Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

ciekawostki

Zaczęty przez kodar, 2008-01-03, 21:05:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dasna

Cytat: renia w 2014-07-28, 06:40:37
Barany... 8)
:lol:
Ale zastrzegają, że automatyzm w sporcie jest potrzebny.  :D Ale jak zwykle medal ma dwie strony.

renia

Wszystko zależy od genów? Ja w tej monecie orła nie widzę... :roll: :?

Dasna

Genów to ja nie widzę.
Mam na myśli, że automatyzm jest dobry, potrzebny, ale w rożnych akcjach, gdzie potrzeba zagrywek taktycznych schodzi na drugi plan a na pierwszy wysuwa się myślenie strategiczne. A to z automatyzmem ma niewiele wspólnego.

renia

Coś prawie jak odruch bezwarunkowy... :roll: Jak jest szybka akcja, to na pewno nie mają dużo czasu na zastanawianie się.

Ale nie zgadzam się z tą hipotezą, że "głównym czynnikiem sukcesu jest w tym wypadku genetyka"...

Dasna

Cytat: renia w 2014-07-28, 07:14:54
Coś prawie jak odruch bezwarunkowy... :roll: Jak jest szybka akcja, to na pewno nie mają dużo czasu na zastanawianie się.

Ale nie zgadzam się z tą hipotezą, że "głównym czynnikiem sukcesu jest w tym wypadku genetyka"...
Też z tą genetyka nie teges. Tylko co oni mieli na myśli, też nie wiem, albo autor artykułu napisał, bo napisał. :?

administ

Ale jaja!
Napisałbym coś na temat mózgów tych naukowców japońskich, ale idę zaparzyć sobie kawę...  :D

Zyon

Cytat: Dasna w 2014-07-28, 07:09:08
Genów to ja nie widzę.
Mam na myśli, że automatyzm jest dobry, potrzebny, ale w rożnych akcjach, gdzie potrzeba zagrywek taktycznych schodzi na drugi plan a na pierwszy wysuwa się myślenie strategiczne. A to z automatyzmem ma niewiele wspólnego.
Nieprawda 8)
W ksiazce Petera Duhigga "Sila nawyku" jest o genialnym trenerze futbolu amerykanskiego Tonym Dungy , ktory po przejsciu do Tampa Bay Buccaneers ekipy przegrywakacej    notorycznie od wielu sezonow, skupil sie na poczatek na wyrobieniu pewnych nawykow, zeby podczas typowych zagran mozg nie musial myslec a wykonywal je automatycznie. Szybko stal sie wiodacym trenerem a druzyna stala sie maszynkna do wygrywania :D
On wlasnie nauczyl mozgi zawodnikow myslec na niskim poziomie "zasobozernosci" aby pewne rzeczy staly sie automatyczne.
Work Buy Consume Die

Dasna

Cytat: Zyon w 2014-07-28, 08:16:35
Genów to ja nie widzę.
Nieprawda 8)
W ksiazce Petera Duhigga "Sila nawyku" jest o genialnym trenerze futbolu amerykanskiego Tonym Dungy , ktory po przejsciu do Tampa Bay Buccaneers ekipy przegrywakacej    notorycznie od wielu sezonow, skupil sie na poczatek na wyrobieniu pewnych nawykow, zeby podczas typowych zagran mozg nie musial myslec a wykonywal je automatycznie. Szybko stal sie wiodacym trenerem a druzyna stala sie maszynkna do wygrywania :D
On wlasnie nauczyl mozgi zawodnikow myslec na niskim poziomie "zasobozernosci" aby pewne rzeczy staly sie automatyczne.

Zyon czy uważasz, że automatyzm zastąpi kreatywność?

administ

Zyon

Cytat: Dasna w 2014-07-28, 08:23:57
Genów to ja nie widzę.
Nieprawda 8)

Gra w pilke nozna i w wiekszosc tego typu sportow druzynowych to w 95% rutyna i automatyzm a gora 5% to kreatywnosc. Odciazajac mozg od myslenia o typowych zagraniach i spychajac je do sfery nawykowej, mozg moze sobie wlasnie pozwolic na kreatywnosc i nie zajmowac sie zagraniami typowymi dla okreslonej gry. Na tym to polega i dlatego Tony Dungy zostal trenerska legenda. Wtedy sie z niego smiano, dzisiaj jest legenda i wiekszosc trenerow kopiuje jego rozwiazania.
Work Buy Consume Die

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2014-07-27, 23:13:03
No to zrewanżuję się Tobie...  :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=saV8R7FR_5w  :wink:

Trzecia część też jest :) 

renia

...i też jest super... :D

Zyon

Work Buy Consume Die

Gavroche

Cytat: Zyon w 2014-07-28, 08:53:40
Cytat: Dasna w 2014-07-28, 08:23:57
Genów to ja nie widzę.
Nieprawda 8)

Gra w pilke nozna i w wiekszosc tego typu sportow druzynowych to w 95% rutyna i automatyzm a gora 5% to kreatywnosc. Odciazajac mozg od myslenia o typowych zagraniach i spychajac je do sfery nawykowej, mozg moze sobie wlasnie pozwolic na kreatywnosc i nie zajmowac sie zagraniami typowymi dla okreslonej gry. Na tym to polega i dlatego Tony Dungy zostal trenerska legenda. Wtedy sie z niego smiano, dzisiaj jest legenda i wiekszosc trenerow kopiuje jego rozwiazania.
True.
Myślenie to śmierć, a sprowadzenie wyuczonych reakcji z przenośnego na twardy dysk, to potęga.
Bo czymże jest kreatywność, jeśli nie wyuczoną reakcją na daną sytuację?
A jeśli pojawi się nieznana sytuacja, stosujemy najbardziej odpowiedni szablon z posiadanych...

Dasna, uważasz, że ciężarowiec myśli nad najlepszą techniką przed każdym podejściem?
Przeciwnie, oczyszcza świadomość, nie słyszy i nie widzi nic, poza absolutnym minimum, decyzje pozostawiając głębszym warstwom mózgu, które dzięki tysiącom powtórzeń na treningach, są tak utrwalone, że automatyczne...

Dasna

Czyli nie ma kreatywnego myślenia. Jest to puste słowo. 8)

renia

A słowo ciałem się stało... 8)

Dasna

Dasna