Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Redukcja tkanki tłuszczowej w sportach sylwetkowych. Od tłuszczów nie tyjemy?

Zaczęty przez jarcow, 2016-03-02, 10:43:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Cytat: vvv w 2016-03-02, 13:54:55
Plażując w natarciu oliwą z oliwek, można wchłonąć znacznie więcej niż 10g tłuszczu na godzinę.
8)

Prawda i to bez żółci... ;)

vvv

Anulka177

Cytat: admin w 2016-03-02, 13:06:20
Przypomnę jako ciekawostkę, że do niedawna przyjmowano, że "żadne fitosterole roślinne z wyjątkiem ergosterolu" się nie wchłaniają u człowieka, ale z uwagi na "pandemię metaboliczną" związaną z konsumpcją margaryny zaczęto "rewidować" i ten błędny pogląd, ale co mi tam, niech se "odkrywają" na nowo, to o czym Doktor pisał już bez mała pięć dekad temu. ;)
Zresztą ponoć "szczepionka na raka" jest na ukończeniu!  :D

Ta szczepionka w otoczce z cukru?  :D

administ

Zyon

Work Buy Consume Die

administ

Znaczy ogólnie, to raczej autorka już jest trendy nastawiona do estrów, bo dawniej ponoć były "zabójcze dla zdrowia", ale widać, że raczej nie wie, że wolne kwasy tłuszczowe z tłuszczu pokarmowego o łańcuchu nie dłuższym niż 14 węgli wchłaniają się w jelicie bezpośrednio do krwi, więc nie są "ujęte" w puli chłonkowej wchłanialności tłuszczu. Natomiast prawdą jest, że "pakowanie" tłuszczowców w chylomikrony ma określoną wydajność, ale nie jest ona też stała, a zmienna, w zależności od kilku czynników, no ale rozumiem, że nie każdy musi to wiedzieć, bo wygodniej jest za jakimś "naukowcem" z autorytetem i dorobkiem naukowym bezkrytycznie powtarzać dla przykładu, że "szpinak ma dużo żelaza"... ;)
Bezmyślne papugi z którymi nie ma o czym dyskutować, bo znają tylko jedynie słuszne półprawdy (odziedziczone po autorytetach), albo fałszywe wnioski z prawidłowych wyników... ;)   :lol:
I na tej zasadzie "doktor zdrówko" będzie zatuczonę "naukowo" Bosacką, równie "naukowo" ponoć odchudzać... Sałatką z ciecierzycy. :lol:
Wczoraj z ciekawości zerknąłem na ten kabaret.  8)

administ

Przypominam, że w dalszym ciągu pokutuje błędny wniosek z doświadczenia (nie pamiętam kogo, bo nieistotne), że pochodzenie octanu w cyklu Krebsa może być max jak 1 do 1,5 W:T wyrażone w gramach, co ponoć zapobiega syntezie ciał ketonowych. Jest to pogląd błędny, ale dzięki niemu uknuto powiedzenie, że : "tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów" -  :lol:
I teraz wracamy do "wchłanialności tłuszczu" na przykładzie mlecznych i smalcu:  tłuszcz mleczny składa się aż w około 50% z kwasów tłuszczowych które wchłaniają się bezpośrednio do krwi, a smalec w 75% z kwasów tłuszczowych, które muszą być opakowane i przenoszone przez chłonkę, przypominam, że strawność kwasów tłuszczowych maleje wraz z długością łańcucha węglowego i wynosi dla kwasów tłuszczowych wchłanianych do krwi - 100% i średnio 96% dla frakcji chylomikronowej.
Oznacza to, że w krótkim czasie z porcji masła jest prawie natychmiastowo do dyspozycji na utlenienie dla organizmu 50% kwasów tłuszczowych, które nie wymagają udziału l-karnityny do "wciągania" do mitochondrium, a smalec w 75% musi być koniecznie opakowany w chylomikrony i "wtłoczony" do mitochondrium*.
Wnioski proszę sobie wyciągnąć samodzielnie.  8)

*dla zainteresowanych jak to się dzieje, że chylomikron zawiera aż 85-90% triglicerydów, choć przed chwilą były "strawione" do glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych - można se przeczytać w "Charperze". ;)  :lol:

UWAGA!
Powyższy tekst podlega prawu autorskiemu i wykorzystanie go lub co gorsza "wklejanie jako własny" bez podania imienia i nazwiska autora jest zabronione. ;) 

administ

Gratis:
(nie)nasycenie kwasów tłuszczowych nie wpływa na sposób wchłaniania, więc wchłanialność i strawność olei roślinnych jest podobna do zwierzęcych.
Tylko proszę mi zaraz nie wyjeżdżać z twierdzeniem, że skoro tak, to "olej z wiesiołka" (albo inna moda) jest najlepszy, bo w "99%" składa się z kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych.
Przypominam, że Doktor podał wyraźnie: ze względów energetycznych tłuszcz powinien być maksymalnie uwodorniony i o możliwie najdłuższym łańcuchu węglowym (każde dwa węgle tłuszczowe dają 15 cząsteczek ATP brutto + jedną cząsteczkę GTP) , ale nie ma to nic wspólnego z wartością biologiczną tłuszczu, gdzie tłuszcz mleczny jest bezkonkurencyjny w każdej dziedzinie.  8)

Zyon

(http://biblioteka4lo.ktos.info/wp-content/uploads/2014/02/serce.jpg)
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

A co z moim ulubionym łojem z młodych opasów.  :roll: Doktor pisał, że jest super.  Rozumiem, że jest gorszy od masła, ale lepszy od smalcu :roll: . Ale czy lepszy od słoniny?

Cytat(nie)nasycenie kwasów tłuszczowych nie wpływa na sposób wchłaniania, więc wchłanialność i strawność olei roślinnych jest podobna do zwierzęcych.

w moim organizmie nie jest podobna, gdybym zjadł tyle oleju czy oliwy co masła lub smalcu by miał sra..kę. I ciężko by mi było nie tylko na duszy  ;-)

oldboy

Od paru lat dokonuję rano eksperymentu w którego skład wchodzi z lekka powyżej 70g tuśćcu. Żyję,  o kupce z rana nie wypada opowiadać ale jest ok :)

Diogenes z Synopy

roślinny? Mnie przegoniłoby. Gdy jestem bardzo głodny to pół kostki masła jako dodatek mogę zjeść. I też nic.  W sam raz  ;-)

oldboy

Z roślin to najczęściej papryka konserwowa :)Mój zestaw startowy to 1/3 kostki masła i 5 żółtek, do tego podgardle, spyrka lub boczek i już można stawać do walki o królestwo :)

Jarek

Cytat: Zyon w 2016-03-03, 10:44:17
(http://biblioteka4lo.ktos.info/wp-content/uploads/2014/02/serce.jpg)
Walentynki dziś ?  :shock:

Zyon

Work Buy Consume Die

Anulka177

administ

Blackend

Anulka177