbuj dalej. :lol: