Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Test buraczany.

Zaczęty przez administ, 2015-09-08, 09:22:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

A jeszcze dodam, że lepszy jest test cwiklowy. Jak po ćwikle jest "krwawa kupa" to najpewniejsze znak, że jest szczelnie!   8)

Zyon

Cytat: vvv w 2019-03-20, 17:23:52
Między blado-różowo-ledwie-ledwie, a fest czerwony, może być przepaść, czasami i tysiąckrotna.
Tysiąc razy to się np różni gram soli od kilograma soli.
A o jelita zawsze dbać warto.
8)
Jak zjesz lyzeczke to bedziesz mial zolty, jak kilo to czerwony ale czy to o czyms swiadczy? Jelita przepuszczaja i absorbuja rozne substancje, w koncu to ich funkcja, betanina nie jest jakas toksyna chyba
Work Buy Consume Die

vvv

Jesteś może jakby poniekąd w trybie podważania,
a nie w trybie zaciekawienia ze skłonnością do wykorzystania informacji
w celu samodzielnych obserwacji, ale to o niczym nie świadczy.
:wink:

administ

Ale przecież glikozydy bardzo dobrze wchłaniają się w jelitach, a że ten jest akurat czerwony, to i siuśki barwi chwilowo, jak się ze krwi odcedzi z nadmiaru wchłonięcia, ale to nic niepokojącego, no chyba, że ko ohipochondrykiem, a to owszem - bardzo groźne zjawisko świadczące o "nieszczelności jelit", ale leczyć tego niestety nie trzeba.  8)  :lol:

administ

Cytat: Zyon w 2019-03-20, 17:19:31
Ciekawi mnie dlaczego on powtarza te bajki.

Przypuszczalnie z powodu zachęty "włączania myślenia" - niech sobie ludzie poczytają o strasznym dodatku do żywności E-162 i tyle... ;)

vvv

Zyon

Cytat: admin w 2019-03-20, 19:06:31
Cytat: Zyon w 2019-03-20, 17:19:31
Ciekawi mnie dlaczego on powtarza te bajki.

Przypuszczalnie z powodu zachęty "włączania myślenia" - niech sobie ludzie poczytają o strasznym dodatku do żywności E-162 i tyle... ;)
No dlatego wlasnie mnie zastanawia dlaczego Czerniak takie rzeczy powtarza, zaraz zacznie test parowkowy powtarzac, przeciez jest lekarzem i chyba nawet oczytanym https://en.wikipedia.org/wiki/Beeturia
Work Buy Consume Die

vvv

Cytat: Zyon w 2019-03-20, 19:08:39
dlaczego Czerniak takie rzeczy powtarza

Może dlatego, że nie ma przewlekle chorych ludzi ze zdrowymi jelitami.
Jak zaczynać przygodę ze zdrowym żywieniem, jak nie od jelit.
:shock: :shock:

administ

A nie lepiej dożylnie? :roll: ;)

vvv

Podoba mi się jednostka chorobowa "póki co".
(pijmy szybciej bo się ściemnia)

Cytat(...) Ekspertka uspokaja, że przedostawanie się betaniny do krwi i moczu nie świadczy ani o nieszczelności jelita, ani też o żadnej innej dysfunkcji jelit. Zresztą, póki co, medycyna nie uznaje istnienia takiej jednostki chorobowej jak "nieszczelne jelito". (...)
https://zdrowie.pap.pl/dieta/test-buraczkowy-pomaga-sprawdzic-szczelnosc-jelit

:shock: :wink:

renia

Póki co nie ma, ale co będzie za rok... :roll: Czas pokaże... :wink:
"Póki co", najpierw muszą "lek" wyprodukować, a potem "chorobę"... :roll:

vvv

Takie dosyć wyważone:
https://www.healthline.com/nutrition/is-leaky-gut-real

Ale pewnie naukowcy będą najpierw ustalać ile jajek na tydzień, a dopiero potem się zajmą jelitami, więc pewnie nieprędko.
:shock:

renia

Tak sobie pomyślałam, że np. jak się robi wędliny z jelit wieprzowych, to nigdy one nie przepuszczają zawartości (a do mięsa na wędliny dodaje się nawet trochę wody), ale niekiedy są one słabsze i częściej się rozrywają...U ludzi chyba jest podobnie... :roll: 8)

administ

:lol:
To pomyśl jeszcze raz czym różni się wkład kiełbasiany we flaku od strawionego w jelicie...  8)

renia

Tak głęboko nie wnikam... 8)  :lol:
Ale wcześniej w tym wieprzowym flaku też była strawiona treść pokarmowa i dziur nie porobiła, bo one by zostały i by nie były szczelne... :roll: